İL İSTİHDAM VE MESLEKİ EĞİTİM KURULU TOPLANDI

İlimiz İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu, 2013 yılı 2. Olağan Nisan Ayı Toplantısı 25.04.2013 tarihinde Valilik Toplantı Salonunda Kurul Başkanı Sakarya Valisi Mustafa BÜYÜK Başkanlığında gerçekleştirilmiştir. Toplantıya, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı, kurul üyesi daire müdürleri, işçi ve işveren sendikaları temsilcileri, Sakarya Üniversitesinden öğretim üyeleri ve Türkiye Sakatlar Konfederasyonu temsilcisi katılmıştır.

Toplantının açılış konuşmasında Sakarya Valisi Mustafa BÜYÜK; meslekli, nitelikli işgücünün yatırımları ve istihdamı artırıcı tarafının bulunduğuna dikkat çekerek, İŞKUR programlarının önemini belirtmiştir. İŞKUR programlarıyla; işsizlerin işe alıştırılması, iş disiplini edinilmesi, istihdamda kalıcı olunmasının amaçlandığını, bu doğrultuda nitelikli işgücünün yetiştirilmesi maliyetinin de Kurum tarafından finanse edildiğini vurgulamıştır.

Toplantıda, İlimizin 2013 yılı ilk üç aylık istihdam verileri değerlendirilmiştir. Ayrıca, düzenlenecek işgücü yetiştirme kursları, girişimcilik eğitim programları ve istihdamın korunmasına yönelik çalışanların sertifika programları ile Toplum Yararına Programlar (TYP) görüşülmüştür. Yapılan değerlendirmede, Sakarya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından 2012 yılının ilk üç ayında 2.903 kişilik açık işgücü talebi alınarak, 2.289 kişinin işe yerleştirilmesine karşılık, 2013 yılının ilk üç ayında 4.800 kişilik açık işgücü talebi alınarak 3.363 kişinin işe yerleştirildiği ifade edilmiştir. Dolayısıyla, işverenlerden alınan açık işgücü taleplerinde yaklaşık % 65, işe yerleştirme sayısında da % 47 oranındaki artışın memnuniyet verici olduğu değerlendirilmiştir. Diğer taraftan 2013 yılının ilk üç aylık döneminde İŞKUR’ un düzenlediği 246 mesleki eğitim ve programlardan, 3.111 katılımcının istifade ettiği belirtilmiştir.

İl Müdürü Tekin KAYA, işsizlikle mücadelede vasıfsızlığın ve mesleksizliğin önemine vurgu yaparak İŞKUR’ un uyguladığı programlarla istihdamın söz konusu olduğu her alanda düzenlenen programlarla meslek edinme seferberliğine destek olunduğunu belirtmiştir. İlimizde söz konusu programlar için 2012 yılında yaklaşık 4.500.000.-TL kullanılmış iken, 2013 yılında bu faaliyetler için 7.250.000.-TL ödenek tahsisinin yapıldığını, ancak, İlimizdeki yeni yatırımlar ve firmaların kapasite artırımları nedeniyle nitelikli işgücüne olan ihtiyacın arttığını bu nedenle, İŞKUR Genel Müdürlüğünden 3.000.000.-TL daha ek ödenek talebinde bulunulduğunu ifade etmiştir.

Ayrıca KAYA, bu faaliyetlerle istihdamın artırılması gayretlerine destek verilmeye çalışıldığını, işsizlikle mücadelede dezavantajlı gruplardan sayılan engellilere, kadınlara, genç işsizlere ve sosyal gruplara yönelik projelere de öncelik verildiğini ifade etmiştir.

Diğer taraftan, toplantıda İlin muhtelif sektör ve branştaki işgücü ve mesleki eğitim ihtiyaçları ile, İl düzeyinde istihdamı koruyucu, geliştirici ve işsizliği önleyici tedbirlerin belirlenmesine çalışılmıştır.