Bağımsız Siyasetçi Ender Serbes, üzücü kazaların sıklıkla yaşandığı yollarda, muhtarların hız kesici tümsek (kasis) taleplerinin ilgili kurumlar tarafından geri çevrilmemesi gerektiğini söyledi.

HİÇ BİR ŞEY CAN KADAR ÖNEMLİ DEĞİL

Ender Serbes, yaptığı açıklamada, muhtarlarla sık sık bir araya geldiklerini belirterek, muhtarların tehlikeli yollarla ilgili şikayette bulunduklarını söyledi. Serbes, cadde veya mahalle aralarında, dikkatsiz sürücülerin hız limitini aşmaları sebebiyle, ölümlü ve yaralamalı kazalar meydana geldiğini dile getirerek, “Ölümlü kazaların yaşandığı tüm kritik kavşak ve yollara muhtarlarımız standartlara uygun hız kesici tümsek yapılmasını istiyor. Özellikle çocukların yoğun olduğu park, bahçe, okul çevresindeki tehlikeli yollara tümsek yapılması hayati önem taşıyor. Daha önce bu konuda çok üzücü hadiseler yaşandı. Hayatını kaybeden yaşlılarımız, çocuklarımız oldu. Hiçbir şey insan hayatı kadar önemli değil. Yeni acıların yaşanmaması için mahalle muhtarlarımızın tümsek talebi yetkili makamlarca ivedilikle yerinde incelenmeli, keşif yapılmalı, haklı talepleri geri çevrilmemelidir. Zaten muhtarlarımız bu konuda gereksiz bir talepte bulunmazlar.” diye konuştu.

SÜRÜCÜLER DE MEMNUN OLMALI

Araç sürücülerinin de standartlara göre yapılan tümseklerden şikayet etmek yerine memnun olmaları gerektiğini dile getiren Serbes, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bende sürekli araç kullanan birisi olarak, hızım kesilmeden aracımla ilerlemek isterim. Bütün sürücüler bunu ister. Herkesin trafik kurallarına uyduğu, hız limitinin aşılmadığı, kavşaklara çok dikkatli girildiği, önceliğin yayaya verildiği, kurallara titizlikle uyulduğu taktirde, elbette tümseklere gerek kalmayacak. Ancak kurallara uymayan, dikkatsiz davranan, adeta trafik canavarına dönüşen sürücülerin de olduğu bir gerçek. Bu sebeple biz çok dikkatli olsak bile, azami ölçüde dikkat gözetmeyen sürücüler çıkacaktır. Allah göstermesin, bu sürücülere bizim yakınlarımızda denk gelebilir. Bu sebeple can tehlikesi olan kavşaklara tümsek konulmasına hiçbir sürücünün itiraz etmemesi gerekir. Gideceğimiz yere bir iki dakika geç gidelim ama ne büyük bir acı yaşayalım, ne de yaşatalım. Tümsek gibi, basit bir önlemle kazaların önüne geçilebilecekken hayatlar kararmasın. Kazaya karışıp bir ömür boyu vicdan azabı çekmeyelim.”

STANDARTLARA UYGUN YAPILIRSA SORUN YOK

Standartlara göre yapılmamış, fark edilmeyen tümseklerin ise sürücülerin kaza yapmalarına sebep olduğunun altını çizen Serbes, bu sebeple tümseklerin mutlaka Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından belirlenen standartlara uygun olarak yapılması gerektiğini kaydetti. Serbes şu bilgileri verdi: “Bu bakımdan tümseklerin, belediyelerin ve ilgili kurumların uzman ekiplerince, standartlara göre yapılması çok önemli. Gelişigüzel yapılan ve işaret levhası bulunmayan tümsekler kazalara sebep oluyor. Ayrıca araçlarda büyük maddi hasar meydana getiriyor. Bunun önüne geçilmesi için TSE’nin Yol Sathı Hız kontrol Elemanları Tümsek Standardı titizlikle uygulanması gerekir. Tümsekte; sürücüleri uyaran ve tümseğe yaklaşırken hızını ayarlayabilmesi için işaret levhası konulması çok önemli. Ayrıca tümseklerin taşıt yolunu bordürden bordüre kat etmesi, yolla aynı kaplama malzemesiyle yapılması, sürücüler tarafından görülmesi için beyaza boyanması ve yağmur suyunun birikmesini önleyecek tedbirler alınarak yapılması gerekir. Böyle yapıldığı taktirde tümsekler hem sürücüler için hem de yayaların can güvenliği için oldukça önem taşıyor.”