Sakarya Çeşme Suyunda Dünyaya Fark Atıyor

Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) tarafından Serdivan Hızırilyas tepesinde Siemens firmasına yaptırılan arıtma tesislerinden çıkan sonuçlara göre Sakarya’da su, gönül rahatlığıyla çeşmelerden içilebilir. Arıtmadan alınan sonuçlara göre SASKİ Sakarya’daki çeşmelere Dünya Sağlık Örgütü standartlarından çok daha kaliteli su ulaştırıyor.

Kriterlerden 50 Kat Daha İyi Sonuçlar

SASKİ tarafından Sapanca Gölü’nden temin edilen ve Hızırilyas İçmesuyu Arıtma Tesislerinde arıtılan içme suyundan alınan sonuçlara göre Sakarya’da birçok parametrede Dünya Sağlık Örgütünün belirlediği kriterlerden 50 kat daha kaliteli su içiliyor. İçme suyunun bulanıklığı 0,1 NTU ile Dünya Sağlık Örgütü standardından 50 kat daha iyi. Bulanıklık değeri, İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmelikte istenen değerden ise 10 kat daha iyi.

Mineral Değeri Yüksek

Arıtma tesisi çıkış suyunda; suda istenmeyen parametreler olan Nitrit ve Amonyak, İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelikte istenen değerden 50 kat daha iyi. Suyun iletkenlik değeri yine İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelikte istenen değerden 10 kat daha iyiyken, Suda sağlık açısından bulunması istenen kemik gelişimi için önemli olan Kalsiyum ve Magnezyum iyonlarının oluşturduğu sertlik değeri 12 Fo civarındadır. Floruriyonu ise 0,1 mg/L civarında. Ayrıca içmesuyuna klorla dezenfeksiyon işlemi uygulanarak hastalık yapan bakteriler tamamen etkisiz hale getirilmekte.