Aslen Rize Güneysu'lu olan AK Parti Kurucularından 15 Temmuz Camili Mahallesi Muhtarı Yunus Özçelik;  hafta sonu Meşeli'deki çiftlik evinde Karadeniz'li misafirlerini ağırladı. Özçelik; Karadeniz ve Anadolu Kültürünü Sakarya’da yaşattığı için takdir edildi.

21 Eylül Dünya Şerevaz ve Pekmez Günü olarak ilan edilen Programa; Rize Güneysu eski Belediye Başkanı olan AK Parti Kurucularından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başdanışmanı Ahmet Minder, 15 Temmuz Darbesinin Başkahramanlarından Sakarya Vali Yardımcısı Mehmet Fatih Çiçekli, AK Parti 25. Dönem Sakarya Milletvekili 15 Temmuz Milli İrade Derneği Genel Başkanı Ali İnci, AK Parti Sakarya Kurucu İl Başkanı Bilim ve Sanayi Bakanı eski Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Çelik, SAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Temel Gürdal, Sakarya İl eski Emniyet Müdürü Osman Babadağ, Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Prof. İbrahim Yüksel, SAÜ Tıp Fakültesi Araştırma Görevlisi Dr. Selçuk Yaylacı, Yenikent Spor Kulübü Başkanı Tacettin Öztürk,  AK Parti Güneysu İlçe eski Başkanı Abdurrahman Erdoğan, Refah Partisi Rize İl eski Başkanı Şaban Demircan, AFAD Uzmanı Soner Kunduk, Pabuççular Mahallesi Muhtarı Ali Öztürk, Karadenizli İşadamı Hüseyin Özçelik, Osman Özçelik, Ömer Durmuş, Lokman Demir, SAÜ Hafız Muhammed Moctar Aboubacar, eski Azalardan Halil Göl, TAKA Gazetesi Sakarya Bölge Temsilcisi Gazeteci Yazar Levent Candan ve Gazeteci Nedim Kırımlı’da katılarak renk kattı.

MİNDER: “Üzüm pekmezi baldan da değerlidir”

Üzümlerin muhteşem dönüşümü ve farmatasyon süreci şölen tadında, eski kültürlerin yaşatılması noktasında da dikkat çekti. Kaynatılan pekmezi karıştıran Cumhurbaşkanı Recep tayip Erdoğan'ın Başdanışmanı Ahmet Minder; "Yunus Özçelik muhtarımızın bahçesinde geleneklerimizde önemli yer tutan, pekmez sonbaharda ayında yapılır. Memleketimiz Rize'de, Trabzon'da, Karadeniz’de, her yerde yapılmaktadır. Değerli dostum ve hemşerim Yunus Özçelik muhtarımıza Sakarya Meşeli Köyü çiftlik evinde, bu eski geleneği yaşattığından bize evsahipliği ve ziyafetinden dolayı ailesine, kendisine teşekkür ediyoruz. 21- 25 Eylül arası bu Şeravet Pekmez yılı festivali kutlanması. Bu pekmez organik külle kesilir, şeker hastaları bile yiyebilir. Benim kanaatime göre baldan bile daha kıymetlidir. 50-60 TL bal bulabilirsiniz. 250-300 TL'ye bu pekmezi bulamazsınız. Çünkü bunda çok ciddi mana da büyük emek, özveri var, kültür var, sağlık var. Böyle bir programa katılan ve kültürün yaşamasına, hatırlanmasına sebep olan herkese teşekkür ederim" dedi.

Geleneğin yaşatılması ve plaket verilmesi

SAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Temel Gürdal'a da konuşan Minder; "Bu kültürü yaşatılması çok çok önemli. Şerevat Pekmez gününü kutlamaya vesile olduğu için, Yunus muhtarımıza teşekkür ederim. Bu noktada Sakarya Üniversitesi rektör yardımcısı Temel Gürdal beyefendiye havale ediyorum, sorumluluğu kendisine bırakıyorum. Bundan sonrası kendisine ait. Yöresel kültürün yaşatılmasına üniversitemiz, valilik olabilir, teşvik edilmesi gerekir. Kesinlikle sahip çıkarak daha da eğlenceli hale getirerek festival tadında, daha da ileriye taşıyarak dikkat çekmek gerekiyor. İlk olması münasebetiyle başarılı bir şekilde program gerçekleşmiş, amaca ulaşılmıştır. Bu kültürün yaşanması noktasında ve ileriye taşınmasını da sizlere emanet ediyorum. Yunus Muhtarımıza da yaşattığı kültür için plaket verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Tüm Sakarya ve Karadenizimize, ülkemize selam olsun” şeklinde konuştu.

ÇİÇEKLİ “Yunus Muhtar daha fazlasını hak ediyor”

Sakarya Vali Yardımcısı Mehmet Fatih Çiçekli'de Sakarya'yı temsilen aldığı sözlerini teşekkürle başladı. Çiçekli ' Cumhurbaşkanımızın başdanışmanı Ahmet Minder başkanım Dünya Şerevat günü münasebetiyle, Yunus muhtarım bir ödülü hak ettiği muhakkak ama eksik kalır. Aynı zamanda 15 Temmuz kahramanı olduğundan dolayı, cumhurbaşkanlığı tarafından daha özel bir statüye çıkartılması, değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Sakarya’mızın hizmetkârı Yunus muhtar daha fazlasını hak ediyor. Böyle kültürlerin de yaşatılması noktasında valilik olarak üzerimize düşeni seve seve yapmaya da hazırız' dedi.