TECAVÜZCÜLER KORUNUYOR 

Türkiye’de şiddetin neredeyse kültürümüze yerleştiği ve sanıkların korunmasının gelenek haline geldiği görülmektedir. Cinsel istismar ve tecavüz suçları tüm toplumlarda sık rastlanan olaylardır. Suç olaylarının ve suçluların teşhir edilmesi, ülkemizde yürütülen mücadelelerin sonucudur, olumlu gelişmelerdir. Buna karşın, ülkemizde öteden beri var olan ve cinsel istismarda mağduriyetin ciddiyetinin kavranmasını sağlama çabalarına direnen bir anlayışın sonucu olarak sanıkların cezasız kalması istismar suçlularına cesaret vermektedir. Cinsel istismar olayları gerek mahkeme kararları, gerekse medyanın olayları sunuş biçimi ile sıradanlaştırılarak topluma neredeyse kanıksatılmaktadır. Cinsel istismar daha çok kız çocuklarına yönelik olsa da, aslında her zaman kız çocuk / erkek çocuk ayrımı gözetmediğini, yakın geçmişteki Pozantı ve Şakran Cezaevleri’nde meydana gelen ve erkek çocuklarına uygulanmış olan cinsel istismar suçlarıyla yeniden anımsıyoruz. 

2011 yılında Bingöl’de E.A.(16) isimli çocuğa cinsel istismarda bulunan ve tecavüz eden, aralarında uzman çavuşların da bulunduğu askerler mahkeme tarafından tutuklandıktan sonra yakın zamanda serbest bırakılmışlar ve görevleri başına dönmüşlerdir. Bu durum, Sakarya’da Ö.C.’nin, Mardin’de N.Ç.’nin, Gölcük’te O.C.’nin yaşadığı tecavüz davalarının sonuçlarına benzemektedir. Bu sonuçlar, davaların sistemli biçimde sanıkların lehinde yürüdüğünü, mağdurların ise korunmak yerine mağduriyetlerinin hukuk eliyle arttırıldığını göstermektedir. 

Bingöl’deki cinsel istismar ve tecavüz olayında savcılık dosya üzerinde gizlilik kararı vermiş ve kısıtlama getirmiştir. Bu karar, delillerin toplanması, yok edilmesi, tanıklar üzerinde ifade vermemeleri ya da geri çekmeleri yönünde baskı kurulması gibi sonuçlar doğacağına ilişkin kuşkuları beraberinde getirmektedir. 

E.A.’ya tecavüz edenlerin derhal tutuklanmalarını, delillerin toplanmasını ve E.A.’nın yakınlarının koruma altına alınmasını talep ediyoruz. Olayın ayrıntılarıyla açıklığa kavuşmasının takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyururuz. 

Av. Leyla Ekmen Epözdemir 
Sakarya Barosu Çocuk Hakları Kom. Bş.