Mevsim değişikliğinin yaşandığı bu günlerde grip ile ilgili şikayetlerin gündeme gelmeye başladığını aktaran Sağlık İşleri Dairesi Başkanı Uzm. Dr. Aydın Sarı, hastalıktan kaçınma yollarını paylaştı; “Öncelikle sağlıklı beslenmek çok önemli. Bağışıklık sistemini kuvvetli tutmamız gerekiyor. Özellikle öksüren, hapşıran kişilerden uzak durulması gerekmektedir. Grip aşısı da hastalıktan korunma adına önemlidir.”


Büyük salgın dediğimiz Türkiye’yi, Avrupa’yı hatta Dünya’yı etkileyen özellikle bu gripsel şikâyetler şuanda görülmemektedir. Normal seyrinde devam eden bir süreç oluyor. Bazen çok büyük salgınlar ile karşılaştığımız zamanlar oldu. Ancak şuanda böyle bir durum söz konusu değil. 

Peki, gribin belirtileri nelerdir?

Grip hastalığının kuluçka dönemi çok kısadır. Vücut virüsü kaptıktan kısa süre içerisinde hastalık belirtileri başlar. Grip hastalığı her yaş grubunda tehlikeli olabilmektedir. Özellikle çocuk ve yaşlılarda basit burun akıntısı, hapşırma ve klasik soğuk algınlığı dediğimiz belirtiler ile başlayan enfeksiyon bazen ilerleyerek astıma kadar dönüşen belirtiler vermektedir. Gene yaşlılarda da aynı şekilde vücut direncinin düşük olması bu hastalıkların kolayca vücuda girmesine neden olmaktadır.

Gripten korunmak için neler yapmalıyız?

Öncelikle sağlıklı beslenmek çok önemli. Bağışıklık sistemini kuvvetli tutmamız gerekiyor. Özellikle öksüren, hapşıran kişilerden uzak durulması gerekmektedir. Bir metre uzakta dursak dahi vücudumuz bu virüsten etkilenebilir. Grip aşısı da hastalıktan korunma adına önemlidir. Gripten korunmak isteyen herkes grip aşısından faydalanmalıdır.

Grip aşısı ne zaman yapılmalıdır?

Grip aşısının uygulanması için en uygun zamanlar sonbahar aylarıdır. Ancak salgınlar ilerleyen aylarda da devam edebildiği için o zamanlarda aşı uygulamak faydalı olacaktır. Kesin koruyuculuk işlevi görebilmesi için grip aşısını olduktan bir hafta sonra etkili olur.

Hastalığın iyileşebilmesi için kişi nelerden uzak durmalı ve nasıl beslenmesi gerekir?

Normal ve genelde sağlıklı bireyler, kısa süre içerisinde sağlığına kavuşurlar. Bol sıvı desteği, C vitamini ve istirahat hastalığın iyileşmesi için her dönemde olduğu gibi bu dönemde de çok önemlidir. Uykusuzluk ve yorgunluktan kesinlikle kaçınmalıyız. Kendimizde bulunan virüsü başkalarına da geçmemesi için toplum içerisinde bulunmamız hastalığın yayılmasını önlemek içinde yapılması faydalı olur.

Grip hastalığı etrafımızdakilere kolay bir şekilde bulaşabiliyor. Bu durumda el temizliğinin bir etkisi var mıdır?

Eller virüslerin vücuda girmesinde köprü gibidir. Özellikle çocuklarda el yıkama alışkanlığının küçük yaşlardan itibaren verilmeye çalışılmasının en önemli amaçlarından bir tanesi de budur. Çocuklarımızın önemli bir kısmı ellerini yıkamadığı için çevresinden aldığı mikroplardan ötürü hastalanmaktadır. Bu sebeple okulda ve bulunduğumuz her yerde el yıkamak çok önemlidir. Bulaşıcı hastalıklardan korunmanın en kolay ve etkili yolu el yıkamadan geçmektedir.

Mevsim geçişlerinin yaşandığı bir dönemden geçiyoruz. Bu dönemden çocuklar nasıl etkileniyor? Çocuklara özel olarak uygulanması gereken tedaviler var mı?

Çocuklar okullarda toplu olarak yaşadıklarından bu anlattığımız damlacık yoluyla yayılan enfeksiyon daha hızlı bir şekilde yayılır. Özellikle çocukların önemli bölümü aynı dönemde ve kuluçka dönemine uygun olarak arka arkaya hastalık geçirmektedirler. Bunlar için özel tedbirden ziyade hasta çocukları ayırıp normal hale gelince okullarına devam etmeleri gerekmektedir. Beslenme ve C vitaminine dikkat etmeleri önemlidir. 

Büyükşehir Tıp Merkezi’nde bu konular ile ilgili önceki senelerde eğitimler verilmişti. Yeni dönemde de bu eğitimler devam edecek mi?
 
Büyükşehir Tıp Merkezi olarak hem tedavi hem de eğitimsel olarak çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Aylık eğitimlerimizde devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde bu konuyla ilgili olarak Marmara Üniversite’si Pendik Eğitim Araştırma Hastanesi’nden Prof. Dr. Bülent Karadağ’ın konuşmacı olarak katıldığı bir konferans gerçekleştirdik. Önümüzdeki dönemde de konferanslarımız, eğitim günlerimiz devam edecek. İnşallah vatandaşlarımızla sağlık konusunda bilgi ve birikimini arttıracak çalışmalarda bir arada olacağız.