Menopozda Kalbe Dikkat Diyet Önemli

Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nın düzenlediği “Menopozda Güncel Yaklaşımlar” konferansında konuşan Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Klinik Şefi Prof. Dr. Serhan Cevrioğlu, “Menopozdaki bir kadının kalp hastalıklarından korunması çok önemlidir. Vatandaşlarımız sağlıklı beslenmeli ve diyet yapmalı. Yaşam kalitesinin arttırılması ve olası problemlerin önceden ön görülüp tedavi edilmesi için çalışıyoruz. Hedefimiz sizin daha sağlıklı ve mutlu olmanız” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü tarafından “Herkes İçin Sağlık” projesi kapsamında “Menopozda Güncel Yaklaşımlar” konulu konferans gerçekleştirildi. AKM’de düzenlenen konferansa konuşmacı olarak Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Klinik Şefi Prof. Dr. Serhan Cevrioğlu ve Dr. Gökçen İlhan katıldı.    

Kalp hastalıklarına dikkat

Konferansta konuşan Prof. Cevrioğlu, yaşam kalitesinin artırılması için çalışmalar yaptıklarını dile getirerek, “Yaşam kalitesinin arttırılması ve olası problemlerin önceden ön görülüp tedavi edilmesi için çalışıyoruz. Hedefimiz sizin daha sağlıklı ve daha mutlu olmanız. Menopoz konusunda yurt içinde ve yurt dışında yayınlanmış çalışmalarımız var. Menopoza giren bir kadının östrojen hormonu çekilince damar sertliği başlıyor, hormonel korunma da yavaşça azalıyor ve zaman içerisinde erkekler kadar kalp hastalıklarına maruz kalıyorlar. Kadınlar yine de daha şanslı. Ülkemizde erkeklerin ortalama yaşam beklentisi kadınlardan 7- 8 yıl daha az. Menopozdaki bir kadının kalp hastalıklarından korunması çok önemlidir. Vatandaşlarımız sağlıklı beslenmeli ve diyet yapmalı.” diye konuştu. 

Ülkemizde yaş ortalaması; 47

Katılımcılara menopoz ile ilgili ayrıntılı bilgiler içeren bir sunum gerçekleştiren Dr. Gökçen İlhan, “Herkes kendi başına gelmeden önce hiç yaşamayacak zanneder bazı şeyleri, ama hepimizin zamanla yaşayacağı şeyler bunlar. Dünya genelinde menopoza giriş yaşı 45 – 50 arasındadır. Ülkemizde ise menopoz yaş ortalaması 47’dir. Kadınların hayatının 3’te 1’ini menopozda geçirecektir. Menopoza girme yaşını etkileyen en önemli etkenlerden biri de kalıtımsal etkenlerdir.” şeklinde konuştu. 

Tedavide Amaç 

Menopoz dönemindeki tedavinin amacıyla ilgili açıklamalarda bulunan Dr. İlhan, “Bu dönemdeki tedavinin amacı hastadaki menopoz şikâyetlerinin rahatlatılmasıdır. Başlayacak olan kemik erimesinin önlenmesi gerekir. Yaşı itibariyle ortaya çıkacak kalp ve damar hastalıklarından korunması gerekmektedir. Uzun dönemde de unutma ile karakterize Alzheimer hastalığının önlenmesi, menopoz dönemindeki tedavilerin asıl amaçlarını oluşturmaktadır.” diye konuştu. 

Nelere dikkat Edilmeli?
Dr. İlhan, “Kronik hastalıkların erken tanısı için düzenli kontrollerin yapılarak kadınlar menopoz sonrası döneme de hazırlanmalıdır. Sigara içiyorsa, bırakmasını öneririz. Kilo alımının sınırlandırılması ve sağlıklı bir kilonun devamının sağlanması gerekmektedir. Sadece yaş itibariyle kronik hastalıkların kendisini beklediği bir dönemde kilo almak sakıncalı durumları meydana çıkarabilir. Biz de kilonun belirli sınırlar altına düşürülmesini öneriyoruz. Düzenli fiziksel aktivite ve sağlıklı diyet programları uygulamalıdır.” ifadelerini kullandı. 


Konferanslara davet
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Tıp Merkezi Başhekimi Dr. Aydın Sarı, konferansın sonunda konuşmacılara teşekkür ederek kendilerine çiçek takdim etti. Sarı, sağlık konferanslarının devam edeceğini dile getirerek, tüm Sakaryalıları konferanslara davet etti.