DÜNYA KALP GÜNÜNDE KALBİNİ SEV, CORONAVİRÜSTEN KORUN

Programa Hendek İlçe Sağlık Müdürü Uz.Dr. Tekin Ulaş KARATEPE, Hendek İlçe Milli Eğitim Müdürü Sabri DOĞAN, Hendek Anaokulu Müdürü  Dilek Müşra ÖGE , İlçe Sağlık çalışanları  Deniz DE ASİS,  Ebru GÜRLÜ , Anaokulu öğretmeleri ve öğrenciler sosyal mesafe kurallarına örnek olacak şekilde katılım sağladılar.

Çocukluk yaşlarda sağlık bilincinin yükseltilmesi, sağlığı etkileyen risk faktörlerin azaltılması ve  sağlıklı yaşam alışkanlıklarının erken yaşlarda kazandırılması amacıyla düzenlenen  uygulamada  Coronavirüsden korunma ile ilgili maske, mesafe ve el yıkama konularının önemine vurgu yapıldı.
29 Eylül Dünya Kalp Günü dolayısıyla Hendek Anaokulu öğretmenlerinin hafta başından itibaren hazırladığı miniklerin el emeği çiçek ve dekorların renkli atmosferinde gerçekleşen çalışmada geleceğin nesillerini risklerden korumak amaçlanıyor.

Çocuklara  yönelik  sosyal mesafeli bir bilgilendirme çalışmasıÇocuklara  yönelik  sosyal mesafeli bir bilgilendirme çalışmasıÇocuklara  yönelik  sosyal mesafeli bir bilgilendirme çalışmasıÇocuklara  yönelik  sosyal mesafeli bir bilgilendirme çalışması

Dünya genelinde birinci sırada gelen ölüm nedeninin kalp ve damar hastalıkları olduğunu vurgulayan  Hendek İlçe Sağlık Müdürü Uz.Dr.Tekin Ulaş Karatepe “Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından , ülkemizdeki 2019 yılı ölüm ve ölüm nedeni istatistiklerine göre geçtiğimiz yıl boyunca Türkiye’de  ölüm nedenleri arasında kalp ve dolaşım sistemi hastalıkları 160 bin 263 kişi ile ilk sırada yer almaktadır. Bu verilere göre kalp damar  hastalıkları nedeniyle  yaşam kaybı oranı yüksektir ve toplumun sağlıklı yaşam bilincinin yükseltilmesi önem kazanmaktadır. Yaşam tarzına , tütün kullanımına ,sağlıksız beslenme  alışkanlıkları, fiziksel hareketsizlik ve psikososyal stres ile kuvvetli bir ilişki gösteren kalp damar hastalıkları ile ilgili toplumun bilgilendirilmesi önem kazanmaktadır.COVID-19, kalp hastalarında artmış risk ve istenmeyen olaylarla ilişkili bir süreçle yaşamları olumsuz etkilemektedir” dedi.

Her yıl yaklaşık dünyada  18 milyon kişinin kalp ve damar hastalıkları nedeniyle hayatını kaybettiği düşünüldüğünde  gelecek nesilleri kalp-damar hastalıklarından korumak amacıyla küçük yaşlardan itibaren bilgilendirme yapılmasının önemli olduğu vurgulanarak özellikle kalp dostu ve  bağışıklık arttırıcı sağlık alışkanlıklarının bu dönemde önemli olduğu vurgulandı.

Hendek İlçe Sağlık Müdürlüğü   COVID 19 pandemisi  döneminde  eğitim ve öğretimin gerçekleştirildiği ortamlarda  çocukların kendi aralarındaki mesafeleri ve dış çevre ile ilgili enfeksiyondan koruyucu davranış geliştirmeleri konusunda  bilgilendirici çalışmalarına devam etmektedir.


Pandemi  döneminde  hayatın kontrollü akışı içerisinde sağlıklarına özen göstermeleri , hijyen, bağışıklıklarını güçlendirici  sağlıklı beslenme yöntemleri  konularında bilgilenmeleri  önem taşıyor. Hareket ve spor gibi aktiviteleri ile birlikte ruh sağlıklarına olumlu etki sağlayacak aktivitelerle bu süreci algılamaları konusunda sağlık-eğitim işbirliği ile gerçekleşen uygulamada  öğretmenlerin çocuklarla hazırladığı rengarenk dekor ve süslerin  duygu dünyalarına olumlu katkı sağlaması hedefleniyor.

Çoğunlukla yüksek kan basıncı, yüksek kolesterol, fazla kilo ve obezite, tütün kullanımı ya da diyabet gibi risk faktörlerinin tetiklediği kalp hastalığı ve inmenin önlenebilir hastalıklar olduğunu kaydeden  yetkililer özellikle Coronavirüs pandemisi nedeni  hareketsizleşen çocuklarda erken yaşlarda bilgilenmenin önemine değiniyor.

Bireyin çocukluk döneminden itibaren kalp sağlığını koruyucu alışkanlıklar kazanmasının   gelecek nesillerin sağlığına en değerli katkı olduğu kaydederek , her türde enfeksiyonlarda temel koruyucu önlemlerde özellikle doğru el yıkamanın erken yaşlarda anlatılması gerektiğini ifade ediyorlar.


Hendek İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve İlçe Sağlık Müdürlüğü okullarda öğretmenlerin ve çocukların enfeksiyon önlemleri konusunda hassas bir dönemden geçildiği bu dönemde koordinasyon halinde çalışmaya  özen gösteriyor. Çocukların  renkli dünyalarıyla sağlıklı ve mutlu yaşayacakları ortamların onların psikolojisine  ve dolayısıyla kalbine olumlu etki etmesi amaçlanıyor.