Kanalizasyon Çöp Değildir
 Bu yüzden altı kalın harflerle çizilmeli: kanalizasyon çöp değildir. Bu konuda vatandaşlarımızdan biraz daha hassasiyet bekliyoruz” dedi.

Su ve Kanal İşletme Dairesi Başkanlığı’na yeni getirildiniz. İlk olarak Su ve Kanal İşletmeleri Daire Başkanlığı’nı tanıtacak olsanız neler söylersiniz?
Su ve Kanal İşletme Daire Başkanlığımız, Adapazarı, Arifiye, Erenler ve Serdivan ilçelerinin Su ve Kanalizasyon hizmetlerini yürütmektedir. Bu kapsamında Sapanca gölünden suyun temin edilmesinden abonelere ulaştırılmasına, ardından atıksuyun Karaman’da bulunan atıksu arıtma tesisine kadar ulaştırılmasından sorumludur. Bu hizmetleri İçmesuyu İşletme, Kanal İşletme ile Elektromekanik ve İletim Hatları Şube Müdürlüğü olarak vermekteyiz. Elektromekanik ve İletim Hatları Şube Müdürlüğü ile kurumumuza ait terfi merkezlerinde bulunan elektrik ve mekanik ekipmanların bakım onarımları gerçekleştirilmektedir.

Şehrin tamamında kanalizasyon konusunda büyük yatırımlar yapıldı. SASKİ neler yaptı? Kısaca özetleyebilir misiniz?
Vatandaşların kanalizasyon hizmetlerinden yararlanması esas alınarak ve yerleşim birimlerinin kanalizasyon şebekeleri yapılarak Karaman Atıksu Arıtma Tesisi’ne ulaştırılması sağlanmaktadır. Bunun yanında kanalizasyon şebekesi olmayan bölgelerde vatandaşlarımızın vidanjör taleplerinin daha hızlı karşılanması için çalışmalar yürütülmektedir. Biz atıksuların çevreye zarar vermeden uzaklaştırılmasını temel görev olarak görmekteyiz. Bu kapsamda toplanan tüm atıksuyun arıtma tesislerinde arıtılarak deşarj edilmesi konusunda hassasiyet göstermekteyiz. Bu hedef ve amaç doğrultusunda şehrimizin su ve kanalizasyon konusunda uzun yıllar sorun yaşamaması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Elektromekanik ve İletim Hatları Şube Müdürlüğü bulunuyor. Bundan tam olarak ne anlamalıyız? Ne görev üstleniyorlar?
Elektromekanik ve İletim Hatları Şube Müdürlüğü Sapanca Gölü’nden temin edilen suyun arıtma tesislerine kadar ulaştırılması başta olmak üzere kurumumuza ait tüm terfi merkezlerinin elektrik ve mekanik işlemlerini yapmaktadır. Bünyesinde bulunan kaynak ekipleri aracılığıyla çelik isale hatlarının tamir ve bakımlarını gerçekleştirmektedir. Kurumumuza ait içmesuyu depolarının bakım, onarım ve periyodik temizlikleri de bu birim tarafından gerçekleştirilmektedir. Ayrıca SCADA sistemi üzerinden depo ve terfi merkezlerini kesintisiz olarak kontrol edilerek suyun vatandaşa ulaştırılmasını sağlamaktadır. 

Bazen kanalizasyonlar taştı veya akıyor gibi durumlarla karşılaşılıyor. Bunun ana sebebi nedir?
Kanalizasyon taşmalarının ana sebebi bilinçsiz kullanımlardan kaynaklanmaktadır. Kanalizasyon şebekesi zaman zaman amacı dışında kullanılmakta ve suda erimeyen ya da suyun akışını engelleyen, tuvalet kâğıdı, cam veya metal parçaları, pet şişeleri, kumaş parçaları, saç, kum, toprak gibi değişik malzemelerin yanında kullanılmış atık yağlar dökülmektedir. Atılan bu malzemeler atıksuyun akışını engellemekte ve belirli noktalarda birikerek kanalizasyon şebekelerinde tıkanmalara neden olmaktadır. Kanalizasyon hatlarında tıkanmalara neden olacak malzemelerin atılmaması ve bu konuda hassas olunarak tıkanmaların önüne geçilebilir. Bu konuda vatandaşlarımızdan sağduyu ve duyarlılık bekliyoruz.

İçmesuyu konusunda da önemli hamleler gerçekleştirildi. Sakarya’da su çeşmeden içilir sloganınız var. İçmesuyunda geldiğimiz nokta nedir?
Öncelikle suyun abonelerimize kesintisiz olarak ulaştırılması için ana su kaynağımız olan Sapanca Gölü’nden su temin edilen ve eskiyen isale hatlarımız yenilenerek isale hattı patlağı nedeniyle zaman zaman yaşanan su kesintilerinin önüne geçilmiştir. Suyun kaynağından temin edilerek abonelere ulaştırılmasının yanında kaliteli suyun çeşmelerden akıtılması için arıtma tesisi yatırımları yapılmıştır. Çeşmelere ulaştırdığımız suyun, dünya standartlarının üzerinde kalitede ve sağlıklı olduğu görülmektedir. Ayrıca suyun kalitesi kurumumuz tarafından kesintisiz olarak takip edilmektedir. Sakarya’da su çeşmeden içilir diyoruz ve gönül rahatlığıyla hem kendimiz, hem çocuklarımıza çeşme suyunu içiriyoruz. Burada su kaynağımızın (Sapanca Gölü) kaliteli olması çok büyük etken ancak işletme aşamasında da bize büyük görev düşmektedir. Son derece kaliteli bir kaynaktan alınan, son teknoloji arıtma sistemiyle kalitesi artırılan suyun, vatandaşlarımıza kadar aynı kalitede ulaştırılması için özveriyle çalışıyoruz. Esasında içme suyu hatlarımız büyük oranda yeni ve sorunsuz. Problem yaşanan ya da eski olan hatlarımızda da yenileme çalışmalarımız devam ediyor. Amacımız Sakaryalı hemşerilerimizin de bizimle hemfikir olması, bize güvenmesi ve suyunu gönül rahatlığıyla çeşmeden içmesini sağlamaktır.

Vatandaşların kanal tıkanmalarındaki rolü nedir?
Ana kanallarımız büyük ölçüde sorunsuz hizmet vermektedir. Kanalizasyon hatlarının periyodik bakımı ve temizliği, bölgeler bazında devam ettirilmektedir. İleri teknoloji ürünü kanal görüntüleme sistemimizle, sorunlu hatlar tespit edilerek, sorun yaşanan bölgelerde, yenileme ve iyileştirme çalışmalarımız devam etmektedir. Ancak kanallarımızın sorunsuz işletilmesi hususunda, vatandaşa da büyük görev düşmektedir. “Kanalizasyon Çöp Değildir” temalı afiş ve el broşürleri hazırlandı ve açılış ya da etkinliklerde vatandaşa dağıtılması sağlanıyor. Ayrıca okullarda öğrencilere bilinçli su kullanımı temalı eğitimler verilmektedir. Bu eğitim programlarında “Kanalizasyon Çöp Değildir” ibaresinin altı kalın harflerle çizilmektedir. Peki, neden “Kanalizasyon çöplük değildir” diyoruz?  Çünkü kanalizasyon hatlarımıza, çok ilginç atıklar atıldığını görüyoruz. Araba lastiğinden, giyim eşyasına, konserve kutularından ölü hayvanlara ve çocuk bezine kadar kanalda olmaması gereken birçok cisim çıkıyor kanallarımızdan. En basitinden vatandaşın peçete, ıslak mendil vb. cisimleri kanala atmaması, atık yağları kanala dökmek yerine harici bir yerde biriktirip, birçok yerde bulunan atık yağ toplama kutularına atması gerekmektedir. Tekrar tekrar söylemekte fayda görüyorum; “KANALİZASYON ÇÖP DEĞİLDİR”

Son olarak eklemek istedikleriniz?
Vatandaşlarımızın yaşanan sıkıntıları hızlı çözüm bulmaları için ALO 185 arıza ihbar hattımıza kayıt bırakması yeterlidir. 24 saat esasına göre hizmet vermekte olan çağrı merkezimiz, gelen şikâyet ve taleplerinizi ekiplerimiz aracılığıyla ivedilikle çözüme ulaştıracaktır.