Büyükşehir Belediye Başkanları buluşması programı kapsamında Sakarya’ya gelen Büyükşehir bürokratları, Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen projeleri inceledi. Hidroelektrik Santrali, Justinianus Köprüsü, Hızırilyas İçme suyu Artıma Tesisleri ve Tarihi Çark’ı gezen bürokratlar Sakarya’nın çok hızlı geliştiğini ve inceledikleri projelerin Türkiye’ye örnek yatırımlar olduğunu kaydettiler.
 
AK Partili Bursa, Erzurum, Gaziantep,  Kayseri, Kocaeli, Konya ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanları ile birlikte gelen belediyelerin Genel Sekreterleri, Genel Sekreter Yardımcıları, Su ve Kanalizasyon idaresi yöneticileri Belediye Başkanlarından ayrı bir program gerçekleştirdi. Gerçekleştirilen program kapsamında, Sakarya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İbrahim Pehlivan, SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, Genel Sekreter Yardımcıları Ayhan Kardan ve Fatih Turan ile birlikte ilk olarak, SASKİ tarafından Sakarya Nehri üzerinde yapımı devam eden Hidroelektrik Santralini gezdiler.
 
HES kendini 5 yılda amorti edecek

HES hakkında bürokratlara bilgi veren SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, “SASKİ olarak ilk stratejik planımızı 2005 yılında hazırladık. Alternatif enerji ve su kaynaklarına ihtiyaç olduğunu belirledik. Enerji’nin SASKİ’nin en büyük gideri olması nedeniyle ve hükümetimizin hidro elektrik santrallerine destek vermesi nedeniyle Santralimizin inşaatına başladık. Santralimiz yılda yaklaşık 8 milyon TL gibi bir katma değer sağlayacak ve kendisini 5 yılda amorti edecek.  Bunun yanında çevresinde inşaat çalışmaları ile beraber gerçekleştireceğimiz rekreasyon çalışmaları ile atıl durumdaki Sakarya Nehri kenarını Sakaryalılara kazandıracağız” diye konuştu.
 
Müthiş öngörüyle çok değerli yatırımlar

Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Kenan Şara HES yatırımı hakkında yaptığı değerlendirmede, SASKİ’nin geleceği düşünerek yaptığı bu büyük yatırıma hayran kaldığını ifade etti. Şara, “Enerji ihtiyacımız her geçen gün artmaktadır. SASKİ’de müthiş bir öngörü ile boşa akan Sakarya Nehrini değerlendirerek çok önemli bir yatırımı hayata geçirmiş. Geleceği düşünerek bu büyük hizmeti Sakaryalılara sunan yetkilileri tebrik etmek gerekir. Bunlar da bize bir örnektir. Böyle yatırımları gördükçe bizler de kendi şehirlerimizde benzer yatırımları nasıl yapabiliriz diye düşünüyoruz. Enerji bizim için çok kıymetli. Kendimiz üretirsek büyük bir tasarruf yapmış oluruz. Sakarya Büyükşehir Belediyesi bu yatırımıyla Türkiye’ye örnektir” dedi. Ardından Tarihi Justinianus Köprüsü’nü gezen heyet, tarihi köprüyü inceledi ve köprü hakkında bilgi aldı. Daha sonra inşaatı devam eden Hızırilyas Tepesi’ndeki içmesuyu arıtma tesisini gezen bürokratlar, tesis hakkında Siemens yetkililerinden bilgi aldılar.
 
Arıtma Tesisleri Birinci Sınıf

Programın devamında bürokratlar Tarihi Çark’ı gezdi ve incelemelerde bulundu. Ziyaretler sonrasında açıklamalarda bulunan Kayseri KASKİ Genel Müdürü Ender Batukan, “Enerji fiyatları dünya piyasalarına bağlı olarak her geçen gün arttığı için doğal olarak su fiyatları da artış gösteriyor. SASKİ’nin enerjiye yaptığı yatırımlarla bunu kontrol altına alma gayretinde olması çok önemli bir düşüncedir. Arıtma tesislerinde gördüm ki çok kaliteli malzemeler kullanılmış. En ekonomik ve en uygun işletme maliyetiyle tasarlanmış bir proje olan içmesuyu artıma tesislerini Sakarya’ya kazandıran arkadaşları kutluyorum” şeklinde konuştu.
 
 
Sakarya hızlı bir gelişme göstermiş

Erzurum ESKİ Genel Müdürü Remzi Ertek ise, “Ben daha önce Sakarya’da bulundum. Yaptığımız gezi sonrasında anladım ki o zamandan bu zamana Sakarya büyük bir gelişme kaydetmiş. Yapılan yatırımlara hayran kaldım. Sakarya’yı seven ve geleceği adına gayretli çalışmalarda bulunan değerli kardeşim Rüstem Keleş başta olmak üzere tüm yetkilileri tebrik ediyor ve başarılı çalışmalarının devamını diliyorum” diye konuştu.
 
Şehirlerini Seven Bürokratlar

Son olarak Gaziantep GASKİ Genel Müdürü Fahreddin Uslusoy gezi hakkında düşüncelerini paylaştı. Sakarya’ya gelmekten duyduğu memnuniyeti ifade ederek sözlerine başlayan Uslusoy, “Sakarya beklentilerimin üzerinde bir gelişme ve büyüme kaydetmiş. Gezdiğim büyük yatırımlar ve Tarihi Justinianus Köprüsü diğer arkadaşlarım gibi beni de çok etkiledi. Bizleri çok güzel ağırlayan yetkili arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Sakaryalı arkadaşlarımızın şehirlerini çok sevdiği yatırımları anlatırken gözlerinden okunuyor. İnşallah bu sevgi ve anlayışla Sakarya çok daha iyi yerlere gelecektir” ifadelerini kullandı.