Dünyada en önemli halk sağlığı sorunu olarak kabul edilen, obezite, diyabet, hipertansiyon, kanser… gibi bulaşıcı olmayan hastalıklar, Ülkemizde de her geçen gün sayısı hızla artan ölümlerin başlıca sebeplerindendir. Bireylerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen, erken yaşta ölümlere yol açan bulaşıcı olmayan hastalıklardan korunmada, önleyici yaklaşımlar ve doğru davranış değişikliklerinin geliştirilmesi hayati önem taşımaktadır.

Değiştirilebilir temel risk faktörlerinden biri olan yetersiz ve dengesiz beslenmenin önüne geçilmesi ve  aşırı şeker ve tuz tüketiminin önlenmesine amacı ile bireylerin beslenme bilgi tutum ve davranışlarını olumlu yönde değiştirecek faaliyetler, bulaşıcı olmayan hastalıklardan korunma konusunda geliştirilmiş olan en güncel ve en geçerli yaklaşımlardır.

Aşırı şeker ve tuz tüketimi değiştirilebilir bir sağlıksız beslenme uygulamasıdır. Özellikle oluşumunda aşırı şeker ve tuz tüketiminin önemli bir etken olduğu obezite, diyabet, hipertansiyon ve kanser gibi bulaşıcı olmayan hastalıklar dünyada önlenebilir ölüm nedenleri içerisinde birinci sırada yer almaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından bulaşıcı olmayan hastalıkların ve diş çürüklerinin önlenmesi için günlük şeker alımının, günlük kalori ihtiyacının yüzde 5’ine indirilmesi tavsiye edilmektedir. Ayrıca Ülkemizde yapılan bilimsel çalışmalarda tuz tüketiminin Dünya Sağlık Örgütünün tavsiye ettiği değerin yaklaşık üç katı kadar olduğu gösterilmiştir.

29 Eylül 2010 tarih ve 27714 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı” ve “Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı” kapsamında; halk sağlığının korunması ve kronik hastalıkların oluşumunun önlenmesinde çok paydaşlı ve sektörler arası işbirliğine dayalı bir yaklaşım ile, toplumumuzda aşırı şeker ve tuz tüketiminin kademeli olarak tavsiye edilen seviyelere düşürülmesi amaçlanmıştır.  Bu çerçevede Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumunun 30 Aralık 2014 tarihinde yayımlanan Genelgesi doğrultusunda;  

1-  İlimizdeki tüm kamu kurum ve kuruluşlarında çay, kahve vb. ikramlarda ve kafeterya, kantin, lokanta, çay ocağı gibi yerlerde çay şekerinin tek şeker olarak ve mümkünse hijyen açısından ambalajlı şekilde sunulması,

2-Yemekhane, lokanta vb. yerlerde masalardan tuzlukların kaldırılması, yemeğine tuz ilave etmek isteyen bireyler için ayrı bir yerde mümkünse 0,5-1 gramlık kâğıt poşetler halinde bulundurulan tuzu alarak kullanmalarının sağlanması

3-Birey ve toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi açısından kamu kurum ve kuruluşlarımız yanında özel sektör, sivil toplum kuruluşları, dernekler vb. kuruluşların da gönüllülük esası ile konu ile ilgili bilgilendirme ve farkındalık çalışmalarına fiilen katılımının sağlanması,