Bilim insanlarının yapmış olduğu araştırmaya göre erken evrede fark edilen apandisitin antibiyotiklerle birlikte tedavi edilebileceği ortaya konuldu.

Gelişen tıpta önceden çok zor müdahaleler gerektiren hastalıkların bir kısmı artık ameliyatsız datedavi edilebiliyor. Son olarak Finlandiyalı bilim insanlarını yaptığı araştırmada erken evrede olan bir apandistin antibiyotik tedavisiyle iyileştirilebileceği bu sayede ameliyata gerek duyulmayacağı saptandı.

Uygulanan antibiyotik tedavisi 10. Gün sonunda sonuç verdi ve iltihabı ortadan kaldırdı. Bilim insanları ilk olarak 2 gruba ayırdığı 530 hastanın ilk grubunu ameliyat, ikinci grubu ise antibiyotk tedavisi uygulayarak iyileştirmeye koyuldu . Tedavi sonucunda ilk gruptaki hastalardan biri hariç hepsi iyileşmiş olup ikinci grubun ise %73 ü iyileşti. Kalan %27 sinin ise apandisi alındı.

Bu sonuçlar doğrultusunda bilim insanları antibiyotik tedavisi ve ameliyat konusunda seçim hakkı tanıyacaklarını belirttiler. Ameliyatların 100 yılı aşkın süredir yapıldığını belirten bilim insanları, geliştirilen özel cihazlar sayesinde apandisitin erken teşhisinin mümkün olduğunu ve yüksek dozajlı antibiyotikler neticesinde iltihabın ortadan kaldırılabileceğini belitti. Araştırma sonuçlarını Amerikan Tıp Dergisinde yayınladılar.