Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen Ekim Kültür Sanat Etkinlikleri kapsamında film gösterimi ve söyleşi gerçekleştirildi. Yavuz Turgul’un senaryosunu yazdığı ve yönettiği, Şener Şen ve Uğur Yücel’in başrollerini paylaştığı 1996 yapımı film olan Eşkıya, Sakaryalı sanatseverlerle buluştu. Programın ardında Sinema Eleştirmeni – Film Arası Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Suat Köçer, film hakkındaki düşüncelerini katılımcılarla paylaştı.

‘Eşkıya’ yorumu Eşkıya’nın vizyona girdiği tarihte yakaladığı büyük başarıdan bahsederek konuşmasına başlayan Köçer, “Eşkıya, 1996-1997 sezonunda 2,5 milyonun üzerinde seyirci tarafından izlenerek, o tarihe kadar Türk sinemasının en yüksek gişe hasılatı elde eden filmi olmuştur. Filmde, döneme ışık tutan sosyolojik ayrıntı ve kavramları görebiliyoruz. Bunların yanı sıra, İstanbul jargonunu anlatması bakımından da önemli bir filmdir. Filmin yönetmeni Yavuz Turgul, toplumsal gerçekçiliği beyaz perdeye aktarmada ciddi eğilimleri olan bir yönetmendir. Filmde birkaç sahne göz önüne alınarak, toplumsal gerçekçiliğin dışına çıkıldığı yönünde yorumlar yapılabilir. Ancak bunlar, filmin masalsı anlatımına katkı sağlayan önemli ayrıntılardır” ifadelerini kullandı.

Her sinemasında yeni yıldız Konuşmasının devamında sanatseverlerden gelen soruları da yanıtlayan Suat Köçer, “Yavuz Turgul’un en uç filmleri dahi ciddi izleyici kitlesine hitap ediyor. Toplumu çok iyi analiz eden bir yönetmen olması vesilesiyle “Hangi dönemde ne gibi şeyler toplum için daha değerli?” sorularını cevaplandırır. Kendi sinemasına her gün bir şeyler ilave eden Turgul için, her yeni filminde yeni bir star ortaya çıkaran yönetmen dersek, yanlış bir sonuç çıkarmış olmayız” diye konuştu. Programın sonunda Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı İbrahim Aktürk, Köçer’e teşekkür ederek, hediye takdim etti.