Sakarya’nın kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarından birçok paydaşı bir araya getiren Sinerji Grubu Toplantısı, SUBÜ sekreteryasında ve Sakarya Müteahhitler Birliği ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, şehrin nitelikli göç alması gerektiğini kaydederken bunun kaynağının üniversiteler olduğunu vurguladı. SATSO Başkanı Akgün Altuğ ise; Sakarya’ya yurt içi ve yurt dışından çok sayıda yatırım talebi olduğunu, bu talepleri OSB’lerde değerlendirmek istediklerini belirtti.

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) sekreteryasında Sakarya Müteahhitler Birliği ev sahipliğinde şehrin sanayiden tarıma, ticaretten eğitime çok sayıdaki paydaş kurumunu istişare amaçlı bir araya getiren Sinerji Grubu Toplantısı gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Optimak STU Firma Sahibi Tansel Cavit Kulak’ın yaptığı; kamu özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarından temsilcilerinin yer aldığı toplantı Luxon Hotel’de düzenlendi. Toplantıya SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürü Tekin Kaya, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Erhan Çavuş, Ticaret İl Müdürü Emre Atmaca, Gençlik ve Spor İl Müdürü Arif Özsoy, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Başkanı Akgün Altuğ, Sakarya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hatem Akbulut, Gümrük İl Müdürü İbrahim Aksoy, Sakarya Makine İmalatçıları Birliği (SAMİB) Başkanı Turgay Çelik, Sakarya Müteahhitler Birliği Başkanı Murat Bayrak, Sakarya Teknokent Müdürü Prof. Dr. Şakir Görmüş, mühendis odalarının başkan ve üyeleri, iş adamları derneklerinin başkan ve üyeleri, organize sanayi bölgelerinin temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, kamu kuruluşlarının temsilcileri ve akademisyenler katıldı.

Sakarya Sinerji Grubu Toplantısı gerçekleştirildi

Pandemi sonrası ilk buluşma

Toplantının açılış konuşmasını yapan Sakarya Müteahhitler Birliği Başkanı Murat Bayrak, “Hemen hemen her ay yaptığımı Sinerji Grubu Toplantılarımıza pandemi sebebiyle ara vermek durumunda kalmıştık. Artık sürecin sonuna gelinmiş gibi görünüyor. Mübarek Ramazan ayına çok az bir süre kala düzenlediğimiz bu toplantının ülkemize ve ilimize hayırlı olmasını niyaz ediyorum. Katılımınızdan dolayı her birinize ayrı ayrı teşekkür ederim” diye konuştu.

Yüzölçümünün yüzde 3’ünü sanayileştirmeyi hedefliyoruz

Muasır medeniyetler seviyesine ulaşmanın tek yolunun üretmekten geçtiğini kaydeden SATSO Başkanı Akgün Altuğ, “Maalesef ürettiğinden çok daha fazlasını tüketen bir ülkeyiz. Artık buna dur deyip daha fazla üreten bir ülke olmamız gerektiğini biliyoruz. Tükettiğinden fazlasını üreten şehir olma konusunda Anadolu’da rekabet ettiğimiz şehirlerden biraz daha öndeyiz. İhracat rakamlarımız ortada. Yaklaşık 7 milyar dolar civarında ihracat, 3,5-4 milyar dolar civarında ithalat yapıyoruz. Sakarya’nın bir sanayi şehri olmasından ziyade üreten bir şehir olması için gayret sarf ediyoruz. Bunun içine tarım, sanayi, turizm ve hizmet sektörünü koyabiliriz. Ancak lokomotifin sanayi olması gerektiği kanaatindeyiz. Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank, ‘ülkemizin yüzölçümünün yüzde 2’sini sanayileştireceğiz’ dedi. Almanya’da bu oran yüzde 3. Bakanımızın bu sözüne istinaden Sakarya yüzölçümünün yüzde 3’ünü sanayileştirme hedefi belirledik. Şu anda yüzde 1 bile değiliz.”

Büyük bir lojistik avantajımız var
Sakarya’da hâlihazırda 7 organize sanayi bölgesi olduğu bilgisini paylaşan Altuğ, “Kaynarca’da Makine İhtisas OSB, bütün sorunlarını çözdü kamulaştırma ve altyapı işlemleri devam ediyor. ‘Söğütlü 2’ dediğimiz OSB’nin mahkeme probleminin çözülmesine çok az bir süre kaldı. Neden bu kadar OSB kuruluyor sorusunun cevaplayacak olursak, şehrimizin o kadar büyük bir lojistik avantajı var ki Türkiye’yi doğudan batıya ve batıdan doğuya kesen bütün ana yolların üzerindeyiz. Bir limanımız var. Savaşın ardından Türkiye’nin en önemli limanlarından birisi olacak. Önemli bir insan kaynağımız var. Bu kaynağı yenileyecek çok güvendiğimiz iki üniversitemiz var. İşte bu nedenlerden dolayı yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda yatırım talepleri alıyoruz. Biz bu talepleri OSB’lerde değerlendirmek istiyoruz. Bu organizasyonlara çalışmadığımız takdirde Düzce, Bolu ve çevremizdeki diğer şehirler bekliyorlar. Rahmet yağarken biz bu rahmetten nasibimizi almayalım diyenimiz olmaz diye düşünüyorum. İşte biz bu avantajlarla birlikte şehrimizi geliştirmeye niyetliyiz.” İfadelerini kullandı.

Bir bütünün parçalarıyız

Toplantıları kıymetli bulduğunu ve katıldığında sinerjiyi hissettiğini söyleyen SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, “Yeni kurulan ve pandemi sürecinde sıkıntılarla mücadele eden bir üniversiteyiz. Şu anda bizim 3 bine yakını uluslararası olmak üzere 27 bin öğrencimiz var. 6 fakültemiz 12 meslek yüksekokulumuz bulunuyor. Sinerji Grubu’nda yer alan her bir kurumu bir yapbozun parçaları olarak görüyorum. Herkesin tamamladığı bir açık var. Biz bir bütünün parçalarıyız. Ama dolaşıp geldiğimiz yer nitelikli insan kaynağı oluyor. Sakarya büyümesine paralel olarak göç alacak olan bir şehir. Ancak nitelikli bir göç alması gerekiyor. Bunun kaynağı ise üniversitelerimiz. Ara eleman ihtiyacına yönelik olarak meslek yüksekokullarımızda 18 bin öğrencimiz bulunuyor. Bu kapsamda +1 Eğitim Modelimizi sürekli geliştirerek ön lisans, lisans ve lisansüstü tüm programlarımızda uyguluyoruz.”

Sakarya’nın ihtiyaçlarına göre yapılanıyoruz

Şehrin ihtiyaçlarına yönelik olarak çalışmalarına devam ettiklerini belirten Sarıbıyık, “Ziraat Fakültemizi, Sağlık Bilimleri Fakültemizi, Akyazı Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulumuzu, Denizcilik Meslek Yüksekokulumuzu açtık. Bunların hepsine şehrimizin ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. Bunlara ek olarak 1’inci OSB’ye yakın bir bölgede SUBÜ Teknokent çalışmalarımız devam ediyor. Lisansüstü derslerimizin bir kısmını OSB’de işlemeye başladık. Üniversite olarak ana hedefimiz uygulama becerisine sahip nitelikli insan yetiştirmek ve uygulanabilir Ar-Ge yapmak. Öğrencilerimizi sizlerle buluşturuyor ve ihtiyaçlarınız doğrultusundaki taleplerinizi karşılamaya çalışıyoruz.

Toplantıdan notlar

İŞKUR İl Müdürü Tekin Kaya, İŞKUR destekli personel alımlarında sigorta prim desteklerinin devam ettiğini belirtti. Ticaret İl Müdürü Emre Atmaca, stokçuluğa yönelik Sakarya’da gayri ahlâki bir durumla karşı olmadıkları bilgisini verdi. Sakarya Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Şakir Görmüş, bir yıldır yüzde 100 dolu olduklarını ve genişleme için çalışmalara başladıklarını kaydetti. Gümrük İl Müdürü İbrahim Aksoy, Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin vergiler iadeleri nedeniyle yaşadığı kesintiyi azaltmak için bir formül bulduklarını, firmaların ithalat belgelerinde yapacakları bir düzenleme ile buna katkı sağlayabilecek lerini ifade etti. Sakarya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hatem Akbulut, Sakarya Üniversitesi İş Dünyası Koordinasyon Kurulu (ÜNİKUR) çalışmasıyla sektörün ihtiyaçları ve insan kaynağı arzını bir araya getireceklerini söyledi.