Bağımsız Siyasetçi Ender Serbes, Sakarya Sebze ve Meyve Hali’ne giriş ücretinin tepkilere sebep olduğunu belirterek, “Hal, daha girişte herkesten ücret isteyecek bir zihniyete teslim edilmemeliydi.” dedi.

GİRİŞ ÜCRETİ YÜKSEK 

Ender Serbes, yaptığı açıklamada, Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan ve işletmeciliği özel bir şirkete verilen Sakarya Sebze ve Meyve Hali ile ilgili şikayetlerin bitmediğini söyledi. En çok şikayet edilen konulardan birisinin de hal girişinde alınan ücret olduğunu dile getirerek Serbes, “Hal, daha gidişte herkesten ücret isteyecek bir zihniyete teslim edilmemeliydi. Komşularımız Düzce ve Kocaeli Hallerinde böyle bir ücretlendirme yok. Bizde ise hale giriş ücreti olarak TIR’dan 28 lira, kamyondan 23 lira ve diğer araçlardan da araç başına 8 lira alınıyor. Hale dışarıdan mal getiren ve hal içinden mal alanlar her giriş çıkışta bu ücretleri ödüyorlar. Hal giriş ücreti bir nevi otopark ücreti gibi. Ancak alınan giriş ücreti çok yüksek. Bu yüksek ücret tepkilere sebep oluyor.” dedi.

ÜCRET ALINMASIN

Asıl olanın, hal girişinde ücret alınmaması ya da belirli bir saatten sonra cüzi bir ücret alınması gerektiğini vurgulayan Serbes, açıklamasına şöyle devam etti: “Hal bir nevi kamu hizmeti veriyor. Bu sebeple hiçbir ücret alınmaması gerekiyor. İlla ücret alınması gerekiyorsa da belirli bir saatten sonra cüzi bir ücret talep edilebilir. Örneğin 4 saate kadar ücret alınmaz. 4 saati aşan araçlardan makul bir ücret tarifesi uygulanabilir. Otogarlardaki gibi bir sistem hayata geçirilebilir. Aslında yüksek giriş ücreti alınması hem hale mal getiren, hem dışarıda satmak için halden mal alan, hem de hal esnafını da olumsuz yönde etkiler. Hale mal getirenler ve halden mal alanlar yüksek giriş ücretleri sebebiyle zorunlu kalmadıkça hale gelmezler. Bu da hal esnafının işlerinin düşmesine sebep olur. Hiç ücret alınmasa ya da makul bir giriş ücreti alınsa hal daha çok hareketlilik kazanır.”

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYEMİZ İŞLETSİN

Sakarya Sebze ve Meyve Hali’ni Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin işletmesi gerektiğini, en doğrusunun bu olacağının altını çizen Serbes, belediyenin bu taleplere kulak vermesini istedi. Serbes, “Hal gibi kamu hizmeti veren, şehir için çok önemli bir kurumun birinci önceliği kâr amacı gütmeyen, başka ticari kaygılar taşımayan, belediye eliyle işletilmesi yerinde olur. Burada iyi, kesintisiz ve kaliteli hizmet verilmesi hem üretici, hem de tüketici için hayati önem taşıyor. Bu sebeple Sakarya Sebze ve Meyve Hali’ni tüm tarafları mutlu edecek şekilde Sakarya Büyükşehir Belediyesi işletmesi gerekir. Beklenti bu yönde. Umarım bu talebe kulak verilir.” şeklinde konuşu.