Esnafımızın güç kazanması için de istikrar şarttır. Bu sebeple referandum seçimi çok önemli. İstikrar için, güçlü bir Türkiye için, devletimizin ve hepimizin bekası için Cumhurbaşkanlığı sistemini anlatıyoruz” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Sakarya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği tarafından Sen Otel’de düzenlenen Başkanlar Kurulu Toplantısına katıldı. Toplantıda SESOB Başkanı Hasan Alişan, Serdivan Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, oda başkanları ve çok sayıda oda üyesi esnaf yer aldı. SESOB Başkanı Hasan Alişan 2016 yılı faaliyetlerini ve 2017 yılı hedeflerini içeren bir sunum yaptı.

İstişare önemli
Esnaf ve Sanatkârlar kesiminin oda başkanlarından beklentileri olduğunu belirten SESOB Başkanı Alişan, “Bu beklentiler için kanun yapılmış, bu beklentilerin karşılanması için mesleki teşekküller oluşturulmuş, bu beklentilerin çözüm noktası da meslek odalarımızdır. Elbette ki bu meslek odalarımızın faaliyetleri ve çalışmalarını kendi aramızda incelemeliyiz. Hedefimize doğru mu gidiyoruz, eksiklerimiz var mı? Bunların istişaresini birlikte yapmamız gerekiyor. Yapılması gereken istişare yoluyla doğru noktayı bulmaktır. Böylece eksik yönlerimiz olursa kendimizi revize etme imkânı bulmuş olacağız. Bu nedenle bugün birlikteyiz” şeklinde konuştu.

Hizmet anlayışı değişiyor

Belediye Başkanı olduğu ilçede böyle bir toplantının organize edilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Serdivan Belediye Başkanı Alemdar, “Ben de esnaflığı biraz olsun bilirim. Biraz da olsa esnaflık yaptık. Her geçen gün değişen dünya şartlarında esnafımızın da hizmet anlayışının ciddi anlamda değiştiğinin farkındayım. Sayın Başkan Hasan Alişan’a eğitim toplantıları ilk başladığında inanmayanlar vardı. Ama bugün SESOB Avrupa’ya kadar açıldıysa ben Sayın Alişan’ı bunun için tebrik ediyorum. Bu sizin desteğinizle sizin sayenizde olmuştur. Destekleriniz için sizlere de çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Esnaf eğitimi önemli

Kısa bir süre önce Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın Sakarya’yı ziyaret ederek esnaflarla buluştuğunu ve bu buluşmanın esnafların sorunlarını bakana iletmek için verimli geçtiğini düşündüğünü ifade eden Başkan Toçoğlu, “Biz siyasi parti ve misyon olarak esnafımızı çok önemsiyoruz. Esnafımız sağlıklı ve iyi durumda olursa memleketin iyi durumda olacağını düşünüyoruz. Yaptığımız işlerde esnafımıza katkı sağladığı için bundan dolayı mutlu oluyoruz. Bu nedenle aramızda çok fazla problem çıkmıyor. İstişare içerisinde kararlar aldığımız için esnafımıza faydalı oluyoruz. Faaliyet raporunuzu inceledim. Hakikaten emek verilip çalışmalar yapılmış. Esnaflara yönelik eğitimleri çok önemsememiz gerekiyor. Gerekli eğitimlerden geçmiş insanlarımızı çalıştırmaya başlarsak bu tür sıkıntılar yaşamayız. İnsanlarımızı memnun edecek kaliteli işler üretemezsek ne yaparsak yapalım sonuç alamayız” diye konuştu.

Hepimiz aynı gemideyiz
"
Anayasa değişikliği referandumuna ilişkin açıklamalarda da bulunan Başkan Toçoğlu, “Ülkede istikrar olmazsa iş yapmak hiç kolay değil. Bunun örneklerini geçmişte çok fazla yaşadık. 25 günlük bir hükümet bu ülkeye ne verir? Türkiye’de 2002’ye kadar hükümetlerin ortalama ömrü 1 buçuk yıl olmuş. Bu kadar sürede hükümet kurarak ülkeye nasıl bir fayda sağlayabilirsiniz? Ne yapılmışsa uzun süreli iktidarlarda yapılmış. Adnan Menderes döneminde, Turgut Özal döneminde, kısmen Süleyman Demirel döneminde bu böyle olmuş. Bu istikrarı sürdürmeye devam etmeliyiz. Hepimiz aynı geminin içerisindeyiz. Cumhurbaşkanlığı sistemini her yerde kendimiz için değil devletimizin ve hepimizin bekası için anlatıyoruz.

Milletin tercihi ülkeyi yönetmeli
Başkan Toçoğlu: “7 Haziran’da AK Parti yüzde 40 oy aldı ama tek başına iktidar olamadı. Bu durumda diğer partiler birlikte koalisyon kurmak için girişimlerde bulundular. Cumhurbaşkanlığı sisteminde böyle bir durum olmayacak. Çünkü sandığa gittiğimizde oy verince kimin bizi yöneteceğini biliyor olacağız. Biz milletin tercihi neyse o ülkeyi yönetsin istiyoruz. Şu anda AK Parti ile birlikte istikrarlı bir dönem var. Ama yarın tekrar eski durumlara dönmeyeceğimizin bir garantisi yok. Bu nedenle Cumhurbaşkanlığı sistemini daha fazla yetki için halkımızın önüne getirmiyoruz. Şu anda Cumhurbaşkanımızdaki yetki zaten kimsede bulunmuyor. 1982 Anayasası Cumhurbaşkanını geniş bir yetki vermiş. Mesele Türkiye’de istikrarlı bir sistemin kurulması ile alakalıdır.”