Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla

 

İSLAM’DA ÖRTÜNMENİN ŞARTLARI

Bütün hamtlar ve övgüler Allahu Teâlâ’ya mahsustur. Kâinat’ın zerresi adedince, Salât ve selam bütün insanlığın Efendisi, Hz. Muhammed (s.a.v.) ‘e âline ve ashabına olsun.

Allahumme salli alaMuhammed’in ve ala ali Muhammed”

Değerli okurlarım! İslamiyet öncesinde hiçbir değeri olmayan kadına, layık olduğu yeri bu güzel din kazandırmıştır. Kadın: Müslümanlık sayesinde en mümtaz varlık haline gelmiştir. Bilhassa analık vasfı ile büyük bir saygıya layık olan kadının ayağının altına cennet serilmiştir. Güzeller güzeli (s.a.v.) bunu şu şekilde ifade buyurur.”Cennet, anaların ayakları altındadır.”(Hadisi şerif.)

Kadınların ayrı bir değeri, özel bir yerinin olduğu İslam nizamında her türlü hak ve hukuka sahip bulunduğu görülmektedir. İslam Dini, kadını nefsiyle baş başa bırakmamış, onu günaha götürecek yolları tıkamıştır. Açık gezmenin haram bakışlar vasıtasıyla kötü sonuçlara ulaştıracağından İslam örtünmeyi emretmiştir. Örtünmedeki amaç korunmaktır. Daha doğrusu karşı cinsin korunmasına yardımcı olmaktır. Örtünmek: İki cinsin (kadın ve erkeğin) birbirine karşı gayrimeşru eğilimin yaygınlaşmasını ve kadınların erkekleri tahrik etmesinin önüne geçmenin adıdır.

Kadını dünyadaki tehlikelerden ancak örtü ve hayâ zırhı koruyabilir. Nasıl ki açık bir bal peteğine her türlü sinek ve böcek üşüşüyor ve kapalı tutulan bal hiçbir böcek yanaşmıyorsa, kadının nazik ve tatlı dünyası da ancak örtüsü içinde muhafaza edilebilir. Giyinme, fıtrı ve doğal bir olgudur.”Tabiatta hiçbir nimet çırılçıplak ve elbisesiz değildir.” En değerli meyveler, iki üç kat elbise ve ambalaj içerisinde sunulmuştur. Demek ki değerli olan daha çok saklanmakta ve daha çok örtülmektedir. Kömür kapının önüne bırakılır, ama elmas evin en gizli köşesinde saklanır. Çünkü örtü, kadının değerinin göstergesidir. Cilbab, Kur’an mektebinin nurlu kavramlarından biridir. Kur’an-ı Kerim’de mü’min kadınların örtüsü cilbab olarak geçmektedir.

“Ey Peygamber! Zevcelerine, kızlarına ve mü’minlerin kadınlarına söyle (ihtiyaçları için dışarıya çıktıkları zaman.) cilbablarını üzerlerine örtsünler. İşte böyle giyinmeleri, tanınıp da eziyet edilmemelerine daha elverişlidir. Allah gafurdur, rahimdir.”(Ahzap suresi. 59) İnsanlar için her çağda ve her mekânda gerçek kurtuluş İslamdır. İslam, zalimlerin zulmüne son verip mazlumları hürriyete kavuşturan tek nizamdır. Kadın için her çağda ve mekânda kurtuluş ve hürriyet İslamdadır. İslam’dan başka kadının hakkını savunan tek bir sistem yoktur. Aksine islamın dışındaki bütün sistemler, kadını esir edip toplumun ortak malı yapmak isterler.

“Kadın birçok bakımdan değer üstü değerdir. Saklanması gereken kutsal bir mücevherdir.

İslam’da örtünmenin şartları.

1-Örtü bütün vücudu örtmelidirAllahu Teala “Dış elbiselerinden üstlerine giymelerini söyle” Buyurmuştur. Cilbab, bütün vücudu örten bir elbise, bir örtüdür. “İdna”elbiseyi, örtüyü aşağı doğru salıvermektir. Buna göre şer’i örtünme, vücudun tamamını örtmektir.

2-Örtü, alttaki elbiseyi gösterecek kadar ince olmamalıdır. Hicaptan maksat gizlenmektir. İnce örtü, alttaki elbisenin görünmesini önleyemez. Bakışlara da mani olamaz. Hz. aişe (r.anha.( nın “Kardeşi Esma (r.a.anha) nın ince bir elbise olduğu halde Efendimiz (s.a.v.) in yanına gelince Rasülullah (s.a.v.) ondan yüzünü çevirdi” Buyurmuştur.

3-Örtünün, kendisi bir ziynet olmamalı ve cazip renkli kumaşlar kullanılmamalıdır. Allahu Teala “ziynetlerini açmasınlar. Bunlardan görünen kısmı müstesna”Buyurmuştur.     Ayetteki” görünen kısım” dan maksat,kasıtsız olarak görünen kısımdır.Eğer üstten örtülecek örtünün kendisi ziynet sayılabilecek renk ve görünüşte olursa ona hicap denilemez.Böyle bir örtüyle örtünmek caiz değildir. Örtünmekten maksat ziynetlerin yabancılar tarafından görülmesini önlemektir.

4-Örtü, vücut hatlarını belli edecek ve fitneye sebep olacak kadar dar olmamalıdır. Fahri Kâinat efendimiz (s.a.v.) “iki sınıf insan vardır ki, onlar cehennem ehlidirler. Sığırların kuyruğuna benzer sopalarla halkı dövenler ve vücut hatlarını tamamen belli edecek elbise giyen kadınlar ki, bunlar bu elbiselerle erkeklerin kalplerini çelmek için kırıtarak yürürler. Saçlarını da deve hörgüçlerine benzetirler. Onlar cennete giremeyecekleri gibi çok uzaklardan duyulabilen cennet kokusunu bile duyamazlar” Buyurmuştur. ( Müslim  /  hadisi şerif )

5-Örtüden, güzel koku gelmemelidir. Çünkü güzel koku erkeleri iğfal eder. Fahri Kâinat efendimiz (s.a.v.) “Harama bakan göz zanidir. Güzel koku sürünerek erkeklerin arasına çıkan kadın da” Buyurmuştur. Musab bin Yasar’dan şöyle rivayet edilmiştir. Güzel koku sürünmüş bir kadın geçiyordu. Ebu hureyre (r.a.) ona “Ey cabbarın annesi nereye gidiyorsun?” dedi. Kadın. ”mescide” cevabını verdi. Ebu hureyre “sen koku sürdün mü? Diye sordu. Kadın “evet " dedi. O zaman Ebu Hureyre (r.a.) “Evine dön. Koku gidinceye kadar yıkan. Ben Efendimiz (s.a.v.):Allahu Teala süründüğü kokuyu etrafta saçan bir kadının namazını, dönüp yıkanıncaya kadar kabul etmez.”dediğini işittim” (Terhip-Hadisi şerif.)

6-Kadın; ne erkek elbisesi giymeli ne de giydiği elbise erkek elbisesine benzemelidir. “Ebu Hureyre (r.a.) Efendimiz (s.a.v.) kadın elbisesi giyen erkekle, erkek elbisesi giyen kadını lanetlemiştir” demiştir.. (Ebu Davud.) Diğer bir Hadsi şerifte “Allah Rasülü(s.a.v.) Allah’u Teala kendilerini kadınlara benzeten erkeklerle erkelere benzeten kadınlara lanet etmiştir.” Buyurmuştur.(Buhari)

Allahu Teala’nın istediği gibi örtünmüş bir hanıma sahip olmak, aklı başındaki bir erkek için yeryüzünün en büyük mutluluğudur. Mevla Teala tarafından korunması emredilen yerlerini titizlikle koruyan, sadece ve sadece kocasına ayıran eşe sahip olmak ne güzel bir ayrıcalıktır. Ne güzel bir güvencedir. Böylesi bir hanım erkeğin en güçlü kalesidir!

Bir erkek için, yuvasında Mevla Teala’nın değerlerini koruyan böyle bir bayanın bulunması, çocuklarını böyle bir anneye emanet etmesi hangi pahayla ölçülebilir? Ve kendi soyunun böyle asil bir hanım tarafından sürdürülecek olması, çocuklarının annesi ve torunlarının anneannesi babaannesi olması, bir erkek için gerçekten şükredilmesi gereken bir nimet değimlidir?

Beni bildin mi?

Nene Hatunların, Hacerlerin, torunuyum ben. Asr-ı saadet kadınının varisiyim ben. İlah-i kelimatullaha baş koymuşum hem. Tarihe adını altın harlerle yazdıran, Müslüman kadınım ben.

Beni bildin mi?

Güçlüyüm maneviyat gibi yıkılmaz kalem var. İnançlıyım ta kemiklerimde iliklere kadar, söz verdim Rabbime son nefesime kadar. İlk İslam şehidi Hz. Sümeyye gibi, Şehadetin yolcusuyum ben.

Beni bildin mi?

Tesettürüm iffetimdir benim. Hem iffetim hem kefenimKimi zaman Safiyye, kimi zaman Nesibeyim. Hem de cennetin ayakları altına serildiği bir anneyim.

Beni bildin mi?

Ben cennetin varisi olan

Müslüman hanımefendiyim!.. Selam ve dua ile