Ülkenin en güçlü K-9 eğitim ve ekibine sahip olan Büyükşehir’in ekipleri Milli Savunma Bakanlığı, AFAD, Polis Teşkilatı ve tüm gönüllü STK'ların arama kurtarma köpeklerini eğitiyor.

Belçika mali, border coli, labrador, golden, alman çoban köpeği gibi K-9 köpekleri, enkaz ve afet aramalarına katılmak için gerekli sınavdan geçebilmek için Büyükşehir’in parkurunda hazırlanıyor.

Sakarya’da arama kurtarma köpekleri bu tesiste eğitiyor.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi, her alanda olduğu gibi afet, acil durum ve kurtarma alanlarında da başarısından söz ettiriyor. Özellikle son dönemde Türkiye'nin birçok ilinde yaşanan orman yangını, sel, heyelan ve deprem olaylarında onlarca canı Büyükşehir'in mücadelesiyle hayatta kalmıştı. Türkiye genelindeki en donanımlı, en kapsamlı ve ekibi en güçlü "K-9 Kurtarma Timi" olması sebebiyle acil durumlarda öncü pozisyonda olan Büyükşehir İtfaiyesi, arama kurtarma köpeklerinin eğitilmesi, yetiştirilmesi ve müdahaleye hazır hale getirilmesi konusunda da uzmanlaştı.

Sakarya Büyükşehir öncülük yapıyor

Büyükşehir öncülük yapıyor

Başkan Ekrem Yüce Nin talimatıyla, Büyükşehir İtfaiyesi tarafından tüm grup amirliklerinden farklı bir noktada sadece K-9 faaliyetleri için hazırlanan köpek barınağı, eğitim alanı ve arama kurtarma hazırlık parkurları ile Sakarya farkını ortaya koydu. Sakarya İtfaiyesi Nin başarısını takdir eden Türkiye’deki tüm resmi kurumlar, bu konuda eğitim için Sakarya’ya geliyor. Devletin tüm K-9 ekipleri ve gönüllü STK lardan oluşan tüm ekiplerin köpekleri Büyükşehir’in parkurunda eğitim görüyor. Aralarında belçika mali, border coli, labrador, golden, alman çoban köpeği gibi cinslerin bulunduğu köpekler rutin olarak yapılan sınavlardan geçer not almak için uzman ekipler eşliğinde eğitiliyor.

Hayat kurtaran köpekler eğitiliyor

Sakarya Hayat kurtaran köpekler eğitiliyor

Resmi kurumlardan Polis Arama Kurtarma Timi(PAK), Milli Savunma Bakanlığı Arama Kurtarma Ekibi (DAK) ve AFAD'ın kurtarma köpekleri Büyükşehir’in kadrosundaki Türkiye’nin en yetenekli eğiticileri tarafından en zor şartlara hazırlanıyor. Türkiye’de binlerce canı kurtaran gönüllü STK’lar İHH, SAR, GEA, AKUT ve ANDA K-9 timleri de Büyükşehir’in faaliyetlerine katılıyor. Rutin olarak yapılacak sınavlardan geçer notu alabilecek olan K-9 köpekleri, 2 yıllık bir sertifikaya sahip olup arama faaliyetlerine katılabilecek. Afetlerde hayatları kurtaran, canlara nefes olan K-9 köpekleri Büyükşehir Belediyesi’nin gözetiminden geçiyor.  

Sakarya’da arama kurtarma köpekleri bu tesiste eğitiyor.

Büyükşehir'in ekibi gurur kaynağı

Büyükşehir'den yapılan açıklamada, "Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak Türkiye'de ilkleri gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz. İtfaiye bünyesinde kurulan K-9 ve arama kurtarma timimiz, Türkiye genelindeki afetlerde başarısıyla isminden söz ettirmiş ve Sakarya'nın gururu olmuştur. Türkiye'de insanlarımıza hayat veren, en zor anlarda onlara nefes olan, tüm teknolojik cihazlardan daha yetenekli duyularıyla yer tespiti yapan K-9 köpeklerimiz Büyükşehir İmizin parkurunda en zorlu şartlar için uzman ekiplerimizce hazırlanıyor. Bu süreç Sakarya için bir başlangıç olacaktır. Büyükşehir’imizin çalışmalarıyla itfaiye teşkilatımız arama kurtarma konusunda birçok projeye öncülük etmeye devam edecektir" denildi.