SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ TARİHİ MİLLİ PARKI’NDA JEORADAR ARAŞTIRMALARI BAŞLADI…JEORADAR ARAŞTIRMALARI İLE KAYIP ŞEHİTLERİMİZİN YERLERİ BELİRLENECEK…
 
İlk Arazi Çalışmaları Başladı

8 Şubat 2015’te Resmi Gazete’de yayımlanarak ilan edilen Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı’nda yapılan çalışmalar kapsamında muharebenin günümüze intikal etmiş izleri; mevziler, siperler, şehitlikler, muharebede kullanılan binalar vb. gibi kaynak değerler tespit edilmişti.

Mart 2015’te de başlatılan çalışmayla Tarihi Milli Park’ta bulunan kayıp şehitlerimizin yerlerinin tespitine yönelik jeofizik araştırmalar DKMP ve Bitlis Eren Üniversitesi işbirliği kapsamında gerçekleştiriliyor.

Belirlenen 34 Şehitlik Alanı Jeoradar ile Ayrıntılı Olarak Araştırılıyor

Sakarya Meydan Muharebesi’nin geçtiği alan, milli park olarak ilan edilmeden önce sadece 200 şehidin yeri biliniyordu. Milli parkın ilanına yönelik olarak gerçekleştirilen etüd çalışmaları kapsamında 34 şehitlik alanı ve yaklaşık 1000 kadar şehidin yeri de tespit edilmişti. Belirlenen bu 34 şehitlik alanının ayrıntılı olarak araştırılması için Orman ve Su İşleri Bakanlığı jeoradar olarak anılan bir jeofizik yöntemi kullanmaya başladı. Ayrıca, DKMP uzmanları yeni şehit defin alanlarının tespiti için çalışmalarını sürdürüyor.

Kayıp Şehitlerin Bulunması Hedefleniyor

Sakarya Meydan Muharebesi’nin 22 gün 22 gece boyunca ve yaz sıcağında cereyan etmesi, şehitlerin bozulmadan süratle defnedilmesini zorunlu kılmış, şehitler toplu şehitliklere nakledilemeden muharebe meydanında bulunan ilk yere, çoğu kez mevzilere defnedilmişlerdi. Mevzilerin sürekli el değiştirmesi de bu zorunluluğu artıran bir diğer faktör olmuştu. Bu sebeple, muharebelerde şehit olduğu düşünülen yaklaşık 19 bin askerin defin noktaları hala bilinmiyor.

Bu kapsamda, DKMP yürüttüğü etüd çalışmaları ve akademisyenlerce gerçekleştirilecek jeoradar taramaları sonrasında kayıp şehitleri bulmayı hedefliyor.

Bu Önemli Olay Gelecek Kuşaklara Aktarılacak

Harbe katılan toplam 46 bin Mehmetçiğin yaklaşık 38 bininin en azından yaralandığını ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise “Harp literatürüne ‘Sakarya Kan Deryası’ olarak geçen, İstiklal Harbi’nin, dolayısıyla milletimizin kaderini değiştiren bu önemli zaferin gelecek kuşaklara aktarılabilmesi için çalışıyoruz. Daha da önemlisi bu araştırmalar sayesinde bu topraklarda özgürce nefes alabilmemizi sağlayan şehitlerimizin vatana karıştıkları yerler belirlenecek” diye konuştu.