Bu Haber ‘o beni bırakmıyor’ Diyenlere

 Her yıl sigaraya bağlı hastalıklardan Dünya’da yaklaşık 5 milyon kişi, ülkemizde ise 100 bin kişi yaşamını yitiriyor. Bu rakamın önlem alınmadığı takdirde sadece ülkemizde 250 bin kişiye çıkacağı düşünülüyor” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Tıp Merkezi şehir genelinde başlattığı eğitim seminerlerine devam ediyor. Bu kapsamda son olarak Sakarya Anadolu Lisesi öğrencilerine sigaranın zararları ile ilgili ayrıntılı bir sunum yapıldı. Tıp Merkezi Başhekimi Dr. Ayhan Ak, sigara bağımlılığı ve zararları ile ilgili öğrencilere ayrıntılı bilgiler verdi. Programın devamında Ak, öğrencilerden gelen soruları da cevaplandırdı.

Sigara Bir Bağımlılıktır
Sigara bağımlılığı konusunda önemli bilgiler veren Ak, “Sigara içmek sanıldığı gibi sosyal bir davranış değil, madde bağımlılığı olarak kabul edilen bir hastalıktır. Sigara tüketimini benzeri olmayan bir sağlık sorunu olarak görüyoruz. Her doz zararlı. Sigara vücudun her kısmına zarar veren kimyasallar içeriyor. Yüksek bağımlılık yapıcı etkisi var. Şuanda dünya genelinde 1,3 milyar insan sigara tüketiyor. Dünya’da her yıl sigaraya bağlı hastalıklardan yaklaşık 5 milyon kişi, ülkemizde ise 100 bin kişi yaşamını yitiriyor. Bu rakamın önlem alınmadığı takdirde sadece ülkemizde 250 bin kişiye çıkacağı düşünülüyor” ifadelerini kullandı.

Toplumda Yer Edinme Düşüncesi
Gençlerde sigaraya başlamanın nedenlerine de değinen Ayhan Ak, “Gençler varlık sebebi olarak sigarayı görüyorlar. Toplumda yer sahibi olmak, fark edilir biri olmak gibi sebeplerle sigaraya başlıyorlar. Yani ilk etapta psikolojik bir tatmin aracı olarak sigarayı kullanıyorlar. En fazla görülen kanser türü akciğer kanseridir. Sigara akciğer kanserini 20 kat daha fazla arttırır. Ayrıca, cilt bozukluğu, erken yaşlanma, burunda koku almada azalma, ağızda tat almada azalma, kalp damarlarında tıkanıklık, kalp krizi, kronik sinüzit, kronik farenjit, gırtlak kanseri gibi birçok hastalığın nedeni sigara olabilmektedir” şeklinde konuştu.