Uluslar arası itibarı olan bir liderdi Programın açılış konuşmasını SAÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. İlyas Öztürk gerçekleştirdi. Anma programının hayırlara vesile olmasını temenni ederek konuşmasına başlayan Öztürk, Aliya İzzetbegoviç’in kendi ulusunun sınırlarını aşan uluslar arası kabul görmüş bir lider olduğunu belirtti. Aliya İzzetbegoviç’in Bosna halkı ile birlikte çok büyük acılar çektiğini vurgulayan Türkiye Bosna- Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Başkanı Ahmet Utaş ise, Bosna Savaşı’nda şehit olmuş yüz binleri unutmamak ve unutturmamak için çalışmaya devam ettiklerini ifade etti.

Aliya, özel bir liderdi Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç’in vefatının 10. yılında Sakarya Üniversitesi tarafından düzenlenen etkinlikle anılmasının mutluluk verici olduğunu belirterek konuşmasına başlayan SAÜ Rektörü Muzaffer Elmas, “90’lı yıllarda gördük ki önemli değerleri için hapiste yatan ve birçok sıkıntı yaşayan liderler var. Rahmetli Aliya İzzetbegoviç bu liderlerin başında geliyordu. Bizlere örnek olacak çok özel yönleri vardı. Programımızın adına ve şanına yakışır sonuçlar vermesini temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

Acılarımız ortaktı Gerçekleştirilen programın hayırlara vesile olması temennisi ile konuşmasına başlayan Başkan Toçoğlu, “Göçlerle zenginleşen kültüre sahip bir şehir olarak Sakarya, Aliya İzzetbegoviç’i her zaman kardeşi bildi. Bizden biri olan Aliya, 20. yüzyılın Müslümanlarının dertlerini sırtlanmış bir liderdi. Onun yaşadığı acılar, bizim ortak yaşadığımız acılar oldu. Kimliğini zaferlerle yoğuran bizlere kin yakışmaz. Biz, kaybettiklerimiz ancak hayırla anarız. Bu anma programının da onu hayırla yâd etmemize vesile olacağını umuyorum” diye konuştu.

O’nun yolu bize örnektir Konuşmasının devamında Aliya İzzetbegoviç’in onurlu duruşu ile dünya politikasına yön vermiş bir lider olduğunu belirten Başkan Toçoğlu, “Peki Aliya’dan bizlere ne kaldı? Batı ile doğu arasında sallanan Müslümanlara, inançları ile yaşam tarzları arasındaki uçurumu hatırlatması kaldı. İslam’ın ahlaki temeline dayanarak, siyaset yapması ve batı düşüncesi ile hesaplaşması kaldı. Aliya bizim için kardeşten de öteydi. Onda bir Müslüman olarak dert ortaklığı gördük. Onun açtığı yol ahir zaman Müslümanlarına ışık tutmuştur. 20. yüzyılın en önemli düşünürü ve devlet adamlarından biri olarak Aliya İzzetbegoviç’i selamlıyor, anısını hayırla yâd ediyoruz” dedi.

Yaşanılanları hatırladık SAÜ tarafından düzenlenen anma programının çok değerli olduğunu belirten Vali Mustafa Büyük ise, “Merhum Aliya İzzetbegoviç’in ölümünün 10. yılında muhtevası geniş, derinliği fazla olan bir anma programını hep birlikte yaşıyoruz. Yakın geçmişte yaşanan sıkıntıların ötesinde, tarih boyunca yaşanan sıkıntılar ve mücadeleler var. Bu vesileyle yaşanılan sıkıntıları hatırlama fırsatı da elde ediyoruz. Bu yüzden anma programının çok önemli olduğunun altını önemle çiziyorum” şeklinde konuştu. Açılış konuşmalarının ardından SAÜ Rektör Elmas, Vali Büyük ve Büyükşehir Belediye Başkanı Toçoğlu’na teşekkür ederek, hediye takdim etti.