OKULDA DİYABET VE BESLENME İLİŞKİSİ

Hendek İlçe Sağlık Müdürü Burcu Başaran Güngör ve İlçe Sağlık Müdürlüğü personelinin katılımıyla gerçekleştirilen eğitimde Diyetisyen Fatma Nur Acar Beslenme konusunda ve Ebe Özgür Demirel Diyabet konusunda bilgilendirme yaptılar.

Öğretmen ve öğrencilere yönelik gerçekleştirilen eğitim ile Tip 1 diyabet konusunda okullar ve öğretmenler aracılığıyla farkındalık oluşturulması ,okul çağındaki diyabetli çocukların bakımını güçlendirmek ve sorunları çözmek hedeflenmiştir.
Hendek İlçe Sağlık Müdürlüğü aşağıda konulara ve tanımlamalara dikkati çekerek okullarda bilgilendirmelerine devam edecektir:

Beslenme; açlık duygusunu bastırmak, karın doyurmak ya da canının çektiği şeyleri yemek içmek değildir. Beslenme; sağlığı korumak geliştirmek ve yaşam kalitesini yükseltmek için vücudun gereksinimi olan besin ögelerini yeterli miktarlarda ve uygun zamanlarda almak için bilinçli yapılması gereken bir eylemdir.

Diyabet, bireyin başta beslenme alışkanlıkları olmak üzere hayat tarzı değişikliği yapması gereken bir durumdur. Sağlıklı beslenme diyabet tedavisinde en önemli basamağı oluşturur.

Diyabet, çocuk ve ergenlerin enerji ve besin ögeleri gereksinimlerini etkilemez. Çocuk ve ergenlerin, yaş, cinsiyet, fiziksel aktivite düzeyi gibi bireysel özelliklerine göre değişen enerji ve besin ögeleri gereksinimlerini çeşitli besinleri tüketerek karşılamaları ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmaları temel amacımızdır.

Şeker hastalığı riskini azaltmak için beslenme ve yaşam tarzımızda nelere dikkat etmeliyiz?

  • Kahvaltı dahil tüm öğünlerde dengeli bir tabak ile farklı besin gruplarından tüketmeye özen gösterin.
  • Dengeli beslenme tabağını 4’e bölecek olursak, 1. bölümü et, balık, tavuk, yumurta, 2. bölümü süt ve süt ürünleri, 3. bölümü tam tahıllar, ekmek, pirinç, bulgur veya makarna, 4. bölümü sebze ve meyveler oluşturmalıdır.
  • Ailenizde kalp damar hastalıkları, yüksek kan kolesterolü veya yüksek tansiyon öyküsü var ise yağı azaltılmış süt ve süt ürünlerini de tercih edebilirsiniz.
  • Tuz tüketiminize dikkat etmeli ve şekerli yiyeceklerin tüketim miktar ve sıklığını dengelemelisiniz.
  • Su ve sıvı tüketiminize özen göstermelisiniz. Günde en az 8-10 bardak su içmelisiniz.
  • Fiziksel aktivitenizi arttırmalı ve düzenli egzersiz yapmayı yaşam tarzı haline getirmelisiniz.