SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi Prof. Dr. Fuat Sezgin Salonunda İlimizdeki yabancılarla Türk vatandaşlarının karşılıklı uyumu için gerçekleştirilen etkinliğe Vali Ahmet Hamdi Nayir ile eşi Hanımefendi Münevver Nayir’in yanı sıra; Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu, daire müdürleri ve öğrenciler katıldı.

“Yöresel Kıyafetleri de Giydi”

Program öncesi gastronomi buluşması çerçevesinde yabancıların mutfağından çıkan ürünlerin ikram edildiği stantları eşi Hanımefendi Münevver Nayir ile birlikte gezen Vali Ahmet Hamdi Nayir, ayrıca kültürel tanıtımları dinleyerek yöresel kıyafetler de giydi.

“Sakarya Ender Şehirlerden Birisi”

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını gerçekleştiren İl Göç İdaresi Müdürü Hülya Korkut, Anadolu coğrafyasının yüzyıllardır göç ordusu ile karşı karşıya kaldığını ve bu göçlerin medeniyetimize bir renk daha kattığını, farklılıkları zenginlik olarak gören İlimizin de her renkten insana gönlünü açan ender şehirlerden birisi olduğunu, Sakarya’mızın gönül coğrafyamızdan birçok milletti bağrına basarak bir nevi göçmen şehri durumunda bulunduğunu, 90’a yakın farklı uyruktan kardeşimizin huzur ve sükûnet içerisinde yaşamakta olduğunu, kendilerine her konuda destek veren Sayın Valimize, bu programın gerçekleşmesinde büyük emeği olan öğrencilere ve ev sahipliğinden dolayı SAÜ yetkililerine teşekkür etti.

“Dünya Bu Problemi Çözmek Zorunda”

Dünyanın önemli sorunlarından birisi olan göçün günümüzde daha da yoğunlaştığına dikkat çeken Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Dünyamız her geçen gün sayısı artan bir göç dalgası ile karşı karşıya kalıyor. Net rakamlar olmasa da bugün için 250 milyon civarında yerinden-yurdundan ayrılmış, başka yerlerde yaşamak durumunda kalmış insan varlığından söz ediyoruz, 2045 yılına kadar bu rakamın 450 milyonu bulacağı yönünde öngörüler var. Kimi gönüllü olarak, kimi de zorunlu olarak doğup büyüdüğü toprakların dışında yaşamaya çalışıyor. Dünya devletleri bu durumu iyi bir şekilde yönetip idare etmek zorundadır. Bu problemlerin çözümü için çaba gösterip göçe tabi olan kişileri de bulundukları yerde insanca yaşatacak şartları oluşturmak zorundadır.

“Bizler Merhamet Medeniyetini Kurduk”

Orta Asya’dan başlayıp bugüne gelene kadar 2 bin-3 bin yıllık bir geçmişe sahip olduğumuzu biliyoruz, Anadolu coğrafyasındaki bu binlerce yıllık tarih içerisinde çeşitli medeniyetler kurduk, ancak hepsinin ortak tanımlamasını ‘Merhamet Medeniyeti’ olarak adlandırıyoruz. Belki başkaları bir tarım medeniyetini oluşturmuşlardır, belki başkaları bir sanayi medeniyetini oluşturmuşlardır, var oldukları yerlerin imarıyla ilgili, inşası ile ilgili olarak kendilerini dünyaya kabul ettirmişlerdir, ancak bizim medeniyetimiz bir merhamet medeniyeti olarak dünyada eşi benzeri olmayan örnekleri göstermiştir. Anadolu coğrafyası sığınılacak en önemli liman, en güvenli toprak parçası olarak öne çıkmıştır. Sahip olduğumuz bu merhamet medeniyeti konusunda, kendimizi bir başka ülkeyle değil, neredeyse dünyanın tamamıyla kıyaslayacak ve örnek olacak şekilde sergilemişiz, bununla da övünüyoruz.

“Öğrencilerimiz de Kültürümüzü Benimsemiş”

Sakarya göçlere tabi olmuş, değişik coğrafyalardan insan barındırmaya alışkın örnek bir şehirdir, bununla birlikte üniversitelerimiz de öğrencilerimize her zaman kucak açmış, onları kendi evinde kalırcasına ağırlamaktadır. İlimizde 107 ülkeden yaklaşık 3 bin 500 civarında öğrencimiz olduğunu söylediler. Öğrenci kardeşlerimizin ülkemizin vatandaşına yakışır bir tarzda konuşmaları, bizim deyimlerimizi, atasözlerimizi kullanmaları da burada gerçekten mutlu ve huzurlu olduklarını, bizleri de benimsediklerini göstermektedir. Mutlaka ailenize, geldiğiniz topraklara özleminiz vardır, ancak iyi bir ev sahipliği yaptığımızda, sizleri kendi evinizde barınıyormuş gibi, kendi memleketinizde yaşıyormuş gibi hissettirmenin mümkün olduğuna da inanıyoruz.

“Göç İdare Genel Müdürlüğü Önemli Bir Teşkilat”

Devletimiz 2013 yılında Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununu çıkartarak yeni bir yapı oluşturdu, bu konuyu çok önemsediğini göstererek Ankara’da Göç İdaresi Genel Müdürlüğünü oluşturup 81 İlimize de İl Müdürlüğü kurarak gelen bütün yabancıların dertlerini çözmeye, problemlerini halletmeye gayret gösteriyor, uyumu sağlayacak çalışmalar yapıyor. Bugün burada gerçekleştirdiğimiz kültürler buluşması etkinliği de bunun en güzel örneklerinden birisidir.

“Birleşmiş Milletlerden Daha Güzel Bir Uyum Var”

Bu salona baktığımızda her coğrafyadan gelen ve yaşadığı yeri de seven insanlarla dolu bir Birleşmiş Milletleri görüyoruz, hatta Birleşmiş Milletlerden daha güzel bir uyum sergileyip dünyaya yine örnek olduğumuzu söyleyebiliriz, Sakarya’mıza yakışan da budur. Bizler bu topraklar üzerinde misafir ya da ev sahibi olsun, herkesi eşit tutup, herkesin rahatı ve huzuru için çalışıyoruz, bu program da buna hizmet etmiş oluyor. Her yıl 18 Aralık'ta kutlanan BM Uluslararası Göçmenler Günü öncesi sizlerle bir araya gelmek istedik. Emeği geçenleri kutlarken programı kıymetli hale getiren katılımcılara da teşekkür ediyorum” dedi.
“Kültürlerden Örnekler Sergilendi”

Azerbaycan, Yemen ve Afganistan topluluklarının şiir okuyup yöresel danslarını sergilemesiyle başlayan gösterilerde, Suriyeli öğrenciler Kılıç Kalkan oyunuyla, Endonezya ve Kafkas kökenliler de dansları ile büyük beğeni topladılar.

Ahıska, Irak ve Mısırlı öğrencilerin şiirlerle, Kırgızistan ve Somalili öğrencilerin de danslarıyla renk kattığı programda; Irak, Mısır, Filistin, Suriye, Yemen, Balkan kökenli öğrenciler şiir ve koro gösterileri, İl Milli Eğitim Müdürlüğünü temsilen yabancı uyruklu öğrenciler de koro halinde sundukları müzik ziyafetiyle kendi kültürlerinden renkli örnekler sundular.