Bağımsız Siyasetçi Ender Serbes, Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin halk ekmek üretimi yaparak, dar gelirliye, İstanbul’da olduğu gibi 250 gram ekmeği 1 TL‘ye satması gerektiğini söyledi. Serbes, “Bu yönde hem muhtarlarımızın, hem de vatandaşlarımızın beklentisi var. Belediye, halk ekmeği hayata geçirirse büyük taktir ve dua alır.” dedi.

ANKARA İSTANBUL ÖRNEĞİ 

Ender Serbes, yaptığı açıklamada, Ankara, İstanbul gibi büyük şehirlerde, belediyelerin halk ekmek ürettiğini hatırlattı. Oldukça kaliteli ve lezzetli üretilen ve şehir geneline yayılan büfelerle halka ulaştırıldığını kaydeden Serbes, bu ekmeklerin özellikle dar gelirli aileler tarafından büyük talep gördüğünü ifade etti. Serbes, ilimizde de, Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin halk ekmek tesisi kurarak, burada üretilen ekmeklerin özellikle nüfusu kalabalık yerlerde büfeler aracılığıyla halka ulaştırılmasının beklendiğini vurguladı.

EKMEK OLMAZSA OLMAZ

Özellikle dar gelirli, yoksul ve kalabalık aileler için ekmeğe ucuz ulaşmanın çok önemli olduğuna dikkat çeken Serbes, “Dar gelirlinin sofrasında ekmek olmazsa olmaz. Çünkü karınlarını büyük oranda ekmekle doyurmaya çalışıyorlar. Ekmek sofraları için vazgeçilmez besin kaynağı olarak yer alıyor. İstanbul’da bugün 250 gram normal ekmek Halk Ekmek satış noktalarında 1 TL’ye satılıyor. Günde 5-10 tane ekmek alan kalabalık, dar gelirli aileler var. Bu bakımdan ucuz ekmek temin edebilmeleri çok önemli. Ekmekler yıllara göre çok küçüldü. Bu gün bir öğünde, bir kişi, bir ekmeği rahatlıkla tüketebiliyor. Günde 3 öğün ekmek tüketildiği düşünülürse dar gelirli için ekmek alımı bütçelerinde epeyce yekun oluşturuyor. Ekmek fiyatları bu kesim için çok ama çok önemli hale geliyor. Ayrıca pandemi sebebiyle işini, işyerini, gelirini kaybedip dara düşen milyonlarca insan içinde ekmeğe ucuz erişim hayati derecede önem taşıyor. ” diye konuştu.

BÜYÜKŞEHİR’İN KENDİ ÜRETİM TESİSİ OLMALI

Sakarya’da, belediye dışında halk ekmek satışı yapıldığını, ancak yaygın olmadığının altını çizen Serbes, bu bakımdan ihtiyacı ve talepleri karşılayamadığını anlattı. Halk ekmek işini Ankara ve İstanbul gibi büyükşehirlerde olduğu gibi, Sakarya’da da, Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin yapması gerektiğini anlatan Serbes, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bu konuda zaman zaman bir araya geldiğimiz muhtarlarımızın ve vatandaşlarımızın talepleri var. Hali hazırda Sakarya genelinde olan halk ekmek büfeleri yetersiz. Büyükşehir Belediyesi muhtarlarımızın da yönlendirmesi ile tüm ilçelerde yeni satış noktaları oluşturarak Halk Ekmek projesini hızlıca hayata geçirebilir. Burada hassasiyet gösterilmesi gereken fırıncılarımız ve esnafımız ile rekabet etmeden, onların mağduriyet yaşamayacağı bir yapılanma ile Halk Ekmek üretiminin hayata geçirilmesi. Nüfusun büyük çoğunluğunu oluşturan dar gelirliyi rahatlatacak bu hizmetin Sakaryamızda hayata geçirilmesi mutlaka herkes tarafından büyük takdir toplayacaktır.”