SAGİAD; Sakaryalı İşadamları; Gana’lı işadamlarıyla ikili iş görüşmesi gerçekleştirdi
 
Cumhurbaşkanı Jhon Mahama: “Sakarya’yı Gana’ya bekliyoruz
 
SAGİAD üyesi 17 işadamı; TUSKON tarafından İstanbul Cevahir Otel ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen “Türkiye-Gana Ticaret ve Yatırım Forumu”na katıldı.
 
Türkiye İş Adamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) ve Marmara İş Hayatı Dernekleri Federasyonu’na (MARİFED) bağlı olarak 21 yıldır faaliyet gösteren Sakarya Girişimci ve Sanayici İşadamları Derneği’ne (SAGİAD) üye 17 işadamı; TUSKON tarafından İstanbul Cevahir Otel ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşen “Türkiye-Gana Ticaret ve Yatırım Forumu”na katıldı. Türkiye-Gana Ticaret ve Yatırım Forumu açılışına Gana Cumhurbaşkanı John Dramani Mahama, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Gana Ticaret ve Sanayi Bakanı Hannah Tetteh ve TUSKON Başkanı Rızanur Meral ile çok sayıda davetli katıldı. Sakarya’dan SAGİAD Yönetim Kurulu üyesi ve Endüstriyel Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Nebilir Başkanlığı’nda gerçekleşen Türkiye-Gana Ticaret ve Yatırım Forumu ve ikili iş görüşmelerine Elektrik, Otomotiv, Tekstil, Yapı Malzemeleri, Gıda, Müteahhitlik alanlarında hizmet veren 17 işadamı katıldı. SAGİAD Üyesi Sakaryalı işadamlarının ikili ticari görüşmeleri sonrasında yerli ve yabancı bir çok şirketle anlaştı. Bu tarz programlar; kendine geliştirmek isteyen Kobi düzeyindeki firmalar için bulunmaz bir nimet. Forum sonunda Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Nebilir; TUSKON’da temaslarda bulundu.
 
Meral: “Gana fırsatlar ülkesidir”

Programda ilk konuşmayı yapan ev sahibi TUSKON Başkanı Rızanur Meral; Gana’nın bir fırsatlar ülkesi olduğunu vurgulayarak; “Siz de gelin ve Gana'daki fırsatları görün” dedi. Gana'nın Batı Afrika'nın en hızlı büyüyen ülkesi olduğunu belirten Meral; “Yıllık yüzde 8 büyüme hedefi beklemekte olup, Türk iş dünyası için telekomünikasyon, alt ve üst yapı çalışmaları, enerji ve tarım gibi alanlarda önemli yatırım fırsatlar sunmaktadır. Türkiye, coğrafi konumu nedeni ile Ganalı iş adamlarına önemli katkılar sağlayacaktır. Dünyanın 17. büyük ekonomisi olmamız nedeniyle Ganalı iş adamları için önemli bir partner ülkeyiz. Bunu değerlendirmelerini istiyoruz" dedi.
 
Çağlayan: “550 milyon dolardan daha fazlası için”

Forum’da konuşan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “Bizi Afrika’nın yer altı kaynakları değil, yer üstündeki insan kaynakları ilgilendirir” dedi. Türkiye’nin Afrika kıtasına özel ilgi ve alakası olduğunu ifade eden Bakan Çağlayan; “Biz, aslında Gana başta olmak üzere birçok ülkeyle ilişkileri 16. asra dayanan bir ülkeyiz. Biz Afrika kıtasına baktığımız zaman farklı bir bakış açısına sahibiz. Biz, Batılıların Afrika’ya baktığı zaman Afrika’nın sadece yer altı zenginliklerini gördüğünü biliyoruz. Onların gözü sadece doğalgazda, sadece zengin maden kaynaklarında ve enerji kaynaklarını gözleri görürken; biz tüm yaratılanları yaratandan dolayı seven bir anlayışın ilkesi ve hareketiyle Afrika’ya baktığımız zaman oradaki insanları görüyoruz. Bizi Afrika’nın yer altı kaynakları değil, yer üstündeki insan kaynakları ilgilendirir. Bizim anlayışımız, bizim inancımız budur” diye konuştu. 2010 yılında Gana’da düzenlenen iş toplantısında, mevcut ticaret hacminin iki katını hedeflediklerini ve bu hedefe ulaştıklarını vurgulayan Çağlayan, “2010 yılında Aralık ayında Gana’ya gittiğimiz zaman önümüzdeki iki yılda iş konseyi toplantısında -Gana’yla ticaret hacmimizi en az iki katına çıkarmalıyız- demiştim. Gana’yla aramızdaki ticaret rakamları, 2010 yılında 290 milyon dolardı. 2012 yılında aynen bu koymuş olduğumuz hedefin ürünü olarak iki katına yaklaşık bir rakamla 550 milyon dolarla kapatmaktan son derece mutlu olduğumu buradan ifade etmek istiyorum ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
 
Cumhurbaşkanı Maham: “Gana'nın kakaosu, Türkiye'nin fındığı meşhur”
Konuşmasında "Gana'nın kakaosu, Türkiye'nin fındığı meşhur, dolayısıyla bu fındık ve kakao dünyanın en güzel çikolataları yapmaya yetecektir" diyen Gana Cumhurbaşkanı Jhon Dramani Maham; “Gana, fazla enerji üretimi durumunda Afrika'daki diğer ülkelere ihraç edilebilecek” dedi. Türkiye'deki sıcak karşılamadan dolayı teşekkür eden Gana Cumhurbaşkanı Jhon Dramani Mahama; "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Gana'ya resmi ziyaretlerini gerçekleştirdikten sonra ilişkilerimiz daha da gelişmeye başladı. İşte o ziyaretten sonra birçok Türk iş adamı fırsatı kullanarak, Gana'da bazı yatırımlar yaptı. Gana, kendi ilişkilerini yeni ortaklarıyla geliştiriyor ve Türkiye bunların arasından öne çıkan bir ülke. Sayın Gül'ün ifade ettiği gibi 'artık ilişkilerimizde yeni sayfa açıldı” dedi.