MÜSİAD Sakarya Şubesi’nce düzenlenen programa katılan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mücahit Demirtaş; “Kentsel Dönüşüm” konulu bir konferans verdi. Sakarya’nın deprem yaşamasına rağmen, vatandaşların halen olası bir depremde zarar göreceği oturmaması gereken yerde ikamet ettiğini belirten Demirtaş; “Adapazarı merkezi zemini sağlam kuzeye ve yükseklere taşınmalıdır” dedi.
 
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Sakarya Şubesi; sosyal ve kültürel programlar ile konferanslar çerçevesinde önceki gün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mücahit Demirtaş’ı konuk etti. MÜSİAD Sakarya Şube Başkanı Halit İnci’nin ev sahipliğinde, Prof. Dr. Harun Taşkın, Sapanca Belediye Başkanı İbrahim Uslu, Hendek Belediye Başkanı Ali İnci, İnşaat Mühendisleri Odası Sakarya Şube Başkanı Hüsnü Gürpınar, Türkiye Wushu Federasyon Genel Başkanı Abdurrahman Akyüz MÜSİAD Başkanı Ahmet Zahit Elmas, Genç  ile MÜSİAD Sakarya Yöneticileri ve üye işadamları katılımıyla gerçekleşen programda Mücahit Demirtaş; “Kentsel Dönüşüm” konulu bir konferans verdi.
 
Şehirdeki riskli yapılar, tapu siciline işlenecek
Türkiye’nin şehircilik konusunda ilerlemeler kaydettiğini ifade eden Mücahit Demirtaş; “Biz böyle miras almadık, ama Türkiye’yi böyle miras bırakmak istemiyoruz. Şehirlerdeki kentsel dönüşüm, Bakanlık, Toki ve yerel yönetimlerle yapılmaktadır. Belediyelerin kentsel dönüşümde aciz kalmasının sebebi, yasaların olması veya çıkmamasıdır. Riskli binalarda oturan  vatandaşların tamamının evlerini terk etmesi ve o binanın yıkılması için kanun tasarısı gerekiyor. Yeni çıkacak olan Kentsel Dönüşüm yasası kanunu kapsamında, bina sahiplerine kira yardımı, ucuz kredi veya ev alım sertifikası verilerek, riskli yapıların yıkılması için uygulama gelecek. Şehirdeki riskli yapılar, tapu siciline işlenecek. Yani o bina veya yapı iptal edilecek” dedi
 
Devlet vatandaşı riskli binalardan çıkaracak
Kanunun çıkmasıyla birlikte, Sakarya’da riskli ve risk altında olan yapı ve alanların imha edileceğini hatırlatan Demirtaş; “Arazisi büyük olanlar kendi yapılandırılması ile ilgili iyileştirme veya tasarruf projesini yerel yönetimlere bildirerek, bakanlık onayı ile kendisi düzenleyecek. Kanunla birlikte, devlet vatandaşın arazisinin 3’te 2’si rayiç bedel üzerinde kamulaştırılarak, çoğunluk aranmadan riskli binaların yıkımına gidecek. Devlet bu binalara belli bir süre, hatta ikinci bir sürede verecek, buna rağmen vatandaş evini terk etmemesi durumunda, devlet evi kamulaştırıp veya ev sertifikası vererek, vatandaşı riskli binalardan çıkaracak” dedi.
 
Ruhsatsız veya kaçak yapı olan binaları boşaltılacak
Kanun Tasarısının çıkmasıyla birlikte,  ruhsatsız veya kaçak yapı olan binaların boşaltılacağını ifade eden Demirtaş; “Devlet, bu binalarda oturan vatandaşlara yıkım veya enkaz bedeli verecek. Bunun dışında devlet isteyene kira yardımı, isteyene de ‘kendi evine kendin yap’ diyerek, 2 yıl ödemesiz, 12 ay taksitle kredi verecek” diyerek, devletin kimseyi mağdur etmeyeceğini söyledi.
 
Ruhsatsız veya kaçak yapı olan binaları boşaltılacak
Kanun Tasarısının çıkmasıyla birlikte,  ruhsatsız veya kaçak yapı olan binaların boşaltılacağını ifade eden Demirtaş; “Devlet, bu binalarda oturan vatandaşlara yıkım veya enkaz bedeli verecek. Bunun dışında devlet isteyene kira yardımı, isteyene de ‘kendi evine kendin yap’ diyerek, 2 yıl ödemesiz, 12 ay taksitle kredi verecek” diyerek, devletin kimseyi mağdur etmeyeceğini söyledi.
 
Depremde yaşanan ölüm Sakarya’nın kaderi olmamalıdır
Sakarya’nın aslında 10 yıldır kentsel dönüşümü yaşadığını Demirtaş; “Sakarya merkezi bölge olarak, şehrin daha sağlam zeminlere, kuzeye veya yüksek bölgelere taşınmalıdır. Fakat geriye dönük baktığımızda, yine riskli veya depremde yıkım olmuş yerlere bina yapıldığını görüyoruz. Buda Sakarya’nın kaderi sanıyorum. Sakarya’da tekrar deprem olduğunda, aynı olaylarla karşılaşmaması mümkün değildir. Bu Sakarya’nın kaderi olmamalıdır” diyerek, uyarıda bulundu.
 
Riskli alanlarda kesinlikle yapılandırma olmayacak
Çıkacak yasayla birlikte yerel yönetimler ve bakanlık riskli alanları ve bu alanlarla birlikte riskli yapılarda tespit edileceğini ifade eden Demirtaş; “Bu yasayla birlikte, riskli alanlardaki dondurulacak. Buralara kesinlikle yapılandırma olmayacak. Riskli yapılar, kesinlikle yıkılacak. Bu alandaki yapılar, riskli olmasa bile, alan riskli olduğu için yasaya göre tamamı yıkılacak” diyerek, son sözünü söylerken Türkiye’deki toplam konut sayısının da bilinmediğini dile getirdi.