Hendek ilçe Sağlık Müdürlüğü  ile  Sakarya Büyükşehir Belediyesi  Ulaşım  Hizmetleri Daire Başkanlığı  koordinasyonu ile  Covid 19 Pandemisinden korunma yolları konusunda toplu taşıma sırasındaki risklere dikkati çekmek üzere bir eğitim etkinliği  düzenlendi.Hendek İlçe terminalindeki  Otobüslerinde yolcu ve şoförlere bilgilendirmelerde bulunulan  çalışmada  yolculukları sırasında dikkat etmeleri gereken  hijyen ve iletişim  kuralları anlatıldı.

Hendek İlçe Sağlık Müdürlüğünden Uz. Hemşire Deniz De Asis ve Çevre Sağlığı Teknisyeni Fevzi  Karslı nın yürüttüğü çalışmada  toplu taşıma sırasında  olası riskleri azaltıcı bilgiler paylaşıldı.Covid 19 Pandemisi sürecinde  bulaşma olasılığının yüksek olduğu alanların toplu taşıma araçları olması dolayısıyla denetim hizmetleri yanında vatandaşın bilgilendirilmesinin önem taşıdığı kaydedildi.

Hendek İlçe Sağlık Müdürlüğü Sağlık personeli toplu taşıma esnasında  oluşabilecek  mevsimsel enfeksiyonlarla birlikte COVID 19 virüsünün damlacık yolu ile yayılması ,hastalık risklerini artırması sebebiyle  pandemi sürecinde yolcu ve şoförler arasında olumlu iletişimin sağlanabilmesinin önemine değindiler.Toplumda mesafeli iletişim, hoşgörü ve olumlu dilin kullanılmasının  toplumun ruh sağlığına etkisini vurgulayarak yolcu ve şoförleri bilgilendirdiler.

Hendek İlçe Sağlık Müdürlüğü toplu taşımalarda kurallar ile ilgili yetkili kurumların ve bireylerin dikkat etmesi gerekli hususları sıraladılar:
 

  1. Yolcuların kesinlikle  maske takmaları ve terminal bölgesinde maske temin edebilecekleri noktaların bulunması.
  2. Otobüslerin girişinde el dezenfektanı bulundurulması , şoför ve yolcuların el dezenfektanı kullanmaları olası temasta bulaşmayı engelleyecektir.
  3. Otobüslerde park etme mesafesinin en az iki metre olması yolcu hareketliliğinde teması azaltacaktır.
  4. Otobüslere ayakta  yolcu alınmaması  Covıd19 pandemisi sürecinde çok önemlidir, bu konuda kuralların uygulanması konusunda anlayış ve hassasiyet gösterilmesi.
  5. Toplumun enfeksiyon ve hijyen konularında  duyarlılığının artmasının farkındalığını yükseltmek mümkün olabileceğini, COVID 19 Pandemisinin ciddiyeti konusunda terminallerde bekleme alanlarında spot filmler gösterilmesi yararlı olabilir.
  6. Otobüslerde maske ve el hijyeni ile ilgili bilgilendirici tabelalar yoluyla  bilgiye dayalı  davranış geliştirilmelidir.
  7. Toplumun gerekli olmadığı durumlarda seyahat etmelerinin sağlık riskleri taşıdığı ifade edilerek, açık alanlarda yürüyüş ve aktiviteye özendirilmelidir.
  8. Pandemi sürecine dayalı yaşam alışkanlıklarının, sonrasında normalleşebileceği belirtilerek yolcu  ve şoförlere   psikolojik destek sağlayıcı bilgilendirmeler yapılmalıdır.