Büyükşehir Belediyesi Şubat Ayı Meclisi yapıldı. Başkan Yüce, “Kayıp kaçakta 22 milyon TL’lik su tasarrufu sağlayıp 14 milyon metreküp sudan tasarruf ettik. Ayrıca Çark Deresi ve arıtma tesisi arasındaki deşarj noktasını hidroelektrik enerji üretimi konusunda kullanmak için projeye başladık. Şehrimizin menfaatine olacak en küçük detayı dahi düşünüyoruz” dedi. Yüce altyapı yatırımları, enerji üretimi, güneş enerjisi sistemi (GES) ve sosyal hizmet faaliyetleriyle ilgili önemli notlar paylaştı.

Sakarya Çark Deresine hidroelektrik enerji tesisi kurulacak

Sakarya Çark Deresine hidroelektrik enerji tesisi kurulacak

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Şubat Ayı Meclis Toplantısı, Sosyal Gelişim Merkezi’nde (SGM) gerçekleştirildi. Başkan Yüce’nin başkanlık ettiği toplantıya meclis üyeleri, SASKİ ve Büyükşehir bürokratları ile basın mensupları katıldı. Mecliste 59 ve 8 ilave madde olmak üzere 67 gündem maddesi karara bağlandı, ilçe belediyelerinin komisyon raporları görüşüldü. Açılış konuşmasını yapan Başkan Yüce, devam eden ve planlanan yatırımlarla ilgili önemli bilgiler paylaştı. Yüce, şehre 700 milyon TL’lik altyapı yatırımı kazandırdıklarını ve 666 kilometrelik şebeke yenilemesi yaptıklarını söyledi. Yüce ayrıca artık ‘spor şehri’ olarak anılan Sakarya’da bu alandaki iddialarını tekrarlarken, Büyükşehir Aşevi, Büyükşehir GES ile enerji üretimi konusunda yürütülen projelerden bahsetti.

Kayıp kaçak çalışmasıyla 22 milyon TL tasarruf

Özellikle küresel anlamda su sorunun yaşandığı bu dönemde önemli konulardan birisi olan ‘kayıp kaçak’ ile ilgili yaptıkları tespitlerle 22 milyon TL’lik su tasarrufunun sağlandığını söyleyen Yüce, “Şehrimizdeki su kayıplarını azaltmak ve israfı önlemek için ciddi yatırımlar yapıyoruz. Adapazarı, Serdivan ve Erenler’de 52 adet izole alt bölge odasını devreye alarak su kaçaklarını en aza indirdik. 4 milyon 300 bin lira yatırımla ilk etabını tamamladığımız projemizi çeşitli çalışmalarla devam ettirecek ve israfın önüne geçeceğiz. Toplamda 22 milyon 300 bin lira kazanca tekabül eden 14 milyon 850 bin m³ su tasarrufu sağladığımız projemize Nisan 2019 tarihinde başlayıp Aralık 2020 sonu tarihinde 1. etabını tamamladık ve hemşerilerimizin hizmetine sunduk” dedi.

GES ve Çark Deresi’nden elektrik üretimi

Yüce, Çark Deresi ile atıksu tesisi arasında enerji üretilmesi konusunda bir proje yürüttüklerini ifade ederek, “32 milyon lira yatırımla 55.000,00 m²’lik alanda, kurulu gücü 5 MW olan 14 bin adet güneş paneli ile yıllık 8 GWh elektrik üreteceğiz. Böylece yıllık 4 bin hanenin elektrik tüketimine eş değer enerjiyi üretmiş olacağız. 2022 yılı içerisinde tamamlamayı planlıyoruz. Şehrin atık sularının arıtıldığı Karaman Atık Su Arıtma Tesisinin arıtılmış suların verildiği Çark Deresi ile AAT deşarj noktası arasında bulunan 3 m düşünün Hidroelektrik Enerji üretimi konusunda değerlendirilmesi amacıyla söz konusu proje planlanmaktadır. Şehrimizin menfaatine olacak en küçük detayı dahi düşünüyoruz. İnşallah birlikte nice hizmet dolu aylar Sakarya’ya ve Sakaryalılara hizmet edeceğiz” diye konuştu.

Sakarya Çark Deresine hidroelektrik enerji tesisi kurulacak

Spor şehri Sakarya

Spor şehri iddiasını vurgulayan Yüce, “Görevde bulunduğumuz süreçte hep birlikte gündüz gece demeden çalışarak hemşerilerimizin hayatını kolaylaştıracak; şehrimize fayda sağlayacak projeler üretemeye, hizmetler hayata geçirmeye devam ettik ve inşallah devam edeceğiz.  Geçtiğimiz haftalarda Dubai’deydik. Bisiklet takımımız Uluslararası Dubai Bisiklet Turunda birincilik ve ikincilik madalyası kazanarak ülkemizi gururlandırmıştır. Sporcularımızı tebrik eder, başarılarının devamını dilerim. Bisiklet Dostu Şehir Sakarya’ya yakışan bir ödül ile şehrimize dönmenin mutluluğunu sizlerle paylaşmak isterim” ifadelerini kullandı.

Sakarya Çark Deresine hidroelektrik enerji tesisi kurulacak

Aşevi’nde 3 çeşit yemek çıkıyor

Aşevi’nde çıkan 3 çeşit sıcak yemeğin her gün ihtiyaç sahiplerine ulaştığını belirten Yüce, “Malumunuz artık âdetimiz olduğu üzere her meclis toplantımız sonrasında Sakarya ve Sakaryalılar için hayata geçirdiğimiz bir projemizin açılışını gerçekleştiriyoruz. Bu ay Aşevinin açılışını gerçekleştireceğiz. Aşevimizde her gün ihtiyaç sahibi vatandaşlarımız için 3 çeşit sıcak yemek hazırlanacak ve ekiplerimizle hanelerine ulaştırılacak. Yine ihtiyaç sahipleri, kimsesiz hemşerilerimiz ve engelli kardeşlerimizi de aşevimize gelip yemeklerini alabilecekler. Ayrıca aşevindeki lokanta bölümü tam bir restoran gibi hizmet verecektir” dedi.

SASKİ, Belpaş, Fidan ve Sera A.Ş gündüz gece çalışıyor

Başkan Yüce Büyükşehir iştiraklerinin çalışmalarını anlatırken, “Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak görevde bulunduğumuz iki buçuk yıllık süreçte hemşerilerimizin hayatını kolaylaştırmak adına pek çok projeyi hayata geçirdik.  Bu süreçte sizlerin de desteğiyle Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve bağlı birimlerimiz ve SASKİ, Belpaş, Fidan Aş, Sera Aş gibi tüm iştiraklerimizle gündüz gece demeden hemşerilerimizin hizmetinde olduk. Projelerimizi ele alırken sadece bugünü ve bugünün ihtiyaçlarını değerlendirmiyoruz. Yaptığımız yatırımlarda hem bugünün ihtiyaçlarını karşılamak hem de bundan yıllar sonra meydana gelecek sorunları çözebilecek bir bakış açısıyla çalışıyoruz” diye konuştu.

2 buçuk yılda 666 kilometre şebeke, 700 milyon TL yatırım

Büyükşehir olarak 2 buçuk yılda 700 milyon TL’lik altyapı yatırımı yaptıklarını ifade eden Yüce, “Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü olarak 2 buçuk yıllık süreçte bin 7 km altyapı ağı inşasıyla toplam 700 milyon yatırım yaptık. Bu yatırımlarımızı ve faaliyetlerimizi tamamladığımız projeler. Startını verdiğimiz ve yapımına devam ettiğimiz projeler. Fizibilite ve planlama çalışmaları devam eden projeler olarak üç ayrı başlıkta değerlendireceğiz. Görevde bulunduğumuz iki buçuk yıllık süreçte hemşerilerimizin hayatını kolaylaştırmak, günlük yaşamın aksamamasını sağlamak ve sağlığımızı korumak için tamı tamına 21 projeyi tamamlamış ve hemşerilerimizin hizmetine sunmuş bulunmaktayız” dedi.

666 kilometrelik şebeke yenileme

Başkan Yüce, Sakarya’nın her yanına yeni şebeke hatları inşa ettiklerini belirterek sözlerini şöyle sonlandırdı: “Hemşerilerimizin güvenle ve sağlıklı su tüketebilmesi için şehrimizde ihtiyaç duyulan içme suyu altyapısını yeniledik. Projeyle Sakarya’ya hem yeni hatlar inşa ediyor hem de mevcut şebekeleri yeniliyoruz. Proje kapsamında 666.14 km şebeke yenileme çalışması yaptık. Toplam maliyeti 62 milyon 580 bin 58 lira olan projemizi Aralık 2021 tarihinde tamamladık ve hemşerilerimizin hizmetine sunduk. Malumunuz Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak ciddi bir üstyapı yatırımı yapıyor; şehrimizin sokak ve caddelerini yeniliyoruz. Bu esnada altyapı hizmetlerini aksatmıyoruz. Yenileme çalışmaları kapsamında 54 milyon 587 bin 810 lira değerindeki yağmur suyu şebeke imalatını tamamladık”

67 gündem maddesi karara bağlandı

Meclis toplantısında ilave 8 madde ile birlikte 67 gündem maddesi karara bağlandı. 1 ile 31. madde arası 6. madde oy çokluğuyla olmak üzere diğer maddeler oy birliğiyle kabul edildi. 32 ve 33. maddeler Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geldiği şekilde kabul edildi. 34 ile 47. maddeler arasındaki 14 madde İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na oy birliğiyle havale edildi. 48, 49, 50,51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 60, 61 ve 62. maddeler kabul edildi. 59. madde Plan ve Bütçe, 63, 64, 65, 66 ve 67. maddeler ise İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na havale edildi.