Sakarya İli Arı Yetiştiricileri Birliği’nin; “8.Sakarya Arıcılık Paneli” Orhangazi Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. 

Sakarya İli Arı Yetiştiricileri Birliği; “Gıda hijyeni ve güvenliği, arı ürünleri üretimi ve satışı, polen, propolis ve arı sütüne dikkat çekmek ve arıcı üyeleri arı ürünlerinin üretimine yönlendirerek ek gelir imkanı sağlamak” amacıyla, Orhangazi Kültür Merkezi’nde“8.Sakarya Arıcılık Paneli”ni gerçekleşti. Panele; Adapazarı Belediye Başkanı Süleyman Dişli, Hendek Belediye Başkanı Ali İnci, Sakarya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Erdemir, Akyazı Ziraat Odası Başkanı Ali Şener Bayraktar, Gıda ve Yem Şube Müdürü Nurcan Bilgiç, Hendek İlçe Gıda tarım ve Hayvancılık Müdürü Temel Ata, Ziraat Bankası Sakarya Bölge Başkanlığı Temsilcisi Ali Özalpat, Altıparmak Gıda Sanayi ve Ticaret Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Özen Altıparmak ve Firma Koordinatörü İsfendiyar Üzümcü, Ziraat Bankası Adapazarı Şube Temsilcileri, Denizbank Akyazı, Hendek, Adapazarı Şube temsilcileri katıldı. 

Türkiye’de hep ilkleri gerçekleştirdik

Panel’de konuşan Sakarya İli Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Mustafa Ör; şu anda 16 İlçede üye sayılarının bin 7 olduğunu, toplamda 81 bin koloniye sahip olduklarını belirterek ilçelere göre üye sayıları ve koloni sayıları hakkında bilgiler verdi. 2012 yılında 12 bin arı üreterek komşu illere satışının yapıldığını, bal üretiminin de yaklaşık bin 200 ton olduğunu sözlerine ekledi. Birliğin yaptığı çalışmaları anlatan Arı; faaliyet planlarından söz etti. 2013 yılında iki önemli çalışma yapacaklarını belirten Mustafa Ör sözlerine şöyle devam etti: “"Sakarya yerli arı ırkı bütün bölge iklimine uyum sağlayan, oğul verme eğilimi az olan, koloni çoğalması hızlı, hastalıklara dayanıklı,  bir türdür. Ayrıca dil yapısı dolayısı ile çiçeğin nektarını en derin noktadan çekebiliyor. Sakarya bölgesinde Orman gülü balına çalışabilen tek türdür. Bunun dışında Sakarya Bölgesinde yaygın üretilen kestane, akasya, ıhlamur gibi türlerde de rahat çalışabilen bir türdür. Sakarya yerli arı ırkı sağanak yağışlı bir havada dahi bal üretebilmektedir. Yağmurlu ve sisli havalarda çalışabilen rutubete dayanıklı bir arı ırkımız var.  Tüm bu özelliklere sahip ırkımızın tescili ve ıslah çalışmaları ile koloni başına bal verimini arttıracağız. Bu çalışmalardan en önemlilerinden biriside Ana Arı Üretim Projemizdir. Ana Arı Üretim Projemizin ilk basamağı Arıcı üyelerimize kurs vermekti ve bunu gerçekleştirdik. Kursumuz Birlik merkezimizde halen devam etmektedir. Kurs sonunda ana arı üretimi yapacağına inandığımız 15 arıcı üyeyle sözleşme yaparak ana arı üretmelerini sağlayacağız. Ana Arı üreticilerine 1000 er adet ruşet kovan dağıtılarak her birinden 3 ana arı alacağız böylece toplamda 15.000 adet ruşet kovandan 45.000 adet ana arı üretimi sağlamayı planlıyoruz. Ana Arı Üretiminin amacı Sakarya dışına ana arı satışı olacak. Bizim üretmiş olduğumuz ana arı arılar kuvvetli ve sağlıklı ana arılar olacağından talep yüksek olacak. Şuanda zaten ana arı ile ilgili pazarımızı oluşturduk. Ana Arıyı pazarlamada sorunumuz yok. Bu proje ile hem ana arı üretimi yapan arıcı üyemiz ekonomik katkı sağlayacak gelir seviyesi yükselecek, hem de genç ana arı ile çalışmanın bir getirisi olarak Bal veriminde  % 100 ‘e yakın artış olacaktır” dedi. 

Sunum, Çekiliş ve hediye

Protokol konuşmalarında Hendek İlçe Tarım Müdürü Temel Ata, Akyazı Ziraat Odası Başkanı Ali Şener Bayraktar ve Sakarya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Erdemir birer konuşma yaparak, bu şekilde arıcılığın gelişmesi için yoğun çaba içinde olmaları ve yaptıkları çalışmalar için Birlik Başkanını tebrik etti. Protokol Konuşmalarından sonra Sakarya İli Arı Yetiştiricileri Birliği’nin 1000’inci üyesi olan Muhsin Yıldız’a, Panelde sunum yapan Prof. Dr. Sibel Silici’ye ve Yrd. Doç. Dr. Duran Özkök’e, Panele yaptıkları katkılardan dolayı Adapazarı Belediye Başkanı Süleyman Dişli, Hendek Belediye Başkanı Ali inci’ye plaketini sundu. Altıparmak A.Ş. Koordinatörü İsfendiyar Üzümcü Sakarya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Erdemir’e plaketini sundu. Sakarya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden Gıda Mühendisi Fatma Yalçınkaya, Balın Denetimi ve Yeni Bal Tebliği ile ilgili sunum yaparak arıcılara geniş bilgiler sundu. Prof. Dr. Sibel Silici, Arı Ürünlerinin (polen, propolis ve arı sütü) Sağlık Üzerine Etkileri ve Üretimi ile ilgili sunum yaparak Arıcı üyelerin sorularını yanıtladı. Prof. Dr. Sibel Silici sunumuna devam ederek arı ürünlerinin üretimi konusunda püf noktaları arıcı üyelere aktardı. Yrd. Doç. Dr. Duran Özkök, Arı Ürünleri Üretim Metotları ve Kalıntı Riski olmayan tedavi yöntemleri konulu sunum yaptı. Çekiliş sonucunda üye Yusuf Ziya Kabaoğlu bal süzme makinesini almaya hak kazandı. Yusuf Bey, bal süzme makinesinin olduğunu söyleyerek bu makineyi Birliğime hediye etmek istiyorum dedi. Birlik Başkanı Mustafa Ör, arıcı üyeye bu engin davranışı için teşekkürlerini iletti. Altıparmak A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Özen Altıparmak söz alarak şuanda Türkiye’de yüksek bir pazarlama payına sahip olduklarını söyleyen Altıparmak, arıcılarla ilk tanıştığı zamanları ve bu işe nasıl başladığını anlattı. Arıcı üyelerin bal, polen, propolis ve arı sütü pazarlaması ile ilgili sorunlarına da yanıt verdi. Panel Altıparmak Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. sponsorluğu ile gerçekleştirilmiştir.

Panelde arıcı üyelere ücretsiz olarak maske ve iyi hijyen uygulamaları rehberi dağıtıldı.