Sakarya Aydınlar Ocağı’nın “Balkanlarda Türk Varlığı ve Balkan Savaşlarının 100. Yılı” konulu paneli, çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleşti.
 
Sakarya Aydınlar Ocağı tarafından tertiplenen “Balkanlarda Türk Varlığı ve Balkan Savaşlarının 100. Yılı” konulu panel; Demiryolu İş Sendikası Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Panele; Av. Özcan Pehlivanoğlu ile Yrd. Doç. Dr. Selçuk Ural’ın konuşmacı olarak katıldı. Panele; MHP Sakarya İl Başkanı Av. Levent BÜLBÜL, Kocaeli Aydınlar Ocağı Başkan ve yöneticileri, öğretim üyeleri, öğrenciler ve bazı sivil toplum kuruluşları yöneticileri ile vatandaşlar katıldı.
 
Türk Milleti olaylardan derinlemesine etkilendi
Panelin açılış konuşmasını yapan Sakarya Aydınlar Ocağı Yönetim Kurulu Başkanı ve SAÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kemal Cerrahoğlu şunları söyledi: “Balkan savaşları esnasında, bu savaşlarının öncesinde ve sonrasında; Balkanlarda Türklerin topluca öldürüldükleri, sürüldükleri ve soykırıma uğradıklarının tarihsel önemini anlamamız yıllardır engellenmiştir. Türk Milleti Balkanlarda başına gelen olaylardan derinlemesine etkilendi ve bu etkiler günümüzde de sürmüştür” diyerek katılımcılara teşekkür etti.
 
Bir buçuk milyon insan hayatını kaybetti
Panele konuşmacı olarak katılan SAÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Selçuk Ural Balkanların Türk yurdu olduğunu, Balkanlarda Türk varlığının Osmanlı devleti kurulmadan önce de var olduğunu söyledi. Rumeli Balkan Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Av. Özcan Pehlivanoğlu ise konuşmasında Balkanlarda Türklere yapılan asimilasyonu, katliamları ve sürgünleri anlatarak balkanlarda bir buçuk milyon insanımızın hayatını kaybettiğini ifade ederek; bunların unutulmaması için bu tip konferansları panellerin sık sık yapılmasının faydalı olacağını söyledi.