Serbes: Gölü besleyen derelerin kiraya verilmesi Sapanca'yı kurutuyor

DÜNYA SU GÜNÜ

Ender Serbes, 22 Mart Dünya Su Günü münasebetiyle yaptığı açıklamada, artık temiz, içilebilir suya erişimin dünyada en önemli mesele haline geldiğini kaydetti. İnsanın varlığını sürdürebilmesi için temiz suya ihtiyaç duyduğunu dile getiren Serbes, “Su yoksa insan hayatta kalamaz. Bu sebeple bir damla temiz su bile bizim için, gelecek nesillerimiz için hayati önem taşıyor.” diye konuştu.

DERELER OLMAZSA GÖL KURUYABİLİR

Sakarya’nın yegane içme suyu kaynağının Sapanca Gölü olduğunun altını çizen Serbes, bu bakımdan gölün çok iyi korunması gerektiğini vurguladı. Sapanca Gölü’nün Sakarya’nın yanı sıra kısmen de Kocaeli’nin de içme suyu ihtiyacını karşıladığını hatırlatan Serbes, gölün bu iki il için hayati önem taşıdığını kaydetti. Serbes “Uzmanlara göre; Sapanca Gölü büyük oranda, çevresindeki bulunan derelerden besleniyor. Eğer bu hızla, gölü besleyen dereler hazır su firmalarına ruhsatlandırılırsa, gölün kuruma riski ile karşı karşıya kalacağı belirtiliyor. Şu ana kadar göl çevresindeki kaynakları kiralayan hazır su firmalarının sayısının 30’u bulduğu ifade ediliyor. Derelerden göle giden su miktarı bu sebeple giderek düşüyor. Sapanca yeterince beslenemiyor.” bilgisini verdi.

YOK OLMADAN KIYMETİNİ BİLELİM

Bunun yanında bazı sanayi tesislerinin de hala gölden su çektiğini dile getiren Serbes, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Göl büyük bir baskı altında. Birkaç ay süren kuraklık bile gölü ciddi şekilde etkiliyor. Bunu zaten yaşayarak gördük. Dünyanın içilebilir ender göllerinden biri olan ve Sakarya’nın şu an için alternatifsiz içme su kaynağı özelliğini taşıyan Sapanca’nın kıymeti yok olmadan bilinmeli. Uzmanlara göre; göl ve gölü besleyen derelerde faaliyet gösteren tüm su firmalarının faaliyetleri sonlandırılmalı. Su firmaları başka risk oluşturmayan kaynaklara yönlendirilmeli. Yine uzmanlara göre; eğer bu yapılmazsa Sapanca Gölü çokta uzun olmayan bir gelecekte göz göre göre kuruyacak.”

HEM İNSANLARIN HEMDE SUDA YAŞAYAN CANLILARIN HAKKI

Sapanca Gölü ve gölü besleyen kaynaklarının korunmasının, hem iki şehirde yaşayan insanların hem de bu kaynaklarda hayatını sürdüren diğer varlıkların hakkı olduğunun altını çizen Serbes, “Sakarya suyun kalitesi biraz bozulsa da hala musluktan su içebilen şanslı şehirlerden biri. Bu şehirde yaşayan insanlar pet şişe ve damacana suya mahkum edilmemesi gerekir. Yöneticilerin bu konuda sorumluluğu büyük. Eğer bu sorumluluğu yerine getiremezlerse büyük vebal altında kalırlar. Birey olarakta suyu dikkatli kullanmalı ve israf etmemeliyiz. Ayrıca bu su kaynakları sadece insanların değil, içinde yaşayan ve yararlananan balık, kuş, kurbağa ve tüm diğer canlılarında hayat kaynağı. Bütün bunlar göz önünde bulundurularak Sapanca Gölü titizlikle korunmalıdır.” şeklinde konuştu.