Başkanlık Yeni Bir Kurumsallaşma İddiasıdır

Başkanlık Sistemi, 1982 Anayasasının ön görmüş olduğu siyaset ve devlet kopukluğunu giderecek, yeni bir denetim mekanizması getirecektir” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen Şubat Kültür Sanat Etkinlikleri kapsamında ‘Türk Siyasetinde Güncel Meseleler; Başkanlık Sistemi’ konulu konferans gerçekleştirildi. AKM’de düzenlenen programa İl Müftüsü İlyas Serenli, Baro eski Başkanı Recep Hacıeyüpoğlu, AK Parti Serdivan İlçe Başkanı Osman Çelik, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı İbrahim Aktürk, Zabıta Dairesi Başkanı Yusuf Türkan ve vatandaşlar katıldı. Programa konuşmacı olarak katılan Gazeteci-Yazar Ali Bayramoğlu, Türk siyasetinin güncel meselesi Başkanlık Sistemini ayrıntıları ile ele aldı.

Başkanlık ve Parlamenter Sistem
Cumhurbaşkanın doğrudan halk tarafından seçilmesi ile Türkiye’de yeni bir dönemin başladığını belirten Bayramoğlu, “Bu şekil Parlamenter sistemin doğasını uygun bir sistem değildir. Çünkü Başkanlık Sistemi ile Parlamenter Sistemi ayıran özellikler vardır. Parlamenter Sistemde, yürütme ve yasama aynı seçimden çıkar. Meşruiyet kaynağı tek seçimdir. Başkanlık Sisteminde ise yasama ve yürütme organının seçilmesi için iki ayrı seçim yapılır. Başkanlık seçimi ve meclis seçimi olarak iki meşruiyet söz konusudur” diye konuştu.

Büyük Değişim 
Türkiye’nin 2002 yılında başlamakla beraber büyük bir değişim yaşadığının da altını çizen Ali Bayramoğlu, “Siyasi iktidar halktan aldığı destek ve sürekli artan oy oranı ile birlikte yeni sistem kurmaya karar verdi.  Yeni sistemler, yeni kurumlar üzerine inşa edilebilir. Bunun en önemli unsurlardan biri olan Başkanlık Sistemi, esasında yeni bir kurumsallaşma iddiasıdır. Başkanlık Sistemi, 1982 Anayasasının ön görmüş olduğu siyaset ve devlet kopukluğunu giderecek, yeni bir denetim mekanizması getirecektir” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanın Siyasi Statüsü
Bayramoğlu konuşmasını şu şekilde sürdürdü; “Anayasaya baktığımızda Sayın Cumhurbaşkanın taleplerini karşılayacak bir anayasa yok. Mesela MİT meselesinde, Merkez Bankası meselesinde Cumhurbaşkanı konuşuyor ama yetki konusunda tam anlamıyla etkileyici bir faktör olamıyor.  Bugün Türkiye’nin en önemli sorunlarından bir tanesi Sayın Cumhurbaşkanının siyasi statüsüdür. Cumhurbaşkanı sadece Cumhurbaşkanı değildir. Siyasi bir liderdir, siyasi lider olmak istemektedir. Bunun içinde ya anayasal değişikliğe gidilecek ya da yeni bir sistem inşa edilecektir” dedi. Programın sonunda Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Aktürk, Yazar Bayramoğlu’na teşekkür ederek, günün anısına hediye takdim etti.