ABD ve Çinli bilim ekibi beyin hücreleri ile uyku sırasında oluşan nöronlar arasında oluşan bağlantı noktalarının ilişkisini görebilmek için gelişmiş mikroskobi  teknikleri kullanıldı.


New York Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Pekin Üniversitesi Şenzen Yüksekokulu’ndan araştırmacılar fareleri kendi etrafında dönen bir çubuğun üzerinde yürüyebilmeleri için eğittiler. Daha sonra da mikroskop yardımıyla hayvanlar uyurken ya da uykusuzken beyinlerinde neler olduğu incelendi. Bu inceleme sonucunda uyuyan farelerin nöronları arasında dikkat çekici şekilde çok daha fazla bağlantı oluşturulduğu görüşüldü. Bu da daha fazla öğreniyor oldukları anlamına geliyor.


Daha önce yapılan bir araştırmada da uykunun yorucu bir günden sonra oluşan toksinlerin atılmasında önemli rol oynadığı ortaya konumuştu.


Ancak uzmanlar tüm bu bilimsel kanıtlara ve uykunun hafıza üzerindeki olumlu etkilerinin biliniyor olmasına karşın insanların uykuyu göz ardı ettiğini söylüyorlar. Uyku problemi ayrıca ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. Bunlar kalp hastalıkları, kanser, enfeksiyonlar ve obezite gibi hastalıklar.


Uzmanlar uyarıyor: uykunuza dikkat edin.