Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, SAÜ Ortadoğu Araştırmaları Merkezi tarafından düzenlenen 2. Ortadoğu’da Siyaset ve Toplum Kongresi’nin açılış programına katıldı. Sakarya Üniversitesi Kongre Salonu’nda gerçekleştirilen programa Başkan Toçoğlu’nun yanı sıra, AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay, SAÜ Rektörü Muzaffer Elmas, Ortadoğu Araştırmaları Merkezi Müdürü Kemal İnat ile Ortadoğu üzerine çalışmalar yapan yurt içi ve yurt dışından birçok akademisyen katıldı.

 

Siyasetsizleştirme sorunu


Kongrenin açılış bölümünde kısa bir konuşma yapan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Aktay,  Ortadoğu kavramının birinci Dünya Savaşı’nın ardından yaratıldığını ifade etti. Sömürge yönetimlerinin bölgeyi siyasetsizleştirmek istemesinin en önemli sorun olduğunun altını çizen Aktay, “Bu siyasetsiz toplumda insanlar hiçbir zaman kendi başlarına karar veremeyecek, kendileri ile ilgili kararlarda hiçbir zaman belirleyici olamayacaklardır. Aslında başlarına dikilen diktatörler, yöneticiler, tam da bu toplumlar hiçbir zaman ayağa kalkamasın, kendi adlarına karar veremesin, kendi geleceklerinin ne olacağına karar veremesinler diye görev başına gelmişlerdir. En önemli fonksiyonları budur bu yönetimlerin” diye konuştu.

 

Ezici güce karşı kurtarıcı güç


Bölgedeki baskılara rağmen insanın olduğu her yerde siyaset iradesinin de hep var olacağını açıklamalarına ekleyen Aktay,  “Bölgedeki bu siyasetsizleştirmeyi aşmanın her zaman bir yolu vardır. Nerede bir ezici güç varsa, orada bir kurtarıcı güç de ortaya çıkar. Siyaset insanın olduğu yerde hiçbir zaman tamamen yok edilemez. Bu süreçte de Arap Baharı yaşandı. Aslında Arap Baharı tam da insanların siyasete geri dönüş hamlesidir. Eninde sonunda Ortadoğu kendi siyasi mecrasında akacaktır” şeklinde konuştu. Açıklamalarının sonunda Sakarya Üniversitesi’ne düzenlenen programdan dolayı teşekkür eden Yasin Aktay, “Orta Doğu üzerine düşünmek, oradaki insanları özgürleştirmenin, özgürleşmenin başlangıcıdır” dedi.