Bismillahirrahmanirrahim

SEVGİLİNİN ÇOCUKLARI VE TORUNLARI

Bütün hamtlar ve övgüler Allahu Teâlâ’ya mahsustur. Kâinat’ın zerresi adedince, Salât ve selam bütün insanlığın Efendisi, Hz. Muhammed (s.a.v.) ‘e âline ve ashabına olsun..

Allahumme salli ala Muhammed’in ve ala ali Muhammed

 

Değerli okurlarım! Kâinat’ın en güzeli (s.a.v.) in İlk hanımı ve ilk kadın Müslüman büyük İslâm kadını, mu'minlerin anası, Allah Resulü'nün (s.a.v.) değerli zevcesi Hz. Hatice (r.a) evliliklerinden 6’ tane çocuğu dünyaya geldi.


 dördü kız’ iki  erkek Erkek çocuklarından: Hz. Kasım ve Hz. Abdullah, ikiside Hz. Peygamberimiz (s.a.v.) peygamberlik verilmeden önce küçük yaşta vefat ettiler.


Alemlerin efendisi (s.a.v.)’ in bir künyesi, ”Ebu’l Kasım, dır.” Allah Rasülü (s.a.v.) bu künyeden çok hoşlanır; küçük yaşta kaybettiği oğlunun isminin geçtiğinde teselli bulurdu.


Efendimiz (s.a.s)' in, Hz. Hatice (r.anha)'dan olan çocuklarının tümü, vahyin nüzulünden önce dünyaya gelmişlerdir.

 Erkeklerin hepsi, İslâm gelmeden önce vefat etmişler.

Efendimiz (s.a.v.) hanımlarında Hz  Mariye (r.anha.) dan dünyaya gelen Hz. İbrahim, hicretten sonra Medine-i Münevvere’de dünyaya geldi.. Hicri 10. yılda 18. aylık iken vefat etmiştir.


Güzeller güzeli (s.a.v.) onun ölümüne çok üzülmüş ve şöyle buyurmuştu“Göz yaşarır, kalp üzülür, Allah’ın rızasına uygun olandan başka bir söz söyleyemeyiz Ey İbrahim, senin kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyiz ”

 

O’ gün güneş tutulduğundan bazıları, “İbrahim’in ölümü için güneş tutuldu.” Dediler. Hz. Peygamberimiz  (s.a.v.)  “Şüphesiz ay ve güneş, Allah’ın ayetlerinden iki nişandır.


Bunlar, hiç kimsenin ölümünden ya da hayatından dolayı tutulmazlar. “  diye hitapta bulunarak, Müslümanları böyle yanlış anlayışlardan uzaklaştırmışlardı

Kızları iseİslâm devrine yetişmiş, Güzeller güzeli (s.a..v.); e iman etmiş ve Medine-i Münevvere’ye hicret etmişlerdir (İbn İshak,) 


Allah Rasülü (s.a.v.) Dört  kızı’da büyümüş ve evlenmiştirHz. Peygamberimiz (s.a.v.)’in kızlarının en büyüğü Hz. Zeynep (r.anha) Efendimiz (s.a.v.) 30- yaşındayken dünyaya geldi. Hicri. 8. yılda vefat etti.


Hz. Zeyneb'in, (r.anha.) Ebû'l-Âs b. er-Rebîyle evlendi. Mâme ve Ali adında iki erkek çocuğu ve bir kızı dünyaya geldi.. Ali, çocuk denecek yaşta vefat etti. Kızı Ümâme ise bilahere teyzesi Fâtıma'nın vefatından sonra Hz. Ali (r.a.) ile evlenmiştir (a.g.e.)


Hz. Rukiyye(.r.anha.) Efendimiz (s.a.v.) 33- yaşındayken dünyaya geldiHz. Rukayye, (r.anha.)  Efendimiz (s.a.v.) Risâlet’inden önce Ebu Leheb'in oğlu Utbe ile nişanlanmıştı.


Ancak Efendimiz (s.a.v.), İslâm dinini tebliğe başlayınca ve Ebu Leheb hakkında "Ebu Leheb'in elleri kurusun"mealiyle başlayan Tebbet süresi nazil olunca, Babası Ebu Leheb de oğlunu yanına çağırarak "Oğlum!Muhammed' in kızından ayrılmayacak olursan, ben senden ayrılırım" dedi.


Utbe, annesi ve babasının teşvikiyle Hz. Rukiyye (r.anha.)' yı zifaf vuku bulmadan önce boşadı. Hz. Peygamber (s.a.s) bunun akabinde kızını Hz. Osman (r.a.) ile evlendirdi.


Hz. Rukıyye, (r.anha.) kocası Hz. Osman (r.a.) ile beraber Habeşistan’a hicret etti. Habeşistan'da bulunduğu sırada Abdullah adında bir çocuğu olmuştu..


 Hz. Rukıyye'nin (r.anha.) bu ilk ve tek çocuğu,da 6- yaşında vefat etmiştir.


Yirmi iki,  yaşında vefat eden Hz. Rukiye’nin (r.anha.) cenazesini Habibullah (s.a.v.) in dadısı ve sütannesi Ümmü Eymen yıkadı.

Kocası Hz. Osman (r.a) da eşinin cenaze namazını kıldırdı. Sonra da Medine-i Münevvere’ de Mescid-i Nebi’nin yanındaki el-Baki'  mezarlığında toprağa verildi.

Hz. Ümmü Külsüm (r.anha.) Ebû Leheb'in oğlu Uteybe ile nişanlanmıştı. Ebû Leheb, hakkında Tebbet Suresi nazil olunca, oğluna, Hz. Peygamber' (s.a.v.) kızını terk etmesini söylemiş, o da bunun üzerine Ümmü Gülsüm’ü izdivaç olmaksızın boşadı.


Hicretten sonra Hz. Peygamber  (s.a.v.) ev halkını Medine-i Münevvere’ye getirdiğinde Hz. Ümmü Külsüm  (r.anha.) da bunlar arasındaydı.


Hz.Ümmü Gülsüm (r.anha.) Hz. Osman'dan (r.a.) ile evliliklerinden çocuğu olmamış hicretin. 9’ yılı Şaban ayında vefat etmiştir.

 Hz. Muhammed (s.a.s.)' in neslinin kendisi soyundan devam ettiği en küçük kızı. Müslümanların dördüncü halifesi "ilmin kapısı" Hz. Ali (r.a.)'ın hanımı. Hz. Fatma (r.anha.) Hicretten 13’ yıl önce Mekke-i Mükerreme’de doğdu.


Hz. Fatıma (r.anha..) evlendiğinde 15, Hz. Ali (r.a.) 21, yaşındaydı. Hazreti. Fatma (r.anha.) Hicri 11. yılda Efendimiz  (s.a.v.) vefatından 6’ ay sonra 24’ yaşındayken vefat etmiştir.


Efendimiz (s.a.v.) in diğer 6-çocuğu kendinden önce vefat etmiştir.


Hazreti. Fatma (r.anha) nın Hazreti. Hasan,(r.a) Hazreti. Hüseyin,(r.a.) Hazreti Muhsin (r.a.) adlarında 3 tane erkek evladı vardı.


 Hz. Muhsin (r.a.) küçük yaşta vefat etmiştir.


Hz. Hasan’ın (r.a.) soyundan gelenlere “ŞERİF” Hz. Hüseyin’in (r.a) soyundan gelenlere de “SEYYİD” denir.

Hz. Fatma (r.anha.) nın Hz. Ümmü Gülsüm,(r.anha.) Hz. Zeynep,(r.anha.) ve Hz. Rukiye (r.anha.) adlarında 3’tane kızı vardı.

Rabbim Sevgilinin nurlu yolundan ayırmasın, şefaatine nail eylesin.

Allahumme salli ala Muhammed’in ve ala ali Muhammed