Başkan’ı lobiler değil halk seçer
Başkanlık sisteminde koalisyon olmaz


Genel Seçimin yapılacağı 7 Haziran öncesi adaylar çalışmalarını sürdürürken, AK Parti Sakarya Milletvekili Adayı Ali İnci, Karasu, Limandere ve Adapazarı’nda vatandaşlarla buluştu. Limandere’de Karasu Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu, İlçe Başkanı İshak Sarı, il yönetim kurulu üyeleri, kadın ve gençlik kolları üyeleri ile muhtarlar ve STK temsilcilerinin de katıldığı mitinge vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Yeni anayasa

Vatandaşlara hitap eden AK Parti Sakarya Milletvekili Adayı Ali İnci, "13 yılda 10. seçime gidiyoruz. AK Parti bundan önceki 9 seçimden zaferle çıktı. İnşallah yeni bir zafere daha ulaşmak için sayılı günler kaldı. Aziz milletimizin Türkiye’nin geleceğini düşünerek, sağduyulu davranacağına inanıyorum. Halkımız şunun bilincinde. Türkiye mevcut anayasa ve mevcut sistemle hedeflerine yavaş ilerleyecektir. Yeni Türkiye’nin önünü ancak yeni anayasa ve başkanlık sistemi açar" diye konuştu.

Başkanlık sistemi

İnci sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye’nin yeni bir anayasaya acil olarak ihtiyacı vardır. Mevcut anayasa bir darbe anayasası olup, ülkemizi ileriye taşıyamayacak şekilde tıkanmıştır. Yeni bir anayasa ülkemizin önünü açacaktır. Osmanlı İmparatorluğu zamanında başkanlık sisteminin bir benzeri başarı ile uygulanmış ve bu sistem sayesinde Osmanlı 600 yıl dünya hakimiyeti kurmuştur. Başkanlık sistemi hızlı karar alma mekanizması ve doğrudan halkın iradesini yansıtması açısından etkili bir sistemdir" 

Cumhurbaşkanının yetkisi daha fazla

Amerika Birleşik Devletleri’nde uygulanan başkanlık sisteminin, Osmanlı İmparatorluğu’ndaki yönetim sisteminin bir benzeri olduğuna işaret eden İnci, Amerika’nın bugünkü gücü başkanlık sisteminin doğru bir şekilde uygulanmasına bağlıdır. Başkanlık sisteminin gelmesi halinde çok büyük ve kontrolsüz yetkilerin başkanda olacağı söylenmekte ve insanlar diktatörlükle korkutulmaktadır. Oysa ki mevcut durumda TC Cumhurbaşkanı’nın yetkisi Amerika Başkanı’ndan çok daha fazladır" şeklinde konuştu.

Ülkeyi darbelere karşı korur

Başkanlık sisteminde devlet yöneticisini lobilerin değil, halkın seçeceğine vurgu yapan Ali İnci "Başkanlık sisteminde koalisyon söz konusu olamaz ve devlet büyümesine istikrarlı bir şekilde devam eder. Başkanlık sistemi darbelere karşı da kendini koruyan bir sistemdir. Dolayısıyla engelsiz bir demokrasi için başkanlık sistemi gereklidir. Yeni Türkiye’nin, mevcut sistem ve anayasa ile 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine ulaşması oldukça zor. Başkanlık sisteminde bürokratik engeller ortadan kalkacağı için yönetimsel kararlar daha hızlı alınacak ve ülkenin her alanda büyümesi daha hızlı olacaktır" ifadelerini kullandı.