Bismillahirramanirrahim

Bütün hamtlar ve övgüler Allahu Teâlâ’ya mahsustur. Kâinat’ın zerresi adedince, Salât ve selam bütün insanlığın Efendisi, Hz. Muhammed (s.a.v.) ‘e âline ve ashabına olsun.

Allahumme salli ala Muhammed’in ve ala ali Muhammed”

Değerli okurlarım! Umre: kelimesi, “ziyaret etmek” anlamına gelir. Dini bir terim olarak ise Umre; “Belirli bir zamana bağlı olmaksızın ihrama girerek Kâbe’yi tavaf etmek, Safa ile Merve arasında Sa’y yapmak ve tıraş olup ihramdan çıkmak suretiyle yerine getirilen ibadettir.

Umrenin hükmü: Hanif’i ve Maliki Mezhebinde, ömründe bir defa Umre yapmak Müekked sünnet, Şafii ve Hanbelî Mezheplerinde farzdır. Umre’nin farzları ikidir: 1-İhrama girmek, 2-Tavaf yapmak, Umrenin vacipleri ikidir1- Sa’y yapmak. 2-Tıraş olmak.

Kutsal beldede her anı dolu dolu yaşayınız. Kur’an-ı kerim okuyunuz, kaza namazı kılınız, tövbe ve istiğfar ediniz. Güzeller güzeli (s.a.v.) çokça salat ve selam getiriniz, mübarek beldelerde geçen zaman dilimini en güzel şekilde değerlendiriniz..

Unutmayınız ki, geride bıraktığınız hiçbir saniye bir daha geri gelmeyecektir. Kalbinizin her vuruşu mazide kalan bir vuruştur. Hayat adımlarınızı iyi atın, ayak bastığınız yerleri iyi hesap edin.

Yarın kiminle hasredilmek istiyorsanız, onların safında olun. Nasıl hasredilmek istiyorsanız öyle yaşayın. Ne biçmek istiyorsanız onu ekin.

Hava alanında ihrama girilir, İki rekât ihram namazı kılınır, umre için niyet edilir.”Allahı’m umre yapmak istiyorum. Bunu bana kolay kıl ve benden kabul eyle” telbiye söylenir. Lebbeyk Allahümme Lebbeyk, Lebbeyke laşerikeleke lebbeyk, innel hamde venniğmeteleke velmülk laşerikelek. İhram yasakları başlar.

İhramlı bir şekilde uçağa binilir, Cidde havalimanında inilir, otobüsle Mekke’i Mükerreme’yegidilir, otellere yerleştikten sonra,
tekbir, tehlil salâvat-ı şerife getirerek kemali edeple Harem-i şerife girilir.

Kâbe’ye yaklaşılarak, tavafı yapmak için  “Hacerül-Esvedin” karşısına gelinirAllah'ım Umremin tavafını yapmak istiyorum. Bunu bana kolaylaştır ve benden kabul et” diye niyet edilir.

Elleri yukarı kaldırarak  “Bismillahi Allahu Ekber” diyerek ellerin içi öpülerek, tavafa başlanır. Erkekler ihram elbisesinin üst parçasını sağ omuzlarını açıkta bırakacak şekilde örtünürler.. Tavaf namazı omuzlar örtülü olarak kılınır. Hacda ve umrelerde kalabalık sebebiyle öpme ve dokunma mümkün olmadığından Hacerül- Esvet karşıdan selamlanır..

Şavtın her dönüşünde Haceri esved-i selamlama sünnettir. Eller Yukarı kaldırılır hacerul Esvet selamlanır ve elin içyüzleri öpülür.

Bismillahi Allahuekber” denilir. Yedi dönüşten ibaret olan tavafın her bir dönüşüne (şavt) denir. Tavaf  yedi şavttır. Her şavt, Hacerül- Esved’de başlar ve Hacerül-Esved’de biter. Hacerul Esvedten bir önceki köşeye rukniyemani denir. Bu köşede selamlanır.

Umre tavafında erkek umreciler sağ omuzları açık da olduğu halde kısa ve çalımlı adımlar atarak koşar gibi dönüş yaparlar buna “remel denir” ve sünnettir.

Hanımlar remel yapmazlar. İzdiba ve remel yalnızca umre tavafı gibi ardından S’ay yapılacak tavaflarda yapılır.

Tavaf sırasında kitapçığımızda sunulan dualar yapılabileceği gibi, içimizden geldiği gibide dua edilebilir. İsteyen tavaf sırasında Kur'an-ı Kerim okuyup değişik zikirler de yapabilir.

Bu makam gözyaşı dökme, yeri, içini şerh etme yeri, tavaf sırasında, her atılan adıma 10-sevap, dilimizle yaptığımız zikirlere, sevap, gözlerimizle Kâbe-i izlememizde ayrı sevap yazılıyor.

Ancak rüknü yemani ile “hacerül- Esvet” köşeleri arasında Rabbena Atina Rabbeneğfirli dualarının okunması onun sünnetini izlemek olur.

Tavaf bitince Makam-ı İbrahim'in bir diğer ifadeyle Mescid-i Haram'ın namaz kılınabilecek uygun bir yerinde tavaf namazına niyet edilerek aynen ihram namazı gibi iki rekât tavaf namazı kılınır.

Bu namaz vaciptir. Ardından dua edilir. Tavaf namazı ve duasından sonra kana kana zemzem içilir bir miktar da başa serpilebilir.

Arkasından say yapmak için sefa tepesine gidilir.. Say  “43o’' m. uzunluğundaki safa ve Merve tepeleri arasında yapılır.

Safa'dan Merve'ye dört gidiş, Merve'den Safa'ya üç gelişten ibaret olan ”say safa tepesinde başlar.” Vacip olan Sa'ye umre Sa’yı diye niyet edilerek başlanır.

Say yapılırken yeşil ışıklı işaretler arasında kısa adımlarla ve çalımlı tavırlarla koşarcasına yürünür. Buna” Hervele” denir ve sünnettir. Erkekler yaparlar.

Sa'yin gidiş ve gelişlerinde sunduğumuz müşterek zikirlerin okunması sünnettir. Sunulan duaların veya benzerlerinin yapılması ise sa'yin bereketlerini arttırır.

Say yaparken Kur'an-ı Kerim okunabildiği gibi herkes içinden geldiği gibi istediği dilde dua ve değişik zikirlerde yapılabilir.

Asıl olan ibadetlerde ihlâs ve samimiyettir.  Sa'yin Merve tepesinde bitirilmesinden sonra dua edilir.

Orada veya ikamet mahallinde erkekler daha faziletli olduğu için saçlarını dipten keserek veya uçlarından bir miktar kısaltarak umre'lerini tamamlamış olurlar.

Kadınlarda saçlarının ucundan bir miktar keserler ömür boyu bu saçları hatıra olarak saklarlar. Saçların kesilmesiyle birlikte ihram yasakları sona ermiş, böylece umre vazifesi de tamamlanmış olur.

Bir gün bu kutlu beldeyi ziyaret meyi Rabbim nasip ederse, O Nebiler serverine (s.a.v.) kucak açan, vefatından sonra da peygamberimizi ve binlerce Sahabe’yi ebediyen bağrına basan, her sokağında bir sahabenin selamını duyacakmış gibi o hava ve heyecan içerisinde olmaya çalışalım.

Kutsal beldede kaldığımız zaman dilimini çok iyi değerlendirelim.

Rabbim en kısa zamanda kutsal toprakları ziyaret etmeyi ve ravzaya yüz sürmeyi nasip eylesin…

Allahumme salli alaMuhammed’in ve ala ali Muhammed