Valimiz Sayın Çetin Oktay Kaldırım, İl Milli Eğitim Müdürlüğünü ziyaret ederek İl Müdürü Ebubekir Sıddık Savaşçı, Müdür Yardımcıları, Şube Müdürleri ve proje sorumlusu öğretmenler ile değerlendirme toplantısında bir araya geldi.

Sayın Valimizin ziyaretlerinden onur duyduklarını ifade ederek kendilerine verdikleri desteklerden dolayı da eğitim camiası adına müteşekkir olduklarını ifade eden İl Müdürü Savaşçı, bu yılki eğitim ve öğretim yılında şuana kadar yapılan faaliyetler ve yürütülen projeler hakkında bir brifing verdi.

“Projelere Dair Bilgiler Verdi”

Valiliğimiz himayelerinde İl Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen NEHİR (Nitelikli Eğitim Hareketi İzleme ve Rehberlik) projesi, #SanatSakarya, #BilimSakarya, #SporSakarya, #KitapSakarya gibi öğrencilerin akademik başarılarının yanında sosyal, kültürel ve sportif yönden gelişimlerine katkı sağlamayı hedefleyen projeler üretmeye gayret gösterdiklerini söyleyen İl Müdürü Savaşçı, #ÖnceOkulÖncesi projesiyle okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılması çalışmalarının il genelinde yoğun bir şekilde devam ettiğini, “Temel Eğitimde 10 Bin Okul Projesi” kapsamına alınan okullarımızda öğrencilere yönelik temel becerilerini geliştirmek amacıyla destek eğitim programlarının uygulanacağını, İlimizde 350 bin olan kütüphanelerdeki kitap sayısının 1 milyonu aştığını, hedeflerinin yıl sonu itibariyle 2 milyon kitaba ulaşmak olduğunu, yaklaşık 10 binin üzerinde öğrencilerinin lisanslı sporcu olduğunu, bu sayıyı daha da artırmak için çalışmalar yaptıklarını, yalnızca öğrencilere değil tüm kesimlere spor yaptırmak istediklerini, bağımlılıkla mücadele kapsamında okullarda önemli çalışmalar yapıldığını ifade ederek ayrıca Halk Eğitim Merkezlerinde yapılan faaliyetlere dair de bilgiler verdi.

“Projelerin Şehrimize Katkısı Çok Önemli”

Başarının ancak vizyonla, ekip ruhuyla ve birlikte hareket etmekle gelebildiğine değinen Vali Çetin Oktay Kaldırım, Sakarya’mıza yapılacak en güzel dokunuşun yürütülen bu anlamlı projeler olduğuna dikkat çekerek, “İnşallah üzerine koyarak bu proje kültürünü daha da ileri seviyelere birlikte ulaştırırız. Kısa sürede bu projelerin getirisini yakından görmek mutluluk verici, ama esas uzun vadede şehrimiz bu projelerin çok büyük katkısı ve faydasını görecektir. Başarıyı yakalayabilmenin ve hedeflere ulaşmanın en güzel yolu; bir yerdeki eğitimin kalitesi, orada bulunan eğitimcilerin ve ilgili aktörlerin ortak hedeflere dönük birlik ve beraberlik içinde hareket etmesi ve kaynaşmasından geçer. Bu açıdan İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün yürüttüğü projeleri çok önemsiyor, hem İl Müdürümüzü hem de tüm ekibini yürekten kutluyorum.

“İnsan Kaynağı En Büyük Gücümüz”

Günümüz malum bilgi, bilişim, yazılım dünyası, dijital bir dünya içerisinde yaşıyoruz. Hedeflerimizin, vizyonumuzun, yarınımızın en büyük kaynağı da, insandır. Tarım önemli, sanayi önemli, bilişim önemli, ancak kaliteli insan kaynağı olmadığı sürece bunların tek başına bir rolü olmayacaktır. İnsan kaynağı dört dörtlük ve çeşitli olan, günümüz ve geleceğin nesillerini iyi donatıp yetiştiren ülkeler, toplumlar daima başarıyı yakalayıp geleceğin dünyasında söz sahibi olacaklardır. Bu konuda insan kaynağının yerinin ne kadar önemli olduğunun bilincinde olarak hareket etmemiz gerekiyor. Bizim en büyük gücümüz insan kaynağı olduğuna göre, hem maddi yönden donatılmış hem de manevi yönden iyi kodlanmış insan kaynağımızı doğru yönlendirmeye gayret göstereceğiz. Böylece insan kaynağına odaklanarak yapacağımız yatırımlar ile hem bu kadim şehre hem de ülkemize ciddi katkı vermiş oluruz.

“Çocukların Hayatına Dokunmalıyız”
Sıfırdan başlayarak çocuklarımızın ilgi alanları ve yeteneklerini tespit etmemiz, geleceğimizi şekillendirmemize yardımcı olacaktır. Bir çocuğu karakteri ile örtüştürmek kadar yararlı ve anlamlı bir şey daha yoktur. Bu yalnızca çocuğa değil aileye de, çevreye de, ülkeye de, millete de fayda sağlar. Çocuklarımızın hayatına ne kadar dokunabilirsek, ne kadar ufuklarını açabilirsek, ne kadar vizyon verebilirsek, onların heyecanına ortak olarak mutlu ve başarılı olmalarına o derece imkan sağlarız. Bunun için erken yaşlarda çocuğun yeteneğinin keşfedilip, sporsa spor, bilişimse bilişim, resimse resim, yani hangi alanda iyi ve mutluysa ona göre geleceğe dair planlamasının yapılmasıdır.  Mesela çocuk kendini mesleki alanlara daha yatkın hissediyorsa, o alana yönlendirildiğinde çok büyük ustalar, mucitler çıkması çok da zor olmayacaktır.

Aksi halde çocuğun yeteneği ile seçtiği alan örtüşmeyince işte orada iç çatışma başlıyor ve evinde, işinde, toplumda mutsuz bireyler ortaya çıkıyor. Bunun yanı sıra zararlı alışkanlıklardan kurtulmanın yolu yine çocuğun mutlu ve kendini yakın hissettiği alanlarda ilerlemesidir. Spor, sanat, bilim vb. alanlarla ilgilenen çocukların hayata bakış açılarının daha pozitif ve zararlı alışkanlıklarının yok denecek kadar az olduğunu görebiliyoruz.

“Kaybedeceğimiz Tek Bir Ferdimiz Olmamalı”

Bizim kaybetmeyi göze alacağımız bir bireyimiz, bir çocuğumuz, bir gencimiz yoktur. Matematik zekâsı, algoritması iyi olan çocuklarımızı yazılım gibi alanlara yönlendirdiğimizde neler olacağını tahmin etmek çok zor olmayacaktır. Amacımız da zaten bütün başlattığımız yeni projemiz “Yetenek Sakarya” projemiz ile böylesi çocuklarımızı daha küçük yaşlarda keşfedip, onlara her konuda yardımcı olup, yönlendirip ilgili alanlarda tam manasıyla donatmak olacaktır. Burada hem aileye hem de eğitimcilerimize çok büyük görev düşüyor. Her çocuğun, gencin mutlaka bir ilgi alanı ve yeteneği vardır, yeter ki keşfedebilelim, keşfetmelerine yardımcı olalım.

“Çocuklarımıza Güveniyoruz”

Ara ara hem ülke hem de şehir olarak yeni bir dünyaya hazırlıklı olup olmadığımızı kontrol etmemizde fayda var. Dünya artık veri, bilgi, bilişim, yazılım, metaverse gibi yeni nesil alanlarda dönüyor, bu da bizi bu alanlara doğru yatırımlar yapmaya yönlendiriyor. Bizler gençlerimizin ve çocuklarımızın yeteneklerine, çağı anlayan, yakalayan bilgilerine güveniyoruz. Spor, sanat gibi alanlarda çok büyük başarılara imza atarak Şampiyonlar çıkarmış, TÜBİTAK ve TEKNOFEST’e sunduğu projelerle başarı yakalamış gençlerimizin yoğun olduğu Sakarya’mız, her türlü güzelliği hak eden bir şehirdir. Bizler de eğitim başta olmak üzere her alanda bu şehre daha fazla ne katabilirizin derdindeyiz” diye konuştu.

“Vantirologlardan Mini Gösteri”

Millî Eğitim Bakanlığının Çevre Dostu Bin Okul ve Kütüphanesiz Okul Kalmayacak Projeleri kapsamında İlimizde oluşturulan ve “Çevre Elçisi Kuklalar Kütüphanelerde Öğrencilerimizle Buluşuyor” etkinliği gerçekleştiren Vantirolog öğretmenler, toplantı sırasında sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi.

Sakarya’da Eğitim Projeleri Değerlendirme Toplantısı Gerçekleştirildi

Vali Çetin Oktay Kaldırım ve katılımcılara çevreye duyarlı olmak başlıklı konuda kuklaları ile mini bir gösteri düzenleyen öğretmenler, okulların kütüphanelerinde gerçekleştirilen gösteriler süresince; sıfır atıktan geri dönüşüme, kaynakların tasarruflu kullanımından iklim değişikliğine, bugünden geleceğe etkilerinin neler olacağına kadar pek çok konuya değinerek çocukları bu yolla bilinçlendirmeye gayret gösterdiklerini ifade ettiler.

Etkinliğin çok eğlenceli bir öğreti olduğunu ve gösteriyi çok beğendiğini ifade eden Vali Kaldırım, çocuklarımıza böylesi gösterilerle daha iyi etki bırakılabileceğini ifade ederek, bu projede ve etkinlikte emeği geçen herkesi tebrik ettiğini belirtti.

“Başarılar Diledi”

Eğitim alanında ülke genelinde hayata geçirilen projelerin de değerlendirildiği toplantıda Vali Kaldırım, İl Milli Eğitim Müdürü ve ekibine başarılarının devamı temennisinde bulunarak çalışmalarında kolaylıklar diledi.