Çiftçinin sadece adı kaldı

Sakarya tarımı ve çiftçinin sorunlarının masaya yatırıldığı toplantıda Sakarya Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenoğlu ve yönetimiyle bir araya gelen MHP Sakarya Milletvekili Münir Kutluata, yanlış tarım politikaları nedeniyle çiftçinin üretim yapamaz hale geldiğini ve borç içinde olduğunu söyledi.

MHP Sakarya Milletvekili Prof.Dr. Münir Kutluata, Sakarya Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenoğlu ve Yönetim Kurulu üyeleriyle bir araya geldi. Kutluata’ya MHP Adapazarı İlçe Başkanı Hasan Pınarcı, Adapazarı Belediye Meclis üyesi Suat Çokluk ve ilçe yöneticileri eşlik etti. Oda Başkanı Hamdi Şenoğlu, uygulanan tarım politikaları, tarımla ilgili düşünceleri ve çiftçilerin sorunlarıyla ilgili görüşlerini içeren çalışmayı Milletvekili Kutluata’ya aktardı. Şenoğlu, Dernekkırı bölgesine kurmak istediklerini uygulamalı çiftçi eğitim merkezi hakkında da bilgiler verdi.

Milletvekili Münir Kutluata ise, hükümetin uyguladığı tarım politikaları sayesinde çiftçinin artık üretemez hale geldiğini anlattı. Üretimden el çektirilen bir ülke olduğumuzu söyleyen Kutluata, “Çiftçi yüksek girdi maliyetleri karşısında ürettiğinden kazanamayan bir duruma geldi. Eskinden ailecek tarlada üretim yapan nesiller artık yok oldu. Çiftçi emekliyse o maaşıyla geçinirken, evlatları ise fabrikada ya da başka bir işte geçim derdindedir. Artık topraklarda elden gidiyor” dedi.

Şehrimizde bu durumun daha belirgin bir şekilde hissedildiğine vurgu yapan Kutluata, “Tarım kenti Sakarya’da esnaf kaybediyor, sanayici kaybediyor” ifadelerini kullandı. Kirli sanayi kuruluşlarının bile tarım arazileri ve doğanın içine fabrika kurmak için adımlar attığını söyleyen Kutluata, “İnternetten bakıp fabrika kurmak isteyenlerin izinleri kolayca aldığını biliyoruz. Bu durum tarım arazilerine, meralara ve doğaya ne kadar önem ve özen gösterildiğinin bir aynasıdır” dedi.

MHP’nin tarım politikasının sadece üretim ve çiftçiyi koruma-kalkındırma üzerine olduğunu anlatan Kutluata, “Tarım alanında yaşanan yanlışları, alternatifleri meclis kürsüsünde söylemeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu. Hamdi Şenoğlu’nun Sakarya’lı çiftçinin bankalara borcunun 200 milyon civarında olduğunu söylemesi üzerine Kutluata, “ Çiftçi kredi kullanıyor, tarlasını ipotek ediyor. Ürünü para etmiyor. Sonra tarlası elden gidiyor” dedi.

Münir Kutluata son olarak Sakarya Ziraat Odasının Sakarya tarımı ve çiftçisi adına yapacakları her türlü çalışmaya destek vereceğini bir kez daha açıkladı.