SUBÜ Deprem Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından Deprem Haftası kapsamında İTÜ Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Yasin Fahjan ve Prof. Dr. Alper İlki’nin katıldığı, şehrin depremle ilgili aktörlerini de bir araya getiren eğitsel bir program düzenlendi.

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Deprem Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (DAMER), 1-7 Mart Deprem Haftası kapsamında online platform üzerinden gerçekleştirilen ve üniversitenin YouTube kanalında yayınlanan bir program düzenledi. Programda İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasin Fahjan ‘Sismik Tehlike ve Risk Analizi’, İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper İlki ise ‘Betonarme Yapılarda Deprem Güvenliği ve Güçlendirme’ başlığı altında sunum gerçekleştirdi. Moderatörlüğünü DAMER Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Osman Kırtel’in yaptığı program sonunda katılımcılardan gelen sorular cevaplandırıldı. Programa SUBÜ ve Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği ve Jeofizik Mühendisliği bölümlerinden akademisyenler, AFAD Sakarya İl Başkanlığı, Sakarya Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyeleri, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden çok sayıda teknik personel ile lisans ve lisansüstü seviyesinden öğrenciler katılım gösterdi.

Deprem haftasında, bu harita dikkat çekti...

Geniş perspektifte ele alındı

‘Sismik Tehlike ve Risk Analizi’ başlıklı bir sunum gerçekleştiren İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasin Fahjan; deprem mühendisliğinin temel amacı, Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği tabanlı tasarım spektrumları, sahaya özel deprem tehlike analizi ve muhtemel deprem riskinin zeminin sınıfına göre nasıl yorumlandığına ilişkin ayrıntılı bilgiler verdi. Betonarme Yapılarda Deprem Güvenliği ve Güçlendirme’ başlıklı bir sunum yapan İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper İlki ise; Türkiye’de yapı stokunun durumu, güçlendirme yöntemleri ve etkileri ile bu konudaki yenilikçi yaklaşımları, dünyadaki çeşitli güçlendirme programlarını ve binalarda sürdürülebilir yenilenme konularında detaylar paylaştı.