Sayın Valimiz İrfan BALKANLIOĞLU başkanlığında Belediye başkanları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müfettişlerinin katılımı ile İmar Barışından faydalanmak için 31.12.2017 tarihinden sonra kaçak olan yapılan yapıların denetlenmesi amacıyla 04.09.2018 günü Valilik Toplantı Salonunda yapılan toplantıda yukarıda belirtilen tarihten sonra kaçak olarak yapılan ve İmar Barışına başvuran, başvurmak isteyen yapıların Bakanlık Müfettişleri, İl Müdürlüğü ve Belediye teknik elemanları tarafından sıkı bir şekilde denetlenmesi kararı alınmıştır. 

İmar Barışının sağlanması amacıyla ruhsatsız veya ruhsata aykırı yapılan yapıların kayıt altına alınması ve İmar Barışı düzenlemesi ile hayata geçirilmiştir.  8 Haziran 2018 tarihinde başlayan İmar Barışı kapsamında ilimizde bugüne kadar 84.956 bağımsız bölüm için başvuru yapılmış ve yapılan başvurular sonucunda ilimizde 34.271.324 TL bedel tahsil edilmiştir. 

Başvurular e-Devlet sistemi üzerinden vatandaşlarımızın TC Kimlik Numaraları ve e-Devlet şifreleri ile gerçekleştirilmiş olup, son başvuru tarihi de 31.12.2018 olarak belirlenmiştir. Başvuru gerçekleştirildikten sonra ödenmesi gereken "Yapı Kayıt Belgesi" bedelinin son ödeme tarihi ise 31.12.2018 olarak belirlenmiştir.   
İmar Barışına başvurarak Yapı Kayıt Belgesi alan vatandaşlarımızın daha önce İskan Belgeleri olmaması nedeniyle abonelik alamadıkları yapıları için elektrik, su ve doğal gaz aboneliklerini  yaptırabileceklerdir. İmar Kanununa göre daha önceden yapıları için alınmış olan yıkım kararları ve tahsil edilmemiş olan para cezaları iptal edilecektir. Ayrıca Yapı Kayıt Belgesi alınan yapılar için de iskan aranmaksızın "İş Yeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı" alabilmelerinin yolu açılmıştır. Kat Mülkiyet Tapusu bulunmayan yapılar için Yapı Kayıt Belgesi alındıktan sonra bu belge ile Tapu Müdürlüklerine başvurarak Kat Mülkiyet Tapusu çıkarmalarınında yolu İmar Barışı düzenlemesi ile açılmıştır. 

Hazine Taşınmazları veya Belediyeye ait taşınmazlar üzerinde bulunan yapılar da İmar Barışından faydalanabilmektedir. Bu durumdaki vatandaşlarımız Yapı Kayıt Belgesini almasını müteakip bu arazilerin kendilerine satışını talep edebileceklerdir. 

İmar Barışı düzenlemesinden 31.12.2017 tarihinden önce yapılmış olan yapılar faydalanacak olup, başvuruların 31.12.2018 tarihinde sona erecek olmasından  dolayı, vatandaşlarımızın bu yasadan faydalanmak için bir an önce başvurmasında fayda bulunmaktadır. 
Kamuoyuna duyurulur.