5. Sakarya Pandemi Kurulu toplandı, İl genelinde Son Durum Ele Alındı. Tüm toplantılarda 35 kararlara imza atıldı. İkinci ay tamamlandığı , Akyazıda bir vatandaşın 56 vatandaşa bulaştırması, her şeyin sıkı tutulması için büyük bir örnek olduğu belirtildi. Sınırlamalar kaldırılırken, ek tedbirlerin ne olacağı konusunda çalışmalar yapıldığı belirtildi. İl genelinde 6 bölgede karantina uygulandığı belirtildi.

İl Pandemi Kurulunda İlimizdeki Son Durum Ele Alındı

Tüm dünyayla birlikte ülkemizi de etkisi altına alan salgının önlenmesine dair ülke genelinde alınan tedbir kararı ile il özelinde alınacak ek önlemlerin görüşüldüğü İl Pandemi Koordinasyon Kurulu Toplantısı, Vali Ahmet Hamdi Nayir başkanlığında Valilik Toplantı Salonunda gerçekleştirildi.

“Kurulun 5. Toplantısı Gerçekleştirildi”

Kurul Üyeleri ile birlikte STK temsilcilerinin de katıldığı toplantıda sosyal izolasyon ve tedbirlere uymanın önemine dikkat çekerek açıklamalarda bulunan Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Bugün Pandemi Kurulumuzun 5’incisini gerçekleştiriyoruz. Bugüne kadar 35 Hıfzıssıhha Kurul Kararı çıkardık, bugünle birlikte Pandemi Kurulumuzda da 5’inci kararları alacağız.

“İlk Vaka 11 Mart’ta Görüldü”

Artık hayatımızın bir parçası haline gelen bu salgın, dünyada daha önceki tarihlerde başlamış olmasına rağmen ülkemizdeki ilk vaka 11 Mart’ta görülmüştü. İlimizde de 18 Mart itibariyle 3 vaka görülmüştü. Bugün ülkemizde vakaların görülüşünün ikinci ayı tamamlanmış oldu. Her günün akşamında Sayın Sağlık Bakanımızın verilere dair paylaşımlarını izliyoruz, geldiğimiz noktada verilen mücadeledeki başarıyı da birlikte görüyoruz. Ülke başarısı gibi ilimizde de aldığımız sonuçların güzel olduğunu söyleyebiliriz.

“Vaka Sayıları Gün Geçtikçe Azalıyor”

Geçtiğimiz dönem içerisinde pozitif vaka bakımından 2 günün kıyaslamasını yaptığımızda 100’lü, 75’li artışlar görüyorduk, oran olarak da büyük artışlar oluyordu. Son günlerde vaka sayılarındaki artış önemli ölçüde azaldı. Son iki günün vaka artışları 3 er olarak gerçekleşti.

“Akyazı’da İstemediğimiz Bir Durum Oldu”

Ancak bu verilerin gevşememize sebep olacak durum olmadığını bilmemiz gerekiyor. Düne kadar yapılan testlerde büyük oranda düşüş gözlemlenirken, Akyazı’da bir vatandaşımızın kendisinde var olan semptomları dikkate almadan değişik ortamlarda bulunduğu ortaya çıktı. En son temaslı sayısı 56 olarak tespit edilen bu kişiler kontrol amaçlı karantinaya alınacaklar. Her şey çok normal giderken bir kişinin durumu tam tersine çevirebildiğini bu hadiseden de görebiliyoruz.

“Artık Yeni Normal Var”

Geldiğimiz noktada alınan tedbirlerin, yapılan uygulamaların olumlu sonuçlarını görmemize rağmen hala işi daha sıkı tutmamız yönündeki kanaatimizi tekrar ediyoruz. Her geçen gün eski normal olmasa da yeni normale dönüş için büyük bir gayret var. Sayın Cumhurbaşkanımızın yapmış olduğu açıklamalarda da gördüğümüz üzere birçok faaliyette sınırlamalar kaldırılmaya çalışılıyor, ancak bunlar kaldırılırken hangi yeni tedbirler ve hangi ek önlemler oluşturmamız gerekiyor, bunlar üzerine de çalışmalar yapıyoruz. Yalnızca AVM’lerin açılmasını içeren ana başlıklar halindeki yazıda tam 8 sayfalık düzenlemeler bulunuyordu. Her bir yeni açılım bize yeni külfetleri de beraberinde getiriyor, her bir yeni açılımda alınması gereken tedbirler daha kapsamlı ele alınıyor. Dolayısıyla bütün kurum ve kuruluşlar bu konuda mutlaka daha yoğun çalışmak, daha farklı tedbirler almak zorunda kalıyor.

“Sağlık Teşkilatımızı Kutluyoruz”

Bu salgının tedbirler boyutu ve tedavi boyutunda Sağlık teşkilatındaki arkadaşlarımız gerçekten büyük bir özveriyle çalıştılar, her alanda çok önemli gayret sarf ettiler. Herkesin bir anda virüse yakalanması durumunda ne yatak sayımız, ne yoğun bakım şartlarımız, ne doktor sayımız, ne solunum cihazlarımız kimseye yetmeyecek, diğer ülkelerin durumuna düşülecek diye korkularımız vardı, ancak büyük artışların olduğu dönemlerde alınan sıkı tedbirler ve sağlıkçılarımızın özverili çalışmaları ile şükürler olsun ki, böylesi büyük bir sorunu hiç yaşamadan atlatabildik” dedi.

“Verilere de Değindi”

Bugüne kadar ilimizde salgınla ilgili vakalara dair verileri de aktaran Vali Nayir, “Toplama bakarsak mevcut hasta sayımızın yüzde 69’u taburcu edildi, bu da elimizi rahatlatan, yatak kapasitemizi rahatlatan bir durumdur. Enfekte olan sağlık personellerimizin çok büyük bir kısmı hamdolsun tedavi olup iyileşti, o konuda herhangi bir sıkıntı hamdolsun yaşamadık. Adapazarı’nda 4 yerde, Sapanca ve Geyve’de 1’er yerde olmak üzere bugüne kadar 6 ayrı yerde karantina uygulamıştık, bugün için Akyazı’da da aynı karar alınıyor. Cumhuriyet Başsavcılığımız ile birlikte aldığımız sağlık tedbirleri ve güvenlik tedbirleriyle birlikte bin 560 kişinin Cezaevinden tahliyelerini sağladık.

Yine bu süreç içerisinde 2 bin 538 yurtdışından gelen vatandaşımızı ilimizde 14 gün karantinada tuttuk ve hepsini memleketlerine sağlıklı bir şekilde gönderdik, onlarla ilgili herhangi bir bulaşma söz konusu olmadı, ilimizden güzel duygularla ayrılmalarını sağladık.

“Vefa Sosyal Destek Gruplarının Çalışmaları Önemli”

Sokağa çıkma yasakları kapsamında evde kalan belirli yaş grubundaki vatandaşlarımızın ihtiyaçlarının karşılanması adına Vefa Sosyal Destek Gruplarındaki bin 665 personelimiz özverili bir şekilde görevlerini yapıyorlar. Emniyet, Jandarma, AFAD, Sağlık, Milli Eğitim, Müftülük, Belediyeler ile Kaymakamlıklar bünyesindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı görevlilerinden oluşan gruplarımız günlük 1000 civarında talebi karşılıyorlar, dışarıdan ilacını alamayan, ekmeğini alamayan, maaşını alamayan kişilerin yardımına koşuyorlar. Geçtiğimiz günlerde Valiliğimiz koordinesinde, Büyükşehir Belediyemizin, Ticaret ve Sanayi Odamızın, Ticaret Borsamızın, hayırsever vatandaşlarımızın katkılarıyla hazırlanan 25 bin gıda paketinin yine Vefa Sosyal Destek Grupları aracılığıyla dağıtımını gerçekleştirdik.

“Kolluk Kuvvetlerimiz Büyük Gayret İçerisindeler”

Emniyetimiz ve Jandarmamız kuralların uygulanması bakımından hem yol noktalarındaki giriş-çıkış kontrolünü hem de genel alanda alınan tedbirlerin uygulanması konusunda mesai mefhumu tanımadan büyük bir gayretle görev yapıyorlar. Emniyet teşkilatımız içerisinde en son enfekte olan 20 personelimiz vardı, onlardan 11’i iyileşti, 9’unun takibi devam ediyor. Jandarma Teşkilatımızda da yine virüs kapan 2 personelimiz vardı, onlar da iyileşti.

“Sağlık Ekipmanı Üretimine Önem Verildi”

Devlet Malzeme Ofisi aracılığıyla ilimize intikal ettirilen yaklaşık bir milyon maskeyi Valilik olarak bizler dağıttık. Milli Eğitim Müdürlüğümüz kendi okullarında, yurtlarında, Halk Eğitim Merkezlerinde 1 milyon 356 bin maske, bin 800 önlük, bin 500 tulum, 50 tonluk yüzey dezenfektanı, 4 bin 200 kiloluk da el dezenfektanı üreterek bu sürece büyük katkıda bulundular. Yine başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere diğer belediyelerimizin de bu konuda büyük katkıları oldu.

“Kriz Dönemleri Bir Laboratuvar Gibidir”

Bu süreç içerisinde bize destek veren başta Sağlık teşkilatımız olmak üzere, kolluk birimlerimiz olmak üzere, yerel yönetimlerimiz olmak üzere bütün kurumlarımıza teşekkür ediyorum. Mevcut durum birlik-beraberlik içerisinde çözülmesi gereken bir süreçtir.

Kriz dönemleri tam bir laboratuvar gibidir ve bize çok şey öğretir. Bu dönemlerde çalışan ile çalışmayanı, hizmet üretenle laf üreteni görmemiz mümkün oluyor. Çatlak sesler duysak da doğru olan yolu tercih ederek vatandaşlarımızın sağlığına odaklandık ve yolumuza devam ediyoruz. Geldiğimiz nokta iyi olsa da, korunması gereken bir nokta olduğuna da hiç şüphemiz yok. Hijyen kuralları, maske ve sosyal mesafe hayatımızın bir parçası olmaya devam edecek” diye konuştu.

“Başkan Ekrem Yüce’de Bilgiler Verdi”

Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce ile birlikte diğer kurul üyelerinin de görüşlerini dile getirdiği toplantıda İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Aziz Öğütlü, Sakarya’daki son durum hakkında bilgiler verdi.

“Tavsiye Kararları Alındı”

İl Pandemi Koordinasyon Kurulu görüşülen konularda tavsiye kararları alınmasıyla son bulurken, Vali Ahmet Hamdi Nayir özverili çalışmalarından dolayı herkese teşekkür ederek görevlerinde başarılar diledi.