2B ARAZİLERİNİN SATIŞI MAĞDURİYET YARATIYOR
Kamuoyunda 2B arazilerinin satışı olarak bilinen orman vasfını yitirmiş hazine arazilerinin devrindeki satış rakamları vatandaşlara ağır külfet getiriyor. Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, rayiç bedelinin yüzde 70’i olarak belirlenen satış rakamının çok yüksek olduğunu belirterek, hiç değilse ödemede kolaylık sağlanabilmesi için Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi. Önerge, ödeme için gerekli paranın faizsiz ve uzun vadeli kredilendirme ile çözülebileceğini savunuyor ve Bakanlığın bu konudaki görüşünü soruyor.

ÖNERGE FAİZSİZ VE UZUN VADELİ KREDİ İMKÂNINI SORUYOR
Özkoç tarafından verilen soru önergesi, “vatandaşların yararına olması, geçinmelerini ve insani yaşamlarını güvence altına almalarını sağlaması gereken uygulamalar, vatandaşları ezen ve asgari geçinme koşullarını bile ortadan kaldıran uygulamalara dönüşmektedir. Esas olarak tarım arazileri, vatandaşlar için rant aracı değil geçinme aracıdır. Bu noktaları dikkate alarak, Bakanlığın, ödemelerde kolaylık sağlamak için bir çalışma yapması zorunluluktur” diyor. Buna bağlı olarak önerge, Bakanlığa, “ödemelerde kolaylık sağlanması konusunda bir çalışmalarının olup olmadığı, ödeme kolaylığı yaratmak amacıyla tarım arazileri için, vatandaşlara faizsiz ve uzun vadeli kredi sağlanması konusunda ne düşündüğünü soruyor.

ÖZKOÇ: HİÇ DEĞİLSE ÖDEME KOLAYLIĞI SAĞLANMALI

6292 sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanunun 6. maddesi, “Hak sahiplerine doğrudan satılacak olan taşınmazların satış bedeli, rayiç bedelin yüzde yetmişidir” diyor. Kanun teklif halindeyken Komisyon’da bu oran yüzde 50’ye düşürülmüş ancak genel Kurul görüşmeleri sırasında AKP’li vekillerin önergesiyle yeniden yüzde 70’e çıkarılmıştı. Genel Kurul görüşmeleri sırasında da muhalefet partilerinin eleştirilerine maruz kalan bu oran, geçimlik üretim yapan çiftçileri zor durumda bırakıyor. Üstelik yine 6. maddenin “Başvuru sahiplerinden satış bedellerine mahsup edilmek üzere; belediye ve mücavir alan sınırları içinde olan yerler için iki bin Türk Lirası, dışında olan yerler için bin Türk Lirası başvuru bedeli alınarak ilgilileri adına emanet hesabına kaydedilir” hükmüyle, çiftçiye ek külfet getiriliyor. Kanunu, 2B arazilerini kapatarak kentsel ranttan büyük paylar alan rantçı kesimlerle, sadece olağan yaşamsal ihtiyaçlarını karşılamak, gündelik hayatını sürdürmek için geçimlik üretim yapan çiftçi arasında ayrım yapmadan herkesi cezalandırmakla eleştiren Özkoç, hiç değilse ödemelerde çiftçiye ödeme kolaylığı sağlanması gerektiğini savundu. Özkoç, gerekirse yeni bir kanun teklifiyle bu mağduriyeti önlemeye çalışacaklarını, devletin, yurttaşların cebine el atan değil, yurttaşların sorunlarını çözmesi gereken kurum olduğu hatırlattı.