“İsmail Cerrahoğlu tefsir alanında Türkiye’de çığır açmıştır”

Büyükşehir Belediyesi Aralık Kültür Sanat Etkinlikleri kapsamında “Tefsire Adanmış Bir Ömür: Prof. Dr. İsmail Cerrahoğlu” konulu panel ile devam etti. Prof. Dr. Muhammed Aydın, “Türkiye’de akademik sahada tefsir usulüyle alakalı ilk kaynakları bize sunan İsmail Cerrahoğlu hocamız olmuştur. Tefsir konusunda Türkiye’de çığır açmıştır” derken; Prof. Dr. Ahmet Nedim Serinsu, “Prof. Dr. İsmail Cerrahoğlu ilahiyat ve tefsir alanına kendine özgü yenilikler getiren tefsir kürsüsünün kurucusudur” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Aralık Kültür Sanat Etkinlikleri “Tefsire Adanmış Bir Ömür: İsmail Cerrahoğlu” konulu panel ile devam etti. Onur Konuğu olarak İsmail Cerrahoğlu’nun yer aldığı programa SAÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. Furkan Beşel, Hendek Belediye Başkanı Turgut Babaoğlu, SAÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı. SAÜ İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen panelin ardından İsmail Cerrahoğlu’nun kaleme aldığı kitap hediye edildi.

Büyükşehir’den vefa örneği
Prof. Dr. Ahmet Bostancı, “Öncelikle Büyükşehir Belediyesi’ne böylesine önemli bir ismi bizlerle buluşturduğu için teşekkür ederim. Sakaryalı olan değerli hocamızı anmak Sakarya Üniversitesi’ne yakışırdı. Biz bugün hocamıza gösterilen vefa örneğine Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştirdiği programla şahit oluyoruz. Salonumuzun İsmail Cerrahoğlu için dolmuş olması çok şükür beni gelecek için umutlandırdı. Gençlerimizin kıymetli fikirlere sahip hocalarımızı unutmaması, onların fikirleri ışığında yürümeleri bizleri sevindiriyor” derken,  Prof. Dr. Fatih Savaşan, “İsmail Cerrahoğlu Sakarya’da doğmuş ve çok değerli üniversitelerde görev yapmış kıymetli bir büyüğümüzdür. Böyle değerli hocalarımızı gençlerle buluşturmaktan mutluluk duyuyoruz. Büyükşehir Belediyesi yıllardır düzenlediği değerli etkinlikleri bu sene de devam ettiriyor. Öğrencilerimiz ve gençlerimiz için bu programlar çok büyük önem taşıyor” dedi.

Eğitime ve eğitmeye adanmış bir ömür

İsmail Cerrahoğlu’nun hem kızı hem öğrencisi olan Dr. Öğretim Üyesi Hatice Teber, “Değerli bir insanı hayattayken sevmek ve ona hayattayken değer vermek onu akıllarda, gönüllerde daha uzun yaşamasını sağlayan bu vefa toplantısını düzenleyen herkese babam, kendim ve ailem adına teşekkür ediyorum. Aynı zamanda babamın en büyük destekçisi olan rahmetli annemin sabrını da anmadan geçemem. Babam aynı zamanda öğrencilerini evlatları gibi torunları gibi severdi. Onları hiç unutmaz ve ne zaman bir öğrencisi mektup gönderse hemen cevap yazar gönderirdi. Emekli olduğu zamanlarda her zaman üniversiteyi unutamadığını belirtir, hep ayaklarım geri geri üniversiteye gidiyor derdi. O Ankara Üniversitesi’nin çok kıymetli çınarlarından biriydi” ifadelerinde bulundu.

47 yıllık serüven

Liseden mezun olduktan sonra İsmail Cerrahoğlu’nun öğrencisi olma şansını yakaladığını ifade eden Prof. Dr. Sadık Kılıç, “İsmail hocam benim manevi babamdır. Hocamla serüvenim 1972 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ne girmemle başladı. Erzurum’a gidene kadar kendisinden hem talebesi olarak hem de ışığından faydalanmak isteyen bir kelebek misali tam anlamıyla yararlandım. Hocamın her vesileyle liseden gelen bir öğrenciyi nasıl motive ederim diye düşünerek söylediği metinler bugün bile bana yol gösterici oldu. Söylediği her söz, verdiği her ders benim yolumu aydınlattı. Bir şelale gibi sürüklendim hocamın arkasından” dedi.

İsmail Cerrahoğlu’nun öğrencisi olmanın verdiği gurur

Prof. Dr. Kılıç “Fakülteyi bitirdikten sonra tayinim Ağrı’ya çıktı ve hocam o dönemlerde Erzurum’da görev yapıyordu. Bende o zamanlar hocama uğrama fırsatı yakaladım. Ve hayatım hocama uğradıktan sonra iyice değişti. Hocam bana her zaman rehber oldu. 1978 yılında asistan olarak girdiğim Erzurum’dan 38 yıl sonra ayrıldım. Hocam bana ilk asistan olduğumda burada çalışabilecek misin diye sorduğunda ben çalışacağım dedim. 38 yıl boyunca ben bu sözü tutmak için çalıştım. İsmi bende minnet duygusuyla beraber bir güç yaratmaya devam ediyor. Hocamız pek çok talebe yetiştirdi ve kendisinden sonra gelen nesle örnek olarak bir tohum attı. Bu program vesilesiyle İsmail hocama sağlık dolu, kolay, güzel ömürler diler hakkını helal etmesini isterim. Her zaman İsmail Cerrahoğlu’nun talebesi olduğum gerçeğini gururla dile getireceğim” diyerek sözlerine son verdi.

Tefsir konusunda Türkiye’de öncü

Prof. Dr. Muhammed Aydın, “Türkiye’de akademik sahada tefsir usulüyle alakalı ilk kaynakları bize sunan İsmail Cerrahoğlu hocamız olmuştur. Tefsir konusunda Türkiye’de çığır açmıştır. Kendisiyle tanışmış olmak, fikirlerinden istifade edebilmek bizler için büyük bir şanstır. Allah hocamıza sağlık ve afiyet versin. Öğrencilerine uzun ömürler nasip etsin. Onun birikimlerinden herkes faydalanabilsin” dedi.

Ahlak abidesi bir beyefendi

2. oturumda konuşan Prof. Dr. Halis Albayrak, “İsmail hoca tefsir konusunda zemini çok iyi tespit etmiş ve bu konuda çok büyük katkıları olan bir hocamızdır. Bugün hocamızın açtığı yolu çok iyi yürütemediğimizin maalesef farkındayım. Bugün tefsir kulvar değiştirmiştir. Bu değişikliği bir şekilde yoluna oturtmak için yeni neslimiz mücadele edecektir. Ben ahlakımın nerdeyse bütününü hocamın beyefendiliğinden aldım. Onun bize verdiği ahlakı biz bizden sonraki nesillere aktarmakla mükellefiz. İsmail Cerrahoğlu insan olarak gerçekten örnek alınacak rol model” ifadelerinde bulundu.

Hayattayken kıymetini bilmeli

Prof. Dr. Ahmet Nedim Serinsu,  “Bir âlimi hayattayken sevme fırsatını bize verdikleri için Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ediyorum. Birbirimizi hayattayken sevmeli bir araya gelerek sevgiyle birlikte güçlenmeliyiz. Sevgili hocamız methedilmeyi sevmez ve bundan hoşlanmaz. Zaten yüce insanların methedilmeye ihtiyacı yoktur. Her insan hayata belli kabiliyetlerle gelir ve o kabiliyetler geliştirilmek ister. Bir ilim insanının kıymetini hayattayken bilmek çok nadir görülen bir olay. Fakat gençlerimizin bugün hocamıza gösterdiği sevgi iyi bir gelecek için bana umut veriyor. İnsan kıymeti bilmek milletin şahsiyetini aydınlatır ve bizi bize gösterir. Hocamız bizi nitelikli olarak yetiştirdi. Bugün hala ilim irfan sahibi insanların birçoğu hocamızın öğrencisidir. İsmail Cerrahoğlu ilahiyat ve tefsir alanına kendine özgü yenilikler getiren tefsir kürsüsünün kurucusudur ve her zaman derslerini büyük sabırla öğrencilere anlatırdı” sözlerine yer verdi.

Öğrendiğimiz bilgiler yeni nesille daima devam edecek

İnsanın kıymetinin yaşarken bilinmesi gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. İsmail Çalışkan,  “Burada tefsir ilminin Türkiye’deki serüvenini hocamız üzerinden konuşuyoruz. Tefsir İsmail Cerrahoğlu ile İsmail Cerrahoğlu ise tefsir ile eşleşmiştir. İlk fakülteye girdiğim zamandan bu yana hocamızın bütün eğitim süreçlerimde imzası var. Tefsir ilminin gelecek kuşaklara taşınması ve daha iyi hale gelmesi için her zaman hocamızdan öğrendiklerimizle çalışacağız. İsmail hoca adeta tefsir çınarıdır ve bu çınarın dalları dünyayı sarmıştır. Hocamızın yetiştirdiği insanlar, yazdığı eserler eminim ahirette ve bu dünyada ona ödül olacaktır. Bugün olduğu gibi insanı yaşarken kıymetlendirelim yaşarken kıymetini bilelim” dedi.