Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından geçtiğimiz günlerde düzenlenen toplantıda, Sivil Toplum Kuruluşlarının Perakende Yasası için sunduğu önerilere Adapazarı Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası’ndan destek geldi.

Konu hakkında bir açıklama yapan Oda Başkanı Ahmet Akdardağan, sunulan önerilerin kendileri adına çok önemli olduğunu ve destek verdiklerini söyledi.

Sunulan önerilerin detaylarını açıklayan Akdardağan, “Sunulan öneriler şunlardır.
 *Yapılan çalışmalarda kampanyaların ve insert çalışmalarının rekabet şartlarını sağlaması açısından düzenlenmesi ve denetlenmesi gerekmektedir.  

*Adına semt pazarları, sosyete pazarı gibi tabirlerin kullanıldığı yerlerin kayıt altına alınarak organize perakendenin kurallara uyması sağlanmalıdır.  *Ücretsiz müşteri servisi gibi perakendenin dışında olan hizmetlerin kaldırılması sağlanmalıdır.

 *Ülkemizde döviz kaybına neden olan ve çevreye ve tüketiciye zarar veren poşet uygulamasına son verilmelidir.  

*Toptancı adı altında satış yapılan yerlerdeki bazı ürünlerde KDV yüzde 8 olması gerekirken, KDV yüzde 1 uygulanmaktadır. Yanındaki perakendeci ise, satışını yüzde 8 olarak yapmaktadır. Toptancı adı altında perakende satışı yapılmamalıdır.

 *Perakende de taksitli satışlar yeniden gözden geçirilmelidir.

 *Ruhsatlandırma çalışmalarında bölgesel değil, genel anlamıyla standart çalışmalar olmalıdır.  

*İşletmelerin açılmasında bürokrasi engelleri ortadan kaldırılarak teşvik edilmelidir. Özel işletmelerdeki anlayış kamu kurumlarında da olması halinde yatırımlar artmış istihdama katkı sunulmuş olacaktır.


 *Yerel belediyeler bu konuda bölgelerinde nüfus yoğunluğuna ve sektör yoğunluğuna göre yoğunluk haritaları gibi çalışma yapmalılar.

 *Perakendecilerin ve AVM’ler önce bölgesel ihtiyacın olup olmadığı belirlendikten sonra açılmalıdır.


 *Her geçen gün büyüyen sektör, nitelikli personel konusunda çalışmalar yapmalıdır.


 *Personel desteklerinin de sektörü daraltıcı değil, rahatlatıcı olması gerekmektedir. Yapılan 611 sayılı yasa, tüm sektörleri kapsadığı için perakende sektöründe uygulamalarda sorun yaşamaktadır.


 *Perakende akademileri kurularak, perakendenin bir meslek olması gerekmektedir. 5510 sayılı SGK kanununda stajyer çalıştırma yüzde 5 olmamalı, en fazla yüzde 15 – yüzde 20 olarak belirlenmelidir.


 *Perakendeye katkı sağlayan STK’ların eğitimleri devlet tarafından desteklenmelidir.



 *Perakende personel sorununun çözümünde hafta içi mesai saatlerinin düzenlenmesi, Pazar günlerinin tatil edilmesi nitelikli personel kazandırılmasına yardımcı olacaktır.  


*Tüm perakende mesai saatlerinin aynı olması standardı, nitelikli personel ve rekabetin korunması açısından önemlidir. Gerek istihdamın artmasında gerekse yatırımların arttırılmasında perakende dinamikleri korunarak teşvik paketi hazırlanmalıdır.


 *Temel gıda maddelerinde KDV farklılıkları ve KDV yükünün perakendecinin üzerinde olması perakendenin gelişimini de olumsuz etkilemektedir. KDV düzenlemesi yapılmalı. Yüzde 1 ile alınan ürünlerin yine yüzde 1 ile çıkışı olmalıdır.  Sunulan bu önerileri Adapazarı Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası olarak destekliyor ve bu maddelerin en kısa zamanda gerçeklemesini beklemekteyiz” diye konuştu.  Ülkemizde olduğu gibi ilimizde de alışveriş merkezleri ve marketlerin hızla arttığına dikkat çeken Adapazarı Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı Ahmet Akdardağan, “Tüm gelişmiş ülkelerde sektör, yasal bir düzenleme ile disiplin altına alınmıştır. Perakende Yasası’nın bir an önce çıkarılması, küçük esnaf için büyük önem arz etmektedir ve böylelikle sektör disiplin altına alınacaktır. 15 yıldır gündemde olan Perakende Yasası’nın çıkarılmaması başta bakkallar olmak üzere küçük esnafın tepkisine neden olmaktadır. Bu nedenle en ivedi bir şekilde bu yasa çıkarılmalı ve yukarıda belirttiğimiz öneriler mutlaka dikkate alınmalıdır. Aksi halde küçük esnafın sayısı her geçen gün azalmaya devam edecektir” diye konuştu.