Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Musa Zor ve İl Müdür Yardımcısı Elif Civan Yüce’nin de eşlik ettiği ziyarette önce kendilerini tanıtan çocuklar, okul hayatları ve komitedeki görevlerini anlattılar.
“Çocuk Hakları Komitesi Çeşitli Faaliyetlerde Bulunacak”

Komitenin oluşturulmasından bugüne kadar yaptığı faaliyetlere ilişkin bilgiler veren Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı Elif Civan Yüce, çocukların kurulduğu günden bu yana Çocuk Hakları Komitesinde aktif olarak görev aldıklarını, çocuk haklarına yönelik farkındalık oluşturmak için gerek yetişkinlere, gerek çocuklara yönelik sosyal, kültürel, eğitsel faaliyetler gerçekleştirdiklerini belirterek, bu anlamlı günün anlaşılmasına dair yapılacak faaliyetler kapsamında özellikle sokakta çalışan çocuklara yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla AKM önünde stant açıp halkımızı bu konuda bilgilendirmeye çalışacaklarını ve tüm hazırlıkların çocuklar tarafından bizzat organize edildiğini ifade etti.

“Çocuklar Toplumun En Özel Kesimini Oluşturuyor”

Çocukların toplum içerisinde şefkate en çok muhtaç, korunmaya en çok muhtaç, eğitime en çok muhtaç özel bir kesim olduğunu ifade eden Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Çocuklarımızla ilgili her alandaki düzenlemeler de özel oluyor. Hem bizim Milli Mevzuatımızda hem de Birleşmiş Milletlerin Çocuk Hakları Sözleşmesinde çocukları koruyan, onların istismar edilmesini engelleyen, hayat şartlarının daha güzel olmasını sağlamaya çalışan hükümler var. Türkiye olarak buna bizler de imza atmış ve o sözleşmenin hükümlerine uyacağımızı belirtmişiz. Dolayısıyla bizim de aynı şartları kendi ülkemizde uygulama taahhüdümüz var. Bu sözleşmede çocuğun eğitim şartlarından evlendirme şartlarına, çocuğun çalıştırma şartlarına kadar hepsini düzenleyen hükümler de bulunmaktadır.

“Coğrafyalar Farkı Olunca Uygulamalar da Değişebiliyor”

Çocuklar bizim geleceğimiz, çocuklar bizim ümidimiz. Her millet mutlaka çocuklarına özel bir ilgi göstermeli ve onları korumalıdır. Onlara yapılan yatırımın, onlara gösterilen ilginin toplumun geleceğine, ülkenin geleceğine büyük yatırım olduğunu biliyor ve buna dair çalışmalar yapılıyor. Coğrafyalar farklılaşınca bazen uygulamalar da farklı olabiliyor. Gelişmiş ülkelerde çocuk hakları konusunda ilerlemeler olurken, daha az gelişmiş ülkelerde çalıştırılan küçük çocuklar sayısı daha da artabiliyor. Ülkemizde de çocukların yine memnuniyeti, mutluluğu, onların hak ettiği haklardan en iyi şekilde istifade edebilmelerinin sağlanması ve çocuk işçiliğinin önlenmesi konularında mevzuattaki düzenlemeler ve uygulamadaki denetimlere de önem veriliyor.

“Komitenin Çalışmaları Çok Önemli”

Bu işin güzel tarafı da yine bu konunun sizler tarafından da takip ediliyor olmasıdır. Bu işi yalnızca büyüklerinize bırakmadan o yaş grubu içerisinde bulunanlar olarak sizler de, eğitiminizin yanında bir de özel sorumluluk alıp hem Milli Eğitim Müdürlüğümüz hem de Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğümüz çatısı altında çocuk hakları konusunu birlikte yürütüyorsunuz. İnşallah büyüdüğünüzde yaptıklarınızı çok güzel bir şekilde hatırlayacaksınız. Hayata atıldığınızda da, öğrenciyken bulunduğunuz bu komite içerisinde komisyon olarak çocukların çalışma koşullarını iyileştirmek için çaba harcadığınızı hatırlayıp bununla da gurur duyacaksınız” dedi.

Komitedeki çocuklara faaliyetleri ve çalışmalarında başarılar dileyen Vali Ahmet Hamdi Nayir, onlarla yakından ilgilenerek tavsiyelerde de bulundu.