Kongre Merkezi Geliyor

Başkan Toçoğlu, “Benim hayalim kültür ve sanat alanında da söz sahibi olan bir Sakarya oluşturmak. Sanat merkezlerinin sayısını arttıracağız. Bir kongre salonu yapacağız. İnşallah, belediye hizmet binası ile beraber bir de kongre salonu projesini hayata geçireceğiz” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Habertürk televizyonunda yayınlanan Söz Sende programının canlı yayın konuğu oldu. Program sunucusu Balçiçek İlter’in sorunlarını içtenlikle yanıtlayan Başkan Toçoğlu, şehrin gündemi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. İlk olarak 1999 depreminin ardından şehirde yürütülen çalışmalar ile ilgili bilgi veren Toçoğlu, aradan geçen 14 yıl süre içerisinde depremin izlerinin silindiğini belirtti. Başkan Toçoğlu, “Depremden sonra zor yılar geçirdik ancak 2003 yılında AK Parti Hükümeti kurulduktan sonra, ülkemizdeki ekonomi ve istikrar düzeldi ve yerel yönetimler de büyük gelişme kat etti. Hükümetimizin bu anlamda çok büyük katkısı oldu. Şehrimiz, Türkiye’ye örnek olacak şekilde kendisini toparladı. Sakarya, bölgesinde önemli projelerin hayata geçirildiği bir il haline geldi” diye konuştu.

Yatay büyüyen Sakarya

Açıklamalarına olası bir depremle ilgili olarak kararlı adımların atıldığını da ekleyen Başkan Zeki Toçoğlu, “Her zaman söylüyoruz. Biz deprem konusunda en iyi çalışan belediyelerden birisiyiz. Ağır hasarlı binaların tamamını yıktık. Sağlam zeminli bölgelerde yeni yaşam alanları oluşturuldu. Yaklaşık 50 bin vatandaşımız bu bölgelerde yaşıyor. Sakarya’da kat sınırlaması uyguluyoruz. Türkiye’nin hiçbir yerinde yok. Sakarya’da zemin sıvılaşması olan bölgelerde iki katın üzerine izin vermiyoruz. Sakarya, Sayın Başbakanımızın da istediği gibi yatay olarak çok düzgün bir şekilde büyüyen bir şehir haline geldi” şeklinde konuştu.

SAMEK kursları

Orta hasarlı bina sahipleri ve binaları deprem riski taşıyan vatandaşlara yönelik 470 konutun hazırlandığını da sözlerine ekleyen Başkan Zeki Toçoğlu, ardından Balçiçek İlter’in, “Depremin ardından vatandaşları o ruh halinden nasıl çıkardınız?” sorusunu cevapladı. Başkan Toçoğlu, “Vatandaşlarımızı açtığımız meslek edindirme kurslarına dahil ederek, rehabilite olmalarına önemli katkılar sağladık. Kadınlarımıza ve çocuklarımıza önelcik verdik ve 50 bine yakın vatandaşımız bu kurslarımızdan faydalandı. Kurduğumuz sanat merkezinde de yapmış oldukları çalışmaları satma imkanı buluyorlar” ifadelerini kullandı ve ekledi: “Sakarya, Türkiye’de depreme en hazır şehirlerden bir tanesidir” dedi.

Birinci sınıf içmesuyu

İçmesuyu konusunda önemli yatırımların da hayata geçirildiğini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, şu ifadeleri kullandı: “Yeni Büyükşehir Kanunu ile tüm il Büyükşehir sınırlarına dahil oluyor. Şu anda Büyükşehir sınırlarında yer alan tüm yerleşim birimlerine birinci sınıf içmesuyu veriliyor. Şehrimize kazandırdığımız yeni arıtma tesisleri ile köylerimize de birinci sınıf içmesuyunu ulaştırıyoruz. Bazı ilçelerimize büyükşehir sınırlarına dahil olmadan yatırımlar yaptık. Kaynarca’nın içmesuyu sorununu çözüme kavuşturduk. Ben, vatandaşımızın ayağı çamura değmesin ve içtiği su temiz olsun prensibiyle hareket ediyorum. Göreve geldiğimden beri suya önemli yatırımlar yaptık. Şehrimizin standartlarını yükseltecek önemli yatırımları hayata geçirdik. Kuşaklama kolektörleri ile Sapanca Gölü’nün korunması yönünde önemli adımlar attık.”

Türkiye’de ilk, HES

Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdiğini ve Hidroelektrik Santrali kuran ilk belediye olduğunu da açıklamalarına ekleyen Başkan Toçoğlu, “Belediye olarak Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdik, Hidroelektrik Santrali kurduk. Sakarya Nehri üzerinde inşa ettik. Ekolojik dengeye herhangi bir zararı olmayan, suyun yatağını değiştirmeyen çok önemli bir çalışmayı hayata geçirdik” şeklinde konuştu.

Sapanca’ya turizm hamlesi

Sapanca’yı çok beğendiğini ve çok daha fazla yerli ve yabancı turistin bu bölgeye gelmesi gerektiğini ifade eden sunucu İlter’in, “Sapanca’ya daha fazla yerli ve yabancı turistin gelmesi için çalışma yapılıyor mu?” sorusunu cevaplayan Başkan Toçoğlu, “Şu anda Sapanca’da iki tane beş yıldızlı otelimiz var. Şu anda tahsisleri yapılan 3 tane daha otel hazırlığımız var. Tesislerimiz çoğaldıkça inşallah Sapanca’mızı hak ettiği yere getireceğiz. Gölümüzü koruyoruz, suyumuz temiz” diye konuştu.

Kültür sanat yatırımları

Kültür sanat odaklı, katılımcı bir şehir hedeflediklerini belirten Başkan Zeki Toçoğlu, “Şehrim için hayal ettiğim, kültür ve sanat alanında daha insan odaklı ve katılımcı bir ortam oluşturmaktır. Şehrimize uluslar arası sergilere ev sahipliği yapacak sanat merkezleri kazandırdık. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin silolarının bulunduğu alanı sanat merkezine çevirdik. Eski TZDK yemekhanesini de restore ederek sanat galerisi haline getirdik. Ziya Taşkent’in adını yaşatacak bir konser salonu yaptık. Şehrimizde, muhteşem yapılar ortaya çıktı. Bu yapıları geliştireceğiz. Sakarya’da çok önemli kültürel faaliyetlere imza attık. Türkiye’ni tanınmış, önde gelen tüm edebiyatçılarını, sanatçılarını şehrimize getirdik” dedi.

Yeni projeler

Devam eden kültür sanat yatırımlarına bir yenisinin daha ekleneceğinin müjdesini de veren büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, bu projenin kongre merkezi olacağını belirtti. Toçoğlu, “Benim hayalim kültür ve sanat alanında da söz sahibi olan bir Sakarya oluşturmak. Sanat merkezlerinin sayısını arttıracağız. Bir kongre salonu yapacağız. İnşallah, belediye hizmet binası ile beraber bir de kongre salonu projesi hayata geçireceğiz” şeklinde konuştu.

Sakarya ne ile anılsın?

Sakaryalıların beklentilerine yönelik önemli çalışmaların hayata geçirileceğini de sözlerine ekleyen Başkan Zeki Toçoğlu son olarak, “Sakarya, insanların kardeşçe ve dostça yaşadığı bir şehir olarak anılsın isterim. Sakarya’da kültür şehri olarak anılsın isterim” ifadelerini kullandı.