Çocuğunuz Kalp Hastası mı?

Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen “Çocuğum Kalp Hastası Mı?” konferansı AKM’de gerçekleştirildi. Doç. Dr. Mehmet Karacan, kalp hastalıklarının nedenleri, erken teşhisin önemi ve belirtileri hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı her ay düzenlediği konferanslarla alanında uzman doktor ve akademisyenleri Sakaryalılarla buluşturmayı sürdürüyor. Bu kapsamda Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Bölümü Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Karacan, “Çocuğum Kalp Hastası Mı?” konulu bir konferans verdi. Bebeklik ve çocukluk dönemlerinde kalp değerlerinin normalin çok üzerinde veya altında seyretmesinin ciddi kalp hastalıklarının göstergesi olabileceğini belirten Karacan, “Bazen çok önemsiz görünen gribal enfeksiyon sadece boğazları etkilemekle kalmayabilir. Dönüşü mümkün olmayan kalp sıkıntılarının önünü açabilir” diye konuştu.

Nasıl anlaşılır?

Konuşmasının devamında bebeklik dönemlerinde ortaya çıkan anormal durumların kalp rahatsızlığının göstergesi olabileceğini dile getiren Dr. Karacan, “Bebekte doğuştan kalp rahatsızlığı varsa dilinde ve dudaklarında sürekli morarma olur. Aynı şekilde emme güçlüğü, solunumda zorlanma, kilo alımında yetersizlik söz konusu olduğunda akıllara kalp rahatsızlığı getirilmelidir. Normalde bir bebeğin kalbi dakikada 140–150 kere atmalıdır. Dakikada 250–300 kere kalp atımının söz konusu olması tehlikeli olarak ifade edilebilir. Çabuk yorulma, bayılma ve obezite gibi farklı şikâyetler de akıllara kalp rahatsızlığını getirebilir” şeklinde konuştu.