Şu ana kadar resmi devlet okulunda ilk ve tek Abazaca sınıfının açıldığı Hendek'te bu etkinliğin yapılması ayrı bir önem taşımıştır.

Açılış konuşmasını yapan Hendek Kafkas Kültür Derneği başkanı Atrışba Kamil “ Abazacanın resmi olarak öğretildiği bir sınıf açarak ilke imza atmaktan büyük memnunluk duyduklarını; başta çocuklarını anadil öğrenmeye teşvik eden ailelerine, anadil öğretmenimiz İrfan Okuyucu'ya, Abazaca eğitimi müfredatını Milli Eğitim Bakanlığı'na kabul ettirerek bize materyal desteği sağlayan Kaffed'e teşekkür ediyorum” dedi.

Kaffed Genel Başkanı Yaşar Aslankaya'da yaptığı konuşmada “bir ilki gerçekleştiren Hendek Kafkas Kültür Derneğine, anadil öğretmenlerine, ailelere ve emeği geçen herkese teşekkür ettiğini” söyledi. Abhazya'nın Türkiye tam yetkili temsilcisi İnar Gitsba ise Abhazca yaptığı konuşmada “anadilin önemini, unutulmaması için üzerimizi düşen görevleri ve yaşatılması için yapılmas gerekenleri “anlattı Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim görevlisi Dr. Setenay Nil Doğan Anadil konusunda bir sattlik bir sunum yaptı.

Genel olarak Dünya'da ki dillerin durumunu analiz eden Nil Doğan; Adıgece ve Abazacanın durumu ile ilgili somut tespitler ortaya koydu. Dr. Setenay Nil Doğan'ın sunumu katılımcılarca ilgi ile izlendi. Abhazya savaşına katılan Adıge savaşcılarının söylediği ve Eric Mikaa'nın hem Adigece hem de Abaza'ca seslendirdiği “Adıge Nısa” şarkısı görüntüler eşliğinde dinlettirildi. Şarkının peş peşe söylenen Adıgece ve Abazaca versiyonuna izleyicilerde eşlik ettiler. ”Son Sesler” belgeselinin de gösterildiği program Azar Grubunun her zaman olduğu gibi tempolu ve coşkulu mahalli dans gösterisi düzenlendi.

İçerisinde büyük ders taşıyan anadilin önemini anlatan ubıhçanın son temsilcisi tevfik esençi anlatan son sesler belgeseli yayınlandı.

Türkiyede bir ilk olan beylice orta okulu abazaca seçmeli ders sınıfına katılan çocuklar anadillerinde konuşma yaparak abhazca mitolojidede yer alan yağmur duasını sembolik olarak gerçekleştirmeleri seyirci ve ailelerinden büyük alkış aldı. Çocukların gösterileri şiir ve şarkılar söyledi.

Toplumumuzun unutulmaya yüz tutmuş değerlerini yaşatmaya çalışan abhaz büyüklerinden oluşan azar grubunun sahne alması ve mahalli abhaz oyunları ile gece sona erdi.