Sakarya Demokrasi ve Gelişim Platformunda basın bildirisinde şöyle denildi.

İlimizde faaliyet gösteren 25 sivil toplum  örgütü olarak oluşturduğumuz Demokrasi ve Gelişim Platformu adı altında aldığımız dershanelerle ilgili kararlarımızı basına açıklıyoruz.

Bugün ülkemizin kaderinini etkileyeceğine inandığımız, kangrene dönmeden demokratik müdahale edilmesini arzuladığımız ve gençlerimizin geleceğini riske atma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığımız, dershaneleri kapatma kararına, sosyal sorumluluk bilinci ile KAPATMAYIN demek için biraraya geldik.


Amacımız,Arz talepten hasıl olmuş  ve fırsat eşitliğini ortaya koyan dershanelerimizin yanında olmak.

Demokrasi bir uzlaşı eylemidir.Kapattım deme ile kapatılmamalı, sivil toplum kuruluşlarına kulak verilmelidir.12  Eylül darbesinde' Biz Kürtçenin konuşulmasının yasak olmasına karar verdik' tavrı  30 bin insanımızın şehit olması ile sonuçlanmış, 28 Şubat vesayet rejimi İHL'lerin kapatılması kaç neslin zayi olmasına sebep olmuş. Bugün ki dershane dayatması da elim sonuçlar doğurabilir.STK'lar olarak bu dayatmayı yapmayın diyoruz.
Özellikle Anadolu'da kısıtlı imkanlara sahip ailelerin çocukları iyi üniversitelere dershanelerde aldığı eğitim ile girebilmiştir.Güneydoğu'da dershanelerin ve etüt merkezlerinin yaptığı çalışmalar öğrencilerin çeşitli örgütlerin bünyesine katılmasını azaltmış ve topluma yararlı bireyler haline gelmesini sağlamıştır.

Dünyada dershaneciliğin yasaklandığı hiçbir ülke yoktur.Dershaneler sadeece Türkiye'de değil dünyanın birçok ülkesinde vardır.(Fransa, İrlanda,Portekiz,İtalya,Brezilya, Güney Kore,İngiltere, Amerika, Tayvan,Peru, Avusturya gibi)

Ülkemizde son bir yıldır dershanelerin kapatılması yönündeki açıklamalar ve özellikle dershanelerin halkın sırtından haksız kazanç sağlayan kurumlar gibi gösterilmeye çalışılması kurum sahiplerini ve çalışanlarını ciddi manada yaralamıştır.Halbuki bu kurumlar ders saatinin yaklaşılk 3-4 lira gibi cüzi bir rakamla hizmet verip ayakta durmaya çalışmaktadır.

Böylece dershaneler herkese uygun olan alternatifleri sunarak, imkanı olanlar yanında imkanı olmayanlar içinde adil rekabet ortamları hazırlayarak ve fırsat eşitliğini daha geniş tabana yaymaktadır.

Fırsat eşitliğini ortadan kaldırır denilen dershaneler kapatılınca;

a) Zengin bir yolunu bulacak(parasını basacak) özel kurs verdirecek. Fakir aileler hangi yolla çocuklarına kurs verebilecek.

b) Halk eğitim verecek deniliyor.Şimdiye kadar niçin bu tür kurslar vermedi.Vereceklerse kim engel oldu.(Lpg tüp dükkanımız var, ilimize doğalgaz geldi kapattınız.Bu sonuçta kimsenin itirazı olmadı.)

c) Beyin göçünün artık  geriye dönüş olduğunu basından öğreniyoruz.Bu dayatmadan sonra yine mi  beyin göçleri olacak?

d) Dershanelerde maddi durumu iyi olmayan yaklaşık 150.000 öğrenci ve şehit aile çocukları hiçbir kritere sahip olmadan ücretsiz okumaktadır.

MADDELER HALİNDE TEKRAR TOPARLAYALIM

1)Maddi durumu iyi olan aileler çocuklarını zaten koleje gönderiyor, özel ders aldırıyor.Çocuğunu koleje gönderemeyen aileler ne yapacak?

2)Dershaneler kapatılınca ortaya çıkacak fırsat eşitsizliği 'nasıl çözülecek.

3) Türkiye'de  %45 sigara %32 alkol %9 uyuşturucu varken ilk yapılacak iş dershaneleri kapatmak mı olmalıdır?

4)Türkiye'de 3 bin 58 dershaneden sadece %5'i dönüşüme uygun.Geriye kalan %95'in ve burada çalışan öğretmen ve çalışanların akıbeti ne olacak?

5)50 binden fazla dershane öğretmeni kamuya nasıl atanacak

6)Sağlıkta olduğu gibi eğitimde de dönüşümün yapılacağı söyleniyor.Sağlıkta dönüşüm özel hastaneler kapatılarak mı başlatılmıştır?

7)Öğrencileri 'yarış atına' dönüştüren kurum dershaneler midir yoksa MEB mi?

8)Geçen yıl 1 milyon 857 bin öğrenci üniversite sınavına girdi.Bunların %31'İ mezun öğrencilerden oluşuyordu.Dershaneler kapatılırsa mezunlar sınava nasıl hazırlanacak?

9) Dönüşümden bahsediliyor.Sakarya da 45 dershaneden 45'i özel okula dönüştürlerim %40 ortalama kontenjan açığı ile çalışan özel okullar  varken bu artı 45 okula;

    i) 2.000 tl dershane parası veremeyen veli 15.000 TL'yi nasıl verecek.
   ii)1.500tl hükümet ödeyelim diyor.13.500 TL'yi Sakarya halkından kaç kişi ödeyebilir.
   iii)Ayrıca dönüşüm maliyetleri bizim alanımız değil,işletmelerin alanıdır.Bu nasıl gerçekleştirilir.bu da ayrı muammadır.